Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαίωσε ότι καθημερινά εντείνει τις προσπάθειες του έτσι ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος στο Κυπριακό.

Στην ομιλία του στο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση στο Παλαιχώρι, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι ευρισκόμενος στην ηρωοτόκο κοινότητα του Παλαιχωρίου συναισθάνεται απόλυτα το βάρος της ιστορικής του ευθύνης.

«Και η ευθύνη είναι βαριά γιατί είναι η δική μας πατρίδα που βρίσκεται ακόμη υπό κατοχή. Για αυτό, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, αναλαμβάνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες, παρά τις δυσκολίες, τις απογοητεύσεις, τα προβλήματα που δημιουργεί η τουρκική πλευρά», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι για αυτό το λόγο καθημερινά εντείνει τις προσπάθειές του, έτσι ώστε «άμεσα να βρεθούμε ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών και μέσω του διαλόγου, με πυξίδα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, κράτος μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και θα συνεχίσει να είναι μετά και από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, να φτάσουμε στο επιθυμητό, στην απελευθέρωση, στην επανένωση, σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση».

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να διεκδικεί το αυτονόητο, δηλαδή συνθήκες ασφάλειας και πολιτικής σταθερότητας, να είναι οι Κύπριοι πολίτες μιας χώρας κανονικής, χωρίς πολίτες που στερούνται βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που να είναι χώρος ειρήνης και δημιουργίας, και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και ευημερία.

«Θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας το δικαίωμα να ζουν χωρίς τον φόβο για το αύριο», είπε.

Ο Κυριάκος Μάτσης και οι ήρωές μας, πρόσθεσε, οι αγώνες και οι θυσίες τους «ορίζουν αυστηρά το δικό μας χρέος για την πατρίδα και το πλαίσιο των προσπαθειών μας».

 Σημείωσε ότι οφείλουν στον Κυριάκο, σε όλους αυτούς, που με τη θυσία τους οδήγησαν στην Κυπριακή Δημοκρατία, οφείλουν στις νέες γενιές να αγωνιστούν για μια ελεύθερη και ευημερούσα πατρίδα.

«Δεν θα σταματήσουμε, λοιπόν, τον αγώνα μέχρι να επιτευχθεί η πολυπόθητη επανένωση η οποία θα διασφαλίζει τη νομιμότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες για όλους τους νόμιμους κατοίκους τούτου του τόπου», ανέφερε.

Μιλώντας για τον Κυριάκο Μάτση, αναφέρθηκε στον αγώνα και τα ιδανικά του ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-59, μέχρι την 19η Νοεμβρίου του 1958. Εκείνη τη μέρα το κρησφύγετό του στο Δίκωμο περικυκλώθηκε από τους Βρετανούς. Στο κάλεσμα τους να παραδοθεί, επιλέγει να απαντήσει πως αν βγει, θα βγει πυροβολώντας.

Οι Βρετανοί, σημείωσε, δείχνοντας το σκληρό και απάνθρωπό τους πρόσωπο ανατινάζουν το κρησφύγετο ρίχνοντας χειροβομβίδες.

«Ο Κυριάκος γίνεται ολοκαύτωμα και η ψυχή του περνά στον κόσμο των αθανάτων. Ήταν μια συνειδητή απόφαση του Κυριάκου. Γνώριζε, πίστευε πως η ελευθερία χρειάζεται θυσίες, κερδίζεται με αίμα. Εξάλλου, αφιέρωσε τη ζωή του στο να γράφει για το ιδανικό της ελευθερίας και απέδειξε τα λόγια του με πράξεις, με τη θυσία της ίδιας του της ζωής», ανέφερε

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Στόχος η επανέναρξη διαπραγματεύσεων από όπου είχαν διακοπεί

Στόχος μας παραμένει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου είχαν διακοπεί, με πυξίδα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές της ΕΕ, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης στον λόγο του κατά το ετήσιο μνημόσυνο του αγωνιστή της ΕΟΚΑ ’55-’59 και ιδρυτή της Ε.Φ.Ε.Κ Θεσσαλονίκης Κυριάκου Μάτση, το οποίο τελέστηκε την Κυριακή στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

H Κυβέρνηση, σημείωσε, επιδιώκει την ενεργότερη συμμετοχή της ΕΕ, αναμένει τον διορισμό απεσταλμένου και θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την επίτευξη μιας βιώσιμης, ειρηνικής και οριστικής διευθέτησης του Κυπριακού με μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μάτση, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι 65 χρόνια μετά τη θυσία του, τιμάται ως μια από τις σημαντικότερες μορφές του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ ’55-’59, αλλά και ως ένα οραματιστή του Έθνους, μια χαρισματική προσωπικότητα που υπερασπίστηκε με σθένος και πίστη την ελευθερία της πατρίδας του και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης και στους Κύπριους φοιτητές, στα μέλη της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερος ο συμβολισμός της μνημόνευσης του Κυριάκου Μάτση στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που αγάπησε βαθιά, αλλά και που σε ένα μεγάλο βαθμό τον διαμόρφωσε, αφού εκεί σπουδάζει, γράφει και αναπτύσσει μια βαθιά κατανόηση των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών που ενώνουν την Κύπρο με την Ελλάδα, ευρισκόμενος πάντοτε στην πρώτη γραμμή, από τη δράση του στα φυλάκια του Ελληνικού Στρατού, όπου έδινε ομιλίες για την Κύπρο, τις συζητήσεις με τον τότε υπουργό Παιδείας για τα φοιτητικά προβλήματα, πρωτοστάτης στη συλλογή και αποστολή υπογραφών στην Κύπρο κατά τη διεξαγωγή του Ενωτικού Δημοψηφίσματος.

Αυτό το ανεξίτηλο πέρασμα του Κυριάκου Μάτση από τη Θεσσαλονίκη είναι που οδήγησε ολόκληρη των πόλη στις 23 Νοεμβρίου 1958, λίγες μέρες μετά την ηρωική του θυσία, σε μεγαλειώδη σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας «ο οποίος έπεσε μαχόμενος γενναίως ως νέος Λεωνίδας», όπως η εφημερίδα ο «Ελληνικός Βορράς» τον αναφέρει, με επικεφαλής της πομπής τον Πρύτανη, τη σύγκλητο και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου, ύστερα από την τέλεση θείας λειτουργίας και μνημοσύνου για τον ήρωα Μάτση εις τον Άγιο Δημήτριο, συμπλήρωσε σχετικά.

Η ιστορική μας ευθύνη απέναντι σε όσους με το πέρασμά του σμίλεψαν την ένδοξή μας ιστορία, όπως ο Κυριάκος Μάτσης, επιτάσσει την συνέχιση του αγώνα για λύτρωση, συνέχισε ο κ. Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι, συναισθανόμενοι το βάρος της ιστορικής ευθύνης, η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πορεύονται με βασική επιδίωξη την επανένωση της χώρας και θα εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου είχαν διακοπεί και με πυξίδα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές της ΕΕ.

«Επιδιώκουμε την ενεργότερη συμμετοχή της ΕΕ, αναμένουμε τον διορισμό απεσταλμένου και από δικής μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες και να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για την επίτευξη μιας βιώσιμης, ειρηνικής και οριστικής διευθέτησης του Κυπριακού. Η θέλησή μας για επίλυση με μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα παραμένει ισχυρή», τόνισε σχετικά.

«Κάθε άνθρωπος, κάθε λαός, γίνεται άξιος της ιστορικής του αποστολής όσο βαθαίνει η συνείδηση που έχει για την ιστορία του. Το μεγαλείο του πολιτισμού ενός έθνους είναι πάντα ανάλογο με την καθαρότητα και το βάθος της ιστορικής του μνήμης. Χρέος μας λοιπόν αυτή η ιστορική μνήμη να γίνει βίωμα, η ανάγκη της ιστορίας να συναντήσει την ιστορικότητα της ανάγκης, η επιταγή για ενότητα να μετουσιωθεί σε λύτρωση», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ