Οι παρεμβάσεις και η κινητοποίηση της Λευκωσίας έπιασαν τελικά τόπο και το ψευδοκράτος δεν έλαβε ποτέ πρόσκληση για να παραστεί στη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αστάνα του Καζακστάν. Μη έχοντας άλλη επιλογή, μετά το κάζο, ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι στην επόμενη σύνοδο κορυφής ο Ερσίν Τατάρ θα λάβει πρόσκληση. Ο Ερσίν Τατάρ που αναγκάστηκε να παραμείνει στα κατεχόμενα κάνει λόγο για εκβιασμό από πλευράς Ελληνοκυπρίων και Ελλάδας.
Η αναβάθμιση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Καζακστάν, με το άνοιγμα προξενείου στη Λευκωσία ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Η επίσκεψη Καζακστανών αξιωματούχων στη Λευκωσία έδωσε την ευκαιρία στην κυπριακή κυβέρνηση να μιλήσει ευθέως για το θέμα της παρουσίας του ψευδοκράτους στη σύνοδο της Αστάνα. Παράλληλα έγιναν κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο προς διάφορες κατευθύνσεις προκειμένου να αποτραπεί η συμμετοχή του ψευδοκράτους στη σύνοδο του ΟΤΚ στο Καζακστάν.
Οι τοποθετήσεις τόσο του Ερσίν Τατάρ όσο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδεικνύουν και το βαθμό ενόχλησής τους για το ότι δεν προσκλήθηκε το ψευδοκράτος στη σύνοδο του ΟΤΚ. Ο Ερντογάν μιλώντας στη 10η διάσκεψη κορυφής (πηγή Άνκαρα Ανατόλια/ΓΤΠ) εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην επόμενη σύνοδο του ΟΤΚ θα προσκληθεί και το ψευδοκράτος με το καθεστώς του παρατηρητή.
«Με την απόφαση αυτή, ο τουρκικός κόσμος έδειξε σε όλους ότι δεν είναι μόνοι τους οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν την πατρίδα τους παρά την απομόνωση. Είναι υποχρέωσή μας να ενεργούμε αλληλέγγυα με τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μεγάλης τουρκικής οικογένειας. Πιστεύω ότι θα δούμε την ΤΔΒΚ ανάμεσά μας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής με το καθεστώς του παρατηρητή-μέλους, όπως έχουμε αποφασίσει. Βασίζομαι στην ισχυρή ηγεσία σας στο θέμα αυτό. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι θα θέλαμε να δούμε το Τουρκμενιστάν, το μέλος-παρατηρητή, ως πλήρες μέλος της Οικογενειακής μας Συνέλευσης», είπε χαρακτηριστικά.
Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, κάλεσε τον ΟΤΚ να στηρίξει το ψευδοκράτος λέγοντας ότι «πρέπει να σταθούμε μαζί ενάντια στην άδικη και απάνθρωπη απομόνωση που έχει επιβληθεί στον τουρκοκυπριακό λαό» και υποστηρίζοντας ότι «η συνεργασία στον τουρκικό κόσμο σταδιακά θεσμοθετείται και βαθαίνει».
Ο Ερσίν Τατάρ βλέπει εκβιασμούς από Κύπρο και Ελλάδα πίσω από την μη αποστολή πρόσκλησης για να πάει, έστω και ως παρατηρητής στην Αστάνα. Σύμφωνα με τον ηγέτη τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Κύπρος και Ελλάδα απειλούν τα τουρκικά κράτη που θέλουν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με το κατοχικό καθεστώς ότι θα κόψουν το εμπόριο και θα επιβάλουν εμπάργκο.
Στη δήλωσή του ο Τατάρ (πηγή Τούρκιγιε/ΓΤΠ) ανέφερε συγκεκριμένα: «Όταν η ΤΔΒΚ εντάχθηκε πέρυσι στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος παρατηρητής, η ελληνική Κύπρος: [Σημείωση μεταφραστή: Όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία] και η Ελλάδα πανικοβλήθηκαν. Η Άγκυρα παρενέβη για να αναγνωριστεί η ΤΔΒΚ και ειδικά τα τουρκικά κράτη τέθηκαν υπό στενή παρακολούθηση. Στο διάστημα που μεσολάβησε, τα θετικά μηνύματα που έρχονται από την Κεντρική Ασία και το γεγονός ότι η ΤΔΒΚ θα συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, επανενεργοποίησαν το ελληνοκυπριακό λόμπι. Εδώ και περίπου ένα χρόνο, η Ελλάδα και ο ελληνοκυπριακός τομέας της νότιας Κύπρου δημιούργησαν στενές σχέσεις με τα τουρκικά κράτη, αύξησαν τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών και εξασφάλισαν τη ροή πιστώσεων προς την Κεντρική Ασία μέσω των διεθνών συνδέσεων της Αθήνας. Ωστόσο, ο κύριος στόχος αυτών των κινήσεων ήταν να μπλοκαριστεί η πορεία της ΤΔΒΚ προς την αναγνώριση».
Σύμφωνα, εξάλλου, με το πρακτορείο ειδήσεων İHA (πηγή ΓΤΠ), ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε στο «ύπουλο σχέδιο» των Ελληνοκυπρίων, όπως τα χαρακτήρισε λέγοντας τα εξής: «Μπορούμε να συμμετάσχουμε σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και να συναντηθούμε με τους συνομιλητές μας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μας αναγνωρίσουν, διότι άλλα τουρκικά κράτη έχουν διαφορετικές σχέσεις και δεσμεύσεις με τον δυτικό κόσμο. Γνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζουμε κάποια εμπόδια στο θέμα αυτό και μάλιστα ασκούνται πιέσεις για να μην εκπροσωπηθούμε σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Ωστόσο, θα συνεχίσουμε να προχωρούμε αποφασιστικά. Οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα συναλλάχθηκαν με τα τουρκικά κράτη για να εμποδίσουν το δρόμο μας. Απειλούν σαν να λένε “αν αναπτύξετε τις σχέσεις σας με την ΤΔΒΚ, θα παίξουμε το χαρτί του βέτο, δεν θα υλοποιήσουμε έργα μαζί σας, δεν θα χορηγήσουμε δάνεια, θα επιβάλουμε εμπάργκο”. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτά γίνονται. Γνωρίζουμε επίσης ότι ασκούν πιέσεις ώστε να μην συμμετέχουμε σε κάποιες συναντήσεις υψηλού επιπέδου».