Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είναι το πρόσωπο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες που τέθηκαν ενώπιον του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, είχε στην κατοχή του δυο πιστόλια ιδιοκτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αναφορά στο εν λόγω ζήτημα γίνεται στην ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Αστυνομία που δημοσιεύτηκε χθες. Στην παράγραφο της έκθεσης, υπό τον τίτλο «Παραχωρήσεις σε ιδιώτες πιστολιών και πυρομαχικών που ανήκουν στη Δημοκρατία», σημειώνεται ανάμεσα σ’ άλλα ότι για την προκειμένη περίπτωση υπάρχουν ενδείξεις περί κατάχρησης εξουσίας.
Αυτούσια η αναφορά της Ελεγκτικής: «Λόγω της σοβαρότητας του θέματος της παρακώλυσης του ελέγχου της Υπηρεσίας μας επί των περιουσιακών στοιχείων της Δημοκρατίας, καθώς και ενδείξεων για κατάχρηση εξουσίας που αφορούσε συγκεκριμένη περίπτωση παραχώρησης δύο πιστολιών στο ίδιο πρόσωπο, ενημερώσαμε σχετικά την Αρχή Κατά της Διαφθοράς με επιστολή μας ημερ. 28/9/2023, την οποία κοινοποιήσαμε και στο Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ», το πρόσωπο για το οποίο γίνεται αναφορά στην έκθεση, είναι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Επιπλέον, αναφορά στο άτομό του φαίνεται να γίνεται και στην επιστολή που έστειλε η Ελεγκτική Υπηρεσία στην Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς.
Άλλωστε, είναι αδιαμφισβήτητο ότι σε δυο διαφορετικές χρονικές περιόδους περιήλθαν στην κατοχή του κ. Αναστασιάδη ισάριθμα πιστόλια. Αυτό προκύπτει αφενός από στοιχεία που κατέχει η εφημερίδα μας και αφετέρου από δημοσίευση του δημοσιογράφου Λάζαρου Μαύρου.
Αρχίζοντας από το πρώτο σημείο, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε στη βάση ντοκουμέντων, στον Νίκο Αναστασιάδη είχε παραχωρηθεί άδεια οπλοφορίας στις 22 Απριλίου του 2004. Η επιτροπή ασφαλείας της Αστυνομίας είχε ανάψει τότε πράσινο φως σε σχετικό αίτημά του, μέσω του οποίου είχε προβάλει τη θέση ότι είχε απειληθεί η ζωή του ιδίου αλλά και της οικογένειάς του κατά το συγκεκριμένο έτος.
Έτσι, του παραχωρήθηκε πιστόλι τύπου USP των 9 χιλ. και 25 φυσίγγια. Μάλιστα, σε αντίθεση με τα όσα ισχύουν για τους υπόλοιπους κατόχους αδειών οπλοφορίας, για τον Αναστασιάδη δεν είχε τεθεί χρονικός περιορισμός ως προς τη διάρκεια κατοχής της άδειας. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα γίνεται επαναξιολόγηση των κατόχων πιστολιών. Αυτό δεν ίσχυσε για τον πρώην Πρόεδρο.
Το δεύτερο πιστόλι, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του ήταν ένα JAWS των 9 χιλιοστών κατά τον Ιανουάριο του 2018. Όπως είχε αποκαλύψει ο δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος το πιστόλι ήταν δώρο προς τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα. Ο κ. Μαύρος είχε μάλιστα φωτογραφίσει τον Νίκο Αναστασιάδη με το JAWS στις 23/1/2018.
Το θέμα που, προφανώς, ήθελε να θέσει υπό το μικροσκόπιο η Ελεγκτική Υπηρεσία, έχει να κάνει με το κατά πόσον τα δυο πιστόλια θεωρούνται ιδιοκτησία της Δημοκρατίας. Ακόμα και το JTP-9 (JAWS) χιλιοστών, παρ’ όλο που λήφθηκε ως δώρο, εντούτοις παραχωρήθηκε στον Νίκο Αναστασιάδη υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενδεχομένως να έπρεπε με την αποχώρησή του να το παρέδιδε.
Ο «Φ» προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά δυο φορές εντός της χθεσινής ημέρας με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για να λάβει διευκρινίσεις και να παρουσιάσει τις θέσεις του. Στην πρώτη περίπτωση, η κλήση μας στο προσωπικό του τηλέφωνο δεν απαντήθηκε, ενώ στη δεύτερη απάντησε μέλος της προσωπικής φρουράς του, το οποίο ενημερώσαμε ότι επιθυμούμε να μιλήσουμε με τον κ. Αναστασιάδη. Ακολούθησε τηλεφωνική κλήση για να μας ζητηθούν διευκρινίσεις σε σχέση με την ιδιότητά μας.
Εξάλλου, στην επιστολή που στάλθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία προς την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς στις 28/09/2023, γίνεται αναφορά στην πιο πάνω περίπτωση. Ωστόσο, κύριο θέμα είναι η άρνηση της Αστυνομίας Κύπρου, στη βάση γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας, να διαβιβάσει στοιχεία στην Ελεγκτική Υπηρεσία για την παραχώρηση στοιχείων για τον κυβερνητικό εξοπλισμό (πιστόλια) που παραχωρούνται σε ιδιώτες. Στοιχεία που έχει ο «Φ» δείχνουν, πάντως, ότι υπάρχει σχέση μεταξύ προσώπου που κατέχει άδεια οπλοφορίας και ατόμου που υπηρετεί στη Νομική Υπηρεσία.
Να σημειωθεί ότι η Ελεγκτική ζήτησε στοιχεία από την Αστυνομία με επιστολή της για να διαπιστώσει κατά πόσον τα όπλα της Δημοκρατίας που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες από την Αστυνομία, συνάδουν με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Ζήτησε, επίσης, στοιχεία για τη νομική βάση «στην οποία στηρίζεται η έκδοση του υπηρεσιακού οπλισμού σε ιδιώτες». Ο αρχηγός Αστυνομίας, με απαντητική επιστολή στις 25/9/2023 αρνήθηκε, επικαλούμενος συμβουλή που έλαβε από τον Γενικό Εισαγγελέα.
Σύμφωνα με στοιχεία που αναδείξαμε με σειρά δημοσιευμάτων από το 2020, υπάρχει ασυδοσία σε ό,τι αφορά την παραχώρηση αδειών οπλοφορίας, ενώ ουδέποτε ο γράφων έλαβε απαντήσεις από την Αστυνομία Κύπρου και το Υπουργείο Δικαιοσύνης για ζητήματα που ήγειρε σε σχέση με το θέμα.