Όσοι όλοι κινούνται προκειμένου να πετύχουν τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για βοήθεια προς τη Γάζα έχουν υπόψη τους δύο πολύ ξεκάθαρο δεδομένα: πρώτον, ότι όλες οι εξελίξεις εξαρτώνται από την έκβαση του πολέμου, και δεύτερον, από τις αποφάσεις που θα λαμβάνει όλο αυτό το διάστημα το Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, που επέστρεψε από συναντήσεις στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε την Παρασκευή ότι χωρίς τη συγκατάθεση του Ισραήλ δεν μπορεί να δημιουργηθεί κανένας διάδρομος.
Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν στον «Φ» ότι Κύπρος και Ισραήλ συμφώνησαν στη σύσταση κοινών τεχνικών ομάδων οι οποίες θα συζητήσουν όλες τις πτυχές της πρότασης που έχει ετοιμάσει η Κύπρος και αποτελεί αντικείμενο συνεχών διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους. Οι ομάδες αναμένεται ότι θα είναι έτοιμες μέσα στις επόμενες ημέρες και θα αρχίσουν να εργάζονται για επί διαφόρων πτυχών της πρότασης και το πως αυτές θα τύχουν εφαρμογής. Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται ότι θα δοθεί σε ζητήματα στα οποία το Ισραήλ έχει ισχυρές απόψεις. Ζητούμενο, υπογράμμισαν οι ίδιοι κύκλοι, είναι να διαμορφωθεί ένα σχέδιο ανάλογα και με τις επιθυμίες της άλλης πλευράς.
Όσον αφορά την κυπριακή πλευρά, έχουν εδώ και αρκετές ημέρες ξεκινήσει διϋπηρεσιακές συσκέψεις και συζητήσεις με σκοπό να εξεταστούν οι διάφορες πτυχές του σημείου αναχώρησης, ούτε ώστε να μπορεί η μεταφορά της βοήθειας να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή όπως αυτό κριθεί αναγκαίο.
Για τη Λευκωσία, αλλά και όλοι έχουν εμπλακεί στο όλο θέμα αντιλαμβάνονται πως η κατάληξη της πρωτοβουλίας δεν εξαρτάται από την κυπριακή πλευρά, αλλά από την εξέλιξη του πολέμου επί του εδάφους, καθώς και από πολιτικά ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ. Ως προς τον όγκο της βοήθειας που μπορεί να μεταφέρεται με πλοία από την Κύπρο προς τη Γάζα υπολογίζεται ότι οι προμήθειας που θα μπαίνουν σε ένα πλοίο θα είναι ίσες με τη βοήθεια που μπορούν να μεταφέρουν 80 έως 100 φορτηγά. Σήμερα από τη Ράφα περνούν καθημερινά γύρω σα 60 με 80 φορτηγά με προμήθεια.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, σε δηλώσεις του τόνισε πως η ασφάλεια της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα είναι συνυφασμένη με την ασφάλεια του Ισραήλ, χωρίς τη συγκατάθεση του οποίου δεν μπορεί να υπάρξει κανένας διάδρομος. Ανέφερε ότι η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα συνεχίζεται, ενός διαδρόμου ασφαλούς φύσεως, πλήρως εγγυημένης αναχώρησης και διέλευσης, υψηλής ροής και πυκνής συχνότητας. Συμπλήρωσε πως η χώρα συμμετείχε εξαρχής εποικοδομητικά σε μια συζήτηση που πρέπει να απασχολεί το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, αποδεικνύοντας ότι είναι ενεργό μέρος της περιοχής που συμβάλλει με θετικές και εποικοδομητικές προτάσεις.
Η γεωγραφική εγγύτητα, το υφιστάμενο δίκτυο υποδομών, οι σχέσεις καλής γειτονίας με τις χώρες της περιοχής και η σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης με το Ισραήλ αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα για την Κύπρο. Είπε επίσης πως έγιναν συναντήσεις με κράτη μέλη της ΕΕ, θεσμικά όργανα, κράτη της περιοχής και διεθνείς οργανισμούς για τη διαμόρφωση μιας προσέγγισης, που λαμβάνει υπόψη τις θέσεις, τις ανησυχίες και τις προτάσεις των εκάστοτε συνομιλητών. Ανέφερε ενδεικτικά ότι η βοήθεια θα ακολουθήσει μία κατεύθυνση, με αφετηρία την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν πρόκειται να αφορά πρόσωπα αλλά αποκλειστικά αγαθά.
Τέλος ο Κ. Κόμπος ξεκαθάρισε πως «η ασφάλεια του φορτίου είναι συνυφασμένη με την ασφάλεια του Ισραήλ, χωρίς τη συγκατάθεση του οποίου δεν μπορεί να υπάρξει κανένας διάδρομος», προσθέτοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Ισραήλ, με τεχνική ομάδα να μεταβαίνει μέσα στην εβδομάδα στο Ισραήλ, ενώ τη χώρα επισκέφθηκε και ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών χθες, έχοντας συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ.
Παραμένει σε ετοιμότητα
Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τα όποια ζητήματα προκύψουν είτε λόγω ανάγκης εκκένωσης από χώρες της περιοχής (όπως π.χ. ο Λίβανος), είτε λόγω νέων μεταναστατευτικών ροών.
Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν στον «Φ» ότι ενόσο παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο εξάπλωσης του πολέμου, ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο να υπάρξει σημαντική μετακίνηση πληθυσμών από τις εμπλεκόμενες χώρες. Στην Κύπρο, από την αρχή του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς βρίσκονται αντιπρόσωποι από 33 χώρες οι οποίοι προετοιμάζονται καθημερινά για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να προχωρήσουν σε μαζική εκκένωση πολιτών τους. Μόνο στο Λίβανο κάπου 100 χιλιάδες άτομα έχουν διπλή υπηκοότητα.
Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών στη Λευκωσία ξεκαθάρισαν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να υποβοηθήσει την εκκένωση πληθυσμού από τη Γάζα, υπογραμμίζοντας πως η αποστολή βοήθειας είναι προς μία κατεύθυνση, δηλαδή θα πηγαίνει προς τη Λωρίδα αλλά τίποτε δεν θα φεύγει από τη Λωρίδα προς την Κύπρο.

Αναβαθμίζεται ο ρόλος της ΕΕ μέσω Κύπρου
Η πρόταση της Λευκωσίας για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου αναβαθμίζει τον ρόλο της ΕΕ στην περιοχή, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να βάζουμε χρονοδιαγράμματα. Η πρόταση, σημείωσε, άρχισε να συζητείται πολύ συγκεκριμένα στις τεχνικές λεπτομέρειες, προσθέτοντας ότι με το Ισραήλ γίνονται «τελικές διευθετήσεις».
Προσερχόμενος σε ημερίδα της Μόνιμης Επιτροπής Καρκίνου της ΟΣΑΚ και της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος ρωτήθηκε για τα επόμενα βήματα μετά την «πολιτική έγκριση» της πρότασης από το Ισραήλ και τις επαφές που είχε εκεί ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.
«Είμαστε σε επαφή με το Ισραήλ και έχουμε κάποιες τελικές – αν θέλετε – διευθετήσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η Λευκωσία είναι επίσης σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς μίλησε με τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού για τη δομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά και με τους εταίρους της στην ΕΕ.
Είπε επίσης ότι συζήτησε το θέμα με τον καγκελάριο της Γερμανίας «και προχωρούμε προς το στάδιο της υλοποίησης όταν όλα τα δεδομένα είναι εκεί», είπε. Ερωτηθείς αν είναι θέμα χρόνου η υλοποίηση της πρότασης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «δεν θα έλεγα ότι είναι θέμα χρόνου. Δεν πρέπει να βάζουμε χρονοδιαγράμματα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας – μια πρωτοβουλία που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα – άρχισε να συζητείται πολύ συγκεκριμένα στις τεχνικές λεπτομέρειες».
Πέραν του ότι δείχνει τον ρόλο μας στην περιοχή, αναβαθμίζει τον ρόλο της ΕΕ στην περιοχή γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή, συνέχισε. Είπε, επίσης, ότι «στέλνει και ένα μήνυμα για αυτό που επιθυμούμε στην πράξη και όχι στα λόγια, να δείξουμε ότι είμαστε πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».