Με μεγάλη προσοχή παρακολουθεί η Λευκωσία τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό, ένα ζήτημα το οποίο εδώ και δεκαετίες αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή, με τον αντίκτυπο των διαδραματισθέντων να επηρεάζει αναπόφευκτα και την Κύπρο.

Η κυπριακή διπλωματία καλείται να διαχειριστεί τις προκλήσεις που δημιουργούνται μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της Χαμάς και την αντίδραση του κράτους του Ισραήλ, τηρώντας λεπτές ισορροπίες και περιφρουρώντας τις σχέσεις συνεργασίας, που έχει κτίσει, χωρίς να έχει την πολυτέλεια την ίδια ώρα να αγνοήσει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κράτη της περιοχής. Στο πλαίσιο επαφών του, χθες συναντήθηκε με τον Πρέσβη του Ισραήλ, Όρεν Ανόλικ, καταδικάζοντας την αδιανόητη βαρβαρότητα των τρομοκρατών της οργάνωσης και επαναλαμβάνοντας την ισχυρή αλληλεγγύη της Κύπρου με το Ισραήλ, ενώ είχε επίσης την ευκαιρία να μεταφέρει βασικά μηνύματα από τη συνεχή επαφή του με τους περιφερειακούς εταίρους.

Ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας είχε συνάντηση και με τους Άραβες Πρέσβεις την Πέμπτη, για να συζητήσουν τις εξελισσόμενες περιφερειακές εξελίξεις, όπου μεταφέρθηκε η σημασία της υποστήριξης του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και καταδικάστηκαν οι επιθέσεις εναντίον αμάχων. Παράλληλα ο κ. Κόμπος εξέφρασε την υποστήριξη για αποκλιμάκωση και ανθρωπιστική βοήθεια, σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να βοηθήσει προς αυτόν τον σκοπό με όποιον τρόπο μπορεί.

Όσον αφορά τη στάση που τηρεί η Λευκωσία στο ζήτημα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Κύπρος καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και θεωρεί ότι το τελευταίο έχει δικαίωμα αυτοάμυνας εντός πλαισίου και με σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, ενώ παράλληλα στηρίζεται στις διαχρονικές θέσεις αρχών της. Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να διατηρεί ξεκάθαρη θέση σε σχέση με την ανάγκη επίλυσης του Παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών, ως προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και βάσει των Συνόδων του 1967, ενώ πάγια θέση της είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Την ίδια ώρα στέλνει μηνύματα κατευνασμού κι αποκλιμάκωσης και επιθυμεί να συμβάλει στη «γεφυροποίηση» των διαφορών και στη μεταφορά μηνυμάτων από τη μια πλευρά στην άλλη, ενώ ως κράτος μέλος της ΕΕ σέβεται τις αποφάσεις της Ένωσης.

Οι Συμφωνίες του Αβραάμ και η Κύπρος

Σημειώνεται ότι για δεκαετίες Ισραήλ και Παλαιστίνη βρίσκονται σε μια συνεχή διαμάχη, με τη λύση δύο κρατών, τους ισραηλινούς εποικισμούς, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και τους πρόσφυγες να βρίσκονται στο επίκεντρο της σύγκρουσης.

Τα τελευταία χρόνια, η προσέγγιση του Ισραήλ με τα αραβικά κράτη, μέσα από τις Συμφωνίες του Αβραάμ, με τις οποίες επιχειρήθηκε αποκατάσταση των σχέσεων με κράτη όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, άνοιξε μια νέα σελίδα στην περιοχή, η οποία λειτούργησε ευνοϊκά και για την Κύπρο, η οποία συμμετέχει σε διάφορα σχήματα συνεργασίας με κράτη της περιοχής.

Επί του παρόντος, ωστόσο, τίθεται επιτακτικά το ερώτημα αν η επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ θα καταφέρει να τορπιλίσει την προσέγγιση του Ισραήλ με τα αραβικά κράτη, που συνήψαν διπλωματικές σχέσεις μαζί του, τα οποία καλούνται να μη δυσαρεστήσουν ούτε τον νέο τους εταίρο, ούτε την αραβική κοινή γνώμη, που τάσσεται με τους Παλαιστινίους.

Την ίδια ώρα, υπάρχει ο κίνδυνος κλιμάκωσης κι εξάπλωσης του προβλήματος, ανάλογα με τις αντιδράσεις του Ισραήλ, το πώς θα λειτουργήσουν οι Παλαιστίνιοι που βρίσκονται στη Δυτική Όχθη, καθώς και ανάλογα με τη στάση διαφόρων δρώντων στην περιοχή, όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, μια οργάνωση που εξοπλίζεται και στηρίζεται από το Ιράν.

Αντίκτυπος και στο Κυπριακό

Oι εξελίξεις στο Μεσανατολικό, πέραν από τις γεωπολιτικές ανατροπές που επιφέρουν, επηρεάζουν αναπόφευκτα και το Κυπριακό και την προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών, αφού η προσοχή της διεθνούς κοινότητας στρέφεται επί του παρόντος στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία σημειώνουν ότι η ανάφλεξη του πολέμου στο Ισραήλ δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή, μεταβάλλοντας και τις προτεραιότητες του ΟΗΕ, καθώς προέχει η διαχείριση ενός φλέγοντος ζητήματος, όπως είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Αναμφίβολα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εξελίξεων και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ωστόσο είναι ευνόητο ότι το θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και η δρομολόγηση εξελίξεων, γύρω από το ζήτημα, δεν μπορεί να θεωρείται θέμα προτεραιότητας για τον διεθνή οργανισμό τη δεδομένη στιγμή.