Με στόχο το άνοιγμα προς την κοινωνία, τiθενται σήμερα ενώπιον του Καταστατικού Συνεδρίου του ΑΚΕΛ, τέσσερις σημαντικές αλλαγές οι οποίες αποτελούν προϊόν ζυμώσεων στο εσωτερικό του κόμματος τον τελευταίο χρόνο.

Η επικύρωση των αλλαγών αυτών από τα μέλη του Καταστατικού Συνεδρίου θα σημάνει και επίσημα την αρχή της νέας πορείας του κόμματος προς τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, με φόντο τις προκλήσεις της νέας εποχής.

Δείτε εδώ την ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ

Το Συνέδριο ξεκίνησε με μήνυμα συμπαράστασης προς τον Παλαιστινιακό λαό.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξένια» και το άνοιγμα των εργασιών θα γίνει στις 9:25πμ με την εναρκτήρια ομιλία του γγ της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου. Οι εργασίες του Συνεδρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν νωρίς το απόγευμα.

Ανάμεσα στις αλλαγές που προωθούνται είναι:

  • Εκλογή του γγ του ΑΚΕΛ από το Παγκύπριο Συνέδριο και όχι από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος
  • Περιορισμό του ποσοστού των επαγγελματικών στελεχών που θα εκλέγονται στην Κεντρική Επιτροπή
  • Αλλαγή του τρόπου επιλογής του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές
  • Περιορισμό των θητειών σε δύο για τις θέσεις βουλευτών/ ευρωβουλευτών.

Προνοούνται επίσης μία σειρά αλλαγών που αφορούν διαδικαστικά ζητήματα λειτουργίας του κόμματος.

Ο διπλός στόχος των αλλαγών

Οι αλλαγές που προωθούνται ενώπιον του καταστατικού συνεδρίου, αποτελούν σημείο αναφοράς αλλά και ένα σημαντικό κομμάτι της προσπάθειας του κόμματος της αριστεράς, από τη μία να στείλει το μήνυμα προς τα μέλη που παραμένουν εκτός της κομματικής γραμμής και δράσης, ότι ενισχύεται η συμμετοχικότητα στη λήψη αποφάσεων, ενώ από την άλλη, το κόμμα της αριστεράς κρίνει αναγκαίο το άνοιγμα και προς την κοινωνία των πολιτών.

Εξάλλου, μέσα από τις προωθούμενες αλλαγές, το κόμμα της Αριστεράς, προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα του, να συγκρατήσει την υποχώρηση των εκλογικών ποσοστών του μετά τη διακυβέρνηση Χριστόφια και να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της αποσεισπείρωσης που επηρεάζει παραδοσιακά κόμματα στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Πάντως, φαίνεται πως για το ΑΚΕΛ, διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο το «μάθημα» Μαυρογιάννη όπου μέσα από την προεκλογική εκστρατεία αλλά και το ποιοτικό αποτέλεσμα που έφερε, απέδειξε πως η προοδευτική ατζέντα που μπορεί να προτάξει, χωρίς δογματισμούς και αυστηρή κομματική πειθαρχία, μπορεί να χτίσει τις βάσεις για ευρύτερη κοιννική συμμαχία μέσα από την οποία θα μπορεί φέρει κοντά πρόσωπα με τα οποία μοιράζεται κοινα οράματα χωρίς να αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση οι κοινές ιδεολογικές καταβολές.

Ωστόσο, ο δρόμος προς τη νέα εποχή για το ΑΚΕΛ δεν θα είναι εύκολος αφού ακόμα και κατά τη διαδικασία συζύτησης των αλλαγών υπήρξαν οι φωνές από μερίδα που εξέφρασαν διαφωνίες και προβληματισμούς ως προς την ανάγκη διατήρησης της ιδεολογικής καθαρότητας του κόμματος. Είναι όμως σαφές πως δεν γίνεται κανένας λόγος, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο για ιδεολογική μετακίνηση του κόμματος.