Οι αποκαλύψεις των ξένων δημοσιογράφων – και αυτό έχει μία ιδιαίτερη σημασία- για τη διαφθορά στην Κύπρο, έχει επιφέρει διαλυτικά φαινόμενα στο διεφθαρμένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα του νησιού. Όμως, αντιστέκεται και δείχνει τα δόντια του… 

Αν μελετήσει κανείς τη συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, μέσα από τα σχετικά ρεπορτάζ, αντιλαμβάνεται αμέσως ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας περί άλλων τυρβάζουν. Γνώριζαν το μέγα σκάνδαλο, αλλά ακόμη το ερευνούν, είπαν στον εμβρόντητο λαό. 

Παρά το γεγονός ότι έχουν καλύψει τα νώτα τους, ψηφίζοντας νόμους που τους προστατεύουν, ανησυχούν διότι η κυπριακή διαφθορά έγινε διεθνές ζήτημα. Εν μέσω του σκανδάλου, ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης βρέθηκε σε περιοδεία στην Ευρώπη και είμαι βέβαιος ότι στο μυαλό των συνομιλητών του ήταν αυτό: ότι ηγείται της πιο διεφθαρμένης χώρας. 

Για να καθαρίσει το όνομα της Κύπρου θα απαιτηθούν χρόνια. Δυστυχώς. Αλλά πρέπει ο κ. Χριστοδουλίδης να συγκρουστεί με τους εισαγγελείς, τον Γενικό και τον βοηθό του, που με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα επιτρέψουν καμία αλλαγή της υπάρχουσας διεφθαρμένης κατάστασης. Δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε 1%, να αλλάξει η εικόνα της Κύπρου, εάν δεν σπάσει η «ομάδα» που καθοδηγεί τη διαφθορά. Οι Εισαγγελείς τους γνωρίζουν. Έλεος πια. 

Εάν ούτε ο Πρόεδρος δεν γνωρίζει τα πρόσωπα, τότε κάτι δεν πάει καλά στο «Νησί των Αγίων». Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αλλάξουν οι νόμοι που καλύπτουν τους διεφθαρμένους.  Γι’ αυτό, θα πρέπει να καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τη χαριτόβρυτη Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων και να απαιτήσει επιβολή νόμων που θα φυλακίζουν τα μέλη του πολιτικού και του οικονομικού συστήματος, τα οποία συμμετείχαν στο πάρτι της κλοπής του κρατικού χρήματος. 

Αλλά το πρόβλημα του θα είναι οι Εισαγγελείς. Στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα εντοπίζεται ένα «καρκίνωμα», μία άρνηση να ασχοληθεί με κραυγαλέες υποθέσεις, όπως αυτή του Ρώσου μεγιστάνα Αλεξέι Μορντάσοφ, η οποία εξευτέλισε την Κύπρο σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στα κέντρα αποφάσεων, στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.  Γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας κώφευσε όταν το υπουργείο Οικονομικών γνώριζε, από τον Μάιο του 2022, λίγους μόνο μήνες μετά την επιβολή κυρώσεων εναντίον του από την Ε.Ε.;  

Ο κάθε καλόπιστος άνθρωπος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έγινε απολύτως τίποτα διότι κάποιο «αόρατο» χέρι το απαγόρευε. Ποιοι βοήθησαν το Ρώσο μεγιστάνα; Είναι μόνο ιδιώτες; Ή είχαν βοήθεια και από πολιτικούς ή κρατικούς αξιωματούχους, που είχαν προφανώς οικονομικά συμφέροντα, εξυπηρετώντας τον Αλεξέι Μορντάσοφ; 

Ο Πρόεδρος της Κύπρου θα κριθεί από τη στάση του απέναντι στη διαφθορά και θα λουστεί όλες τις ευθύνες εάν δεν τιμωρηθεί κανένας. Αν πραγματικά πιστεύει τα δικά του λόγια, τις δικές του υποσχέσεις, θα πρέπει να λάβει στα δικά του χέρια την πάταξη αυτού του διαλυτικού, για τις χώρες «φαινομένου». Να δημιουργήσει Task Force στο Προεδρικό Μέγαρο, να ψάξει να βρει έναν Τάσο Τζιωνή να ηγηθεί αυτής της νέας υπηρεσίας. Οι λεγόμενες «διωκτικές αρχές» απέδειξαν ότι είναι αδύναμες μέχρι τώρα να συλλάβουν έστω και ένα από τις εκατοντάδες των μεγαλόσχημων που παρανόμησαν. Συγκαλύπτουν αντί να αποκαλύπτουν… 

Απαιτούνται έργα, όχι άλλα λόγια. Από τις αποκαλύψεις εξάγεται το συμπέρασμα ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν απαιτεί μόνο πολιτική βούληση. Αλλά σύγκρουση με επώνυμους πολιτικούς, με οικονομικούς παράγοντες και με τραπεζίτες. Οι τελευταίοι μπορούν να σταματήσουν τη διαφθορά, αντί να την εξυπηρετούν. Πως έφυγαν τα χρήματα του Ρώσου; Η Κεντρική Τράπεζα δεν είχε ρόλο; Ελέγχει τα αθώα εμβάσματα των ανθρώπων και για τα δισεκατομμύρια των ξένων ολιγαρχών κάνει την πάπια; 

Είναι όλο το σύστημα διεφθαρμένο. Από την κορυφή μέχρι τα πόδια. Και δεν θα κτυπηθεί με ημίμετρα και πομπώδεις ανακοινώσεις. Αυτή τη στιγμή, η διαφθορά κύριε Πρόεδρε είναι πιο σημαντικό ζήτημα ακόμα και από το εθνικό θέμα του Κυπριακού. 

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ο πολιτικός υπόκοσμος αλλά και ο κανονικός, που ελέγχει και την παρα-οικονομία, δεν επιτρέπουν να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα για τα ρατσιστικά επεισόδια στη Λεμεσό και τη Χλώρακα. Ισχύει; Την ευθύνη γι’ αυτή την απαράδεκτη πραγματικότητα, έχει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κύπρου… Τα επεισόδια συνέβησαν επί Προεδρίας σας κ. Χριστοδουλίδη. 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Επειδή έγινε μόδα, δυστυχώς, η λέξη διαφθορά και φτάσαμε στο σημείο να τη χρησιμοποιούν οι ίδιοι οι διεφθαρμένοι του πολιτικού και οικονομικού συστήματος της Κύπρου, πρέπει να θυμίσουμε ότι η Μεγαλόνησος οδηγήθηκε στο σκληρό Μνημόνιο, που επέβαλαν οι εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω των τραπεζιτών, οι οποίοι βρίσκονταν σε αγαστή συνεργασία με πολιτικούς που τους κάλυπταν. Δεν ήταν μόνο η Λαϊκή Τράπεζα αμαρτωλή, αλλά και και αυτή, που είναι ταυτισμένη με το όνομα της Κύπρου. Το ότι δεν πλήρωσαν οι τραπεζίτες είναι τουλάχιστον απαράδεκτο αν και θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω χειρότερες λέξεις. Διότι η καταστροφή έχει ονόματα. Επέβαλαν στους πολίτες τα δάνεια. Δυστυχώς, 10 χρόνια από την οικονομική καταστροφή, οι τραπεζίτες έγιναν πιο λαίμαργοι και περισσότεροι ανεξέλεγκτοι. 

Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ κ. ΑΒΕΡΩΦ; Κάποιος, πρέπει επειγόντως, να πείσει τον τέως πρόεδρο του ΔΗΣΥ να πάει σπίτι του, να σταματήσει να μιλά, διότι όσο κάνει δηλώσεις, όπως η τελευταία, επιβαρύνει τη θέση του.  Βεβαίως, ο λόγοι για τους οποίους επιμένει να εκδίδει βαθυστόχαστες ανακοινώσεις είναι γνωστοί: Συνεχίζει να μην έχει χωνέψει, ότι το δικό του πουλέν, η νυν πρόεδρος της Βουλής, την οποία ευεργέτησε όσο κανένα άλλο κόσμο, δεν του δίνει κανένα ρόλο στο κόμμα και έχει εξαφανίσει όλους τους ανθρώπους του. Ο δεύτερος λόγος είναι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Αβέρωφ πιστεύει ότι έχασε τις προεδρικές εκλογές, με τραγικό μάλιστα τρόπο, αφού κατετάγη τρίτος, λόγω του Νίκου Αναστασιάδη. Ενώ δεν είναι αυτή η αλήθεια. Έχασε ο ίδιος τις εκλογές. Οι πολίτες δεν τον εμπιστεύονται και δυστυχώς, αυτά που υπογείως ακούγονται για τον ίδιο, γίνονται πιστευτά, ενώ δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμα στοιχεία. 

Τα σχόλια κάτω από τη δήλωση του κ. Νεοφύτου στο Twitter, είναι πραγματικά καταθλιπτικά, πολύ αρνητικά. Είδαμε και υβριστικά μηνύματα για τον τέως ηγέτη της κυπριακής Δεξιάς. Επί της δήλωσης του για τη διαφθορά, δεν μπορεί να γίνει κριτική, διότι φωνάζει από μόνη της ότι ο συγγραφέας, δηλαδή ο κ. Νεοφύτου, είναι σε κατάσταση ακραίας άρνησης. Θα έλεγα για κατάσταση που περιγράφεται από τις λέξεις «τρικυμία εν κρανίω», αλλά εγώ δεν χρησιμοποιώ τέτοιες φράσεις. 

Ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, συγκυβερνούσε δέκα χρόνια. Πάρα πολλοί πολίτες γνώριζαν ότι για να γίνει η δουλειά τους έπρεπε να τηλεφωνήσουν στο κόμμα. Από ένα σημείο και μετά -ειδικά τον τελευταίο χρόνο που το είδε …αντάρτης- η ισχύς των ρουσφετιών χάθηκε, και μαζί απωλέσθη και η δύναμη του εν λόγω πολιτικού ανδρός. Δεν δικαιούται να ομιλεί για τη δημοσιογραφική έρευνα του Cyprus Confidential. Ήταν ο ίδιος μέρος του πολιτικού συστήματος, συγκυβερνούσε για δύο πενταετίες, άρα οι προσωπικές του ευθύνες, είναι τεράστιες.  ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ένα πράγμα: Και οι νεκροί έχουν φωνή… 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙΙ: Παρακολουθώ εκ του μακρόθεν τις δραστηριότητες της προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου. Ότι κάνει, ότι λέει, έχουν στόχο τις προεδρικές εκλογές του 2018. Είναι σαν ένα ρομπότ. Άνευ προηγουμένου ξύλινη γλώσσα -είναι εξαιρετική στο να αποστηθίζει ότι αποφασίζουν οι δημοσιοσχετίτες της. Αλλά, μέχρι της στιγμής, έχει να επιδείξει μηδενικό έργο. Με ατάκες δεν γίνεται κανείς Πρόεδρος. Μάλλον, αυτό γίνεται μία φορά στα εκατόν χρόνια!