Ο Γιώργος Περδίκης υπήρξε για πολλά χρόνια επικεφαλής του κόμματος Οικολόγων, αρχικά από τη θέση του ΓΓ του κόμματος και αργότερα από τη θέση του προέδρου. Η Έφη Ξάνθου ήταν για πολλά χρόνια η συνεργάτιδα του στην Βουλή και στο κόμμα. Αύριο οι δυο τους δίνουν την μάχη της κάλπης για την προεδρία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Ο καθένας με τον δικό του σύνθημα και το δικό του ακροατήριο εντός του Κινήματος, στέλνουν τα μηνύματα τους ενόψει της αυριανής εσωκομματικής εκλογικής αναμέτρησης.

Ο Γιώργος Περδίκης, σε δήλωση του στον «Φ», σημειώνει ότι διεκδικεί την προεδρία για το υπόλοιπο της θητείας του Χαράλαμπου Θεοπέμποτου, δηλαδή για περίοδο μόνο 1 χρόνου και δύο μηνών, με το σύνθημα: «Ενότητα, συνοχή και πολιτική ανεξαρτησία». Στόχος του, να γίνει εντατική προετοιμασία του εδάφους  για να μπορέσει το Κίνημα να προχωρήσει μπροστά, έχοντας επιλογές για την ηγεσία του κόμματος και να βαδίσει με σταθερά βήματα προς το μέλλον.

Η Έφη Ξάνθου από την πλευρά της, δήλωσε στον «Φ» ότι σε αυτές τις εκλογές, παίζεται το μέλλον του Κινήματος και το διακύβευμα είναι να μπορέσουν οι Οικολόγοι να προχωρήσουν μπροστά. Τονίζει ακόμα πώς το Κίνημα πρέπει να επενδύσει στο μέλλον, δηλώνοντας πώς έχει 23 χρόνια παρουσίας στο Κίνημα και αν δεν θεωρείται έτοιμη τώρα πότε θα είναι.

Οι διεργασίες στο εκλογικό συνέδριο των Οικολόγων θα αρχίσουν στις 10 το πρωί και αν υπάρχει απαρτία θα ξεκινήσει η διαδικασία στις 10:30. Αν όχι, μισή ώρα μετά, δηλαδή στις 11:00 αν υπάρχει απαρτία του 30% των μελών, μπορεί να ξεκινήσει το συνέδριο. Η έναρξη θα γίνει με 10λεπτες ομιλίες των δύο υποψηφίων και ακολούθως θα αρχίσει η διαδικασία της ψηφοφορίας.

Δικαίωμα ψήφου έχουν γύρω στα 450 μέλη, εκτιμάται όμως ότι θα προσέλθουν περίπου οι μισοί. Οι κάλπες θα κλείσουν στην μία, θα γίνει η καταμέτρηση και λίγο αργότερα και γίνει και η ανακοίνωση του νέου προέδρου του Κινήματος.

Στην συνέχεια θα προχωρήσουν οι εργασίες για το Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος για έγκριση των αλλαγών που κατέθεσε η Επιτροπή Καταστατικού. Ανάμεσα στις αλλαγές που συζητούνται είναι η δημιουργία δύο θέσεων προέδρων και η κατάργηση της θέσης του αναπληρωτή και η δημιουργία επίσης τεσσάρων αντί δύο θέσεων αντιπροέδρων, καθώς επίσης και κριτήρια για το δικαίωμα διεκδίκησης θέσης του προέδρου του Κινήματος, με προϋπόθεση την υπηρεσία του για τρία χρόνια στην Κεντρική Επιτροπή. Επίσης θα δημιουργηθεί επιτροπή δεοντολογίας, καθώς επίσης και η δημιουργία επιτροπής εσωτερικού ελέγχου.