Η πραγματοποίηση επίσκεψης, εν μέσω πολέμου, είναι μια πράξη με ιδιαίτερη βαρύτητα η οποία δεν περνά απαρατήρητη ούτε στο ίδιο το Ισραήλ αλλά ούτε και στην εβραϊκή κοινότητα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, από το Κάιρο όπου συμμετείχε σε διεθνή σύνοδο, ταξίδεψε προς το Ισραήλ. Στις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ και τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου μετέφερε την αλληλεγγύη του κυπριακού λαού προς το Ισραήλ για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος ανέφερε επίσης στον Ισραηλινό ομόλογό του ότι το ζήτημα των ομήρων είναι μια τραγωδία «και η άμεση απελευθέρωση τους θα πρέπει να είναι η υπ΄ αριθμόν ένα προτεραιότητα για όλους μας». Την ίδια ώρα, εξέφρασε στον Πρόεδρο Χέρτζογκ την ικανοποίησή του που η ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε να μεταφέρεται στη Γάζα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη.

«Είμαι, επίσης, εδώ διότι βρισκόμαστε στην ίδια γειτονιά, είμαστε φίλοι, οι δικές σας ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, και είμαστε εδώ και ως μέλος της ΕΕ, και στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη η ΕΕ να είναι παρούσα σε αυτό το πολύ δύσκολο σταυροδρόμι για τη γειτονιά μας. Και είμαι εδώ για να συζητήσουμε, να δούμε πώς μπορούμε να βρούμε λύση σε αυτή την κρίση», τόνισε ο Πρόεδρος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Χέρτζογκ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, για το ότι μετέβη στο Ισραήλ για να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τον λαό του. Πρόσθεσε ότι «έχουμε εθνικό πένθος για μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που αντιμετώπισε το έθνος μας από την ανεξαρτησία του. Και η αλληλεγγύη σας σημαίνει τόσα πολλά για μας». Ο Ισραηλινός Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του που απελευθερώθηκαν δύο όμηροι, ωστόσο είπε ότι υπάρχουν πέραν των 210 ομήρων με δεκάδες παιδιά, δεκάδες ηλικιωμένους, δεκάδες άρρωστους και φυσικά εκατοντάδες αθώων που απήχθησαν και χρειάζεται να επιστρέψουν με ασφάλεια στο Ισραήλ άνευ όρων.

Σημείωσε ακόμα ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ είναι μέρος του δικαιώματος τους να αμυνθούν, κάτι που επιχειρούν τηρώντας πλήρως τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και για αυτό επέτρεψαν τη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ώστε να βοηθήσουν τους άμαχους να μην είναι υπό τα πυρά, να μετακινηθούν, να πάρουν βοήθεια. Παράλληλα σημείωσε ότι το Ισραήλ παρακολουθεί στενά το τι συμβαίνει στα βόρεια σύνορά του. «Είναι ξεκάθαρο σε εμάς, αφού βρισκόμαστε σε πλήρη εγρήγορση και επικεντρωμένοι για το τι συμβαίνει, στην πλευρά του Λιβάνου, ότι το κράτος του Λιβάνου είναι απόλυτα υπεύθυνο για αυτή την κατάσταση και θα φέρει πλήρη ευθύνη αν η κατάσταση επιδεινωθεί», τόνισε.

Παράλληλα, μεταφέροντας μηνύματα για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της κρίσης που επηρεάζει την περιοχή, της συνέχισης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και της ανάγκης να αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων από όλες τις πλευρές, καθώς και της έναρξης πολιτικού διαλόγου που θα οδηγήσει στη δημιουργία ορίζοντα επίλυσης του Μεσανατολικού, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Κατά τη συνάντηση τους, ο κ. Νετανιάχου, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη που μετέβη στο Ισραήλ σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, περιέγραψε τις φρικτές στιγμές που βίωσε ο λαός του Ισραήλ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στις συναντήσεις που πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και με τον Γερμανό Καγκελάριο και τόνισε την ανάγκη ο πολιτισμένος κόσμος να ενωθεί κατά της τρομοκρατίας και της Χαμάς. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στήριξη και την αλληλεγγύη που επέδειξε από την πρώτη στιγμή της τρομοκρατικής επίθεσης.

Ευχαριστίες για την επίσκεψή του ΠτΔ στο Ισραήλ εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Έλι Κόεν, προς τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο. Τις ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη στήριξη της Κύπρου σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο για την χώρα του εξέφρασε και το πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία, Όρεν Ανόλικ. Ιδιαίτερα θετικά σχόλια για την επίσκεψη Χριστοδουλίδη υπήρξαν και από ισχυρά στελέχη της εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ, όπως ο Ντέιβιντ Χάρις.