Στο μικροσκόπιο όλων των αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων βρίσκονται, επί καθημερινής βάσεως, τομείς που ενδεχομένως να επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην περιοχή και τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Η αξιολόγηση των τομέων που επηρεάζονται είναι καθημερινή, όπως μας ανέφερε αρμόδια κυβερνητική πηγή.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, στο σημείωμα που έστειλε προσφάτως προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο υπουργός Οικονομικών, πέραν των γενικών ζητημάτων που αφορούν την οικονομική κατάσταση γενικώς, υπάρχουν και ειδικές αναφορές που έχουν να κάνουν με την κρίση στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα στο σημείωμα του Μάκη Κεραυνού προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη αναφέρεται στις σχέσεις της Λευκωσίας με την Ιερουσαλήμ αναφέροντας πως αυτές επηρέαζαν περισσότερο της Κύπρο σ’ ό,τι αφορά πολιτικές εξελίξεις και ζητήματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Τομείς όπως ο τουρισμός, εξαγωγή και εισαγωγή αγαθών, εξαγωγή και εισαγωγή υπηρεσιών, ακίνητες περιουσίες, ενέργεια/πετρέλαιο, επηρεάζονται ή μπορεί να επηρεαστούν (αρνητικά ή θετικά) από τις εξελίξεις στην περιοχή και τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Όλοι αυτοί οι τομείς μπαίνουν κάτω από τον φακό της κυβέρνησης και παρακολουθούνται συνεχώς.

Στον τομέα του τουρισμού, αναμένεται ότι θα υπάρξει αντίκτυπος για την Κύπρο λαμβανομένου υπόψη του αριθμού τουριστών από το Ισραήλ που αυξάνεται καθημερινά. Μέχρι το 2022 υπήρχε μια καλή συνεργασία στον τομέα του τουρισμού αλλά δεν μπορεί να λεχθεί ότι υπήρχε εξάρτηση από της Κύπρου από τους ισραηλινούς τουρίστες. Ωστόσο το 2023 το Ισραήλ ήταν δεύτερη χώρα με τουρίστες στην Κύπρο μετά το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με τον πόλεμο να πηγαίνει σε βάθος χρόνου και να επηρεάζεται και η ισραηλινή οικονομία τότε εκτιμάται πως η επίπτωση στον τουρισμό κατά την περίοδο 2023-2024  θα είναι μεγαλύτερη. Επιπτώσεις θα προκύψουν και σε άλλους τομείς όπως είναι για παράδειγμα αυτός των ακινήτων.

Απ’ εκεί και πέρα όλα εξαρτώνται από τη χρονική διάρκεια αλλά και την έκταση του πολέμου και το ενδεχόμενο αυτός να επεκταθεί και στο Λίβανο. Γι’ αυτό και πραγματοποιούνται συσκέψεις όπως αυτή του ΣΕΑ την Τρίτη, προκειμένου να παρακολουθούνται όλες οι εξελίξεις σε πραγματικό χρόνο και να γίνονται οι απαραίτητες κινήσεις/αντιδράσεις.

Ένα εξίσου σημαντικό κεφάλαιο που απασχολεί την Κύπρο είναι η χρήση της Κύπρου ως τόπος ασφαλούς διαφυγής από την εμπόλεμη ζώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η Λευκωσία έχει ενημερωθεί από την Ουάσιγκτον για το ενδεχόμενο να χρειαστεί η κυπριακή συνδρομή σε περίπτωση που απαιτηθεί να γίνει μαζική εκκένωση πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας το μήνυμα της Ουάσιγκτον προς τη Λευκωσία μιλά για πιθανή εκκένωση μέχρι και 100 χιλιάδων πολιτών με Αμερικανική υπηκοότητα. Ωστόσο οι πληροφορίες που μεταδίδονται από τις ΗΠΑ κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερους αριθμούς που φτάνουν το μισό εκατομμύριο πολίτες που ενδέχεται να εκκενωθούν. Ο μεγαλύτερο όγκος των ατόμων αυτών βρίσκεται στο Ισραήλ και ένας μικρότερος στο Λίβανο.

Από τον Λευκό Οίκο, στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας «προσεκτικός σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης» για εκκένωση των Αμερικανών από τη Μέση Ανατολή σε περίπτωση που ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς εξαπλωθεί και μετατραπεί σε περιφερειακή σύγκρουση.

Σύμφωνα με το ΑΡ, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, τόνισε ότι επί του παρόντος δεν διεξάγονται οποιεσδήποτε ενέργειες για την απομάκρυνση των Αμερικανών από την περιοχή, πέραν από τις πτήσεις τσάρτερ που ήδη πραγματοποιούνται. Ο Κίρμπι ανέφερε ότι «θα ήταν ανεύθυνο αν δεν είχαμε ανθρώπους να κοιτάζουν μέσα από ένα ευρύ φάσμα απρόοπτων ή και πιθανών ενδεχομένων» προσθέτοντας πως ένα από τα ζητήματα που εξετάζουν είναι και οι εκκενώσεις πολιτών».