Τίποτε δεν είναι πλέον το ίδιο για το Ισραήλ, τους Ισραηλινούς αλλά και όσους ζουν στη Γάζα.

Ο πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία, Όρεν Ανόλικ, μιλώντας στον «Φ» για τα όσα εκτυλίσσονται στη χώρα του από τα ξημερώματα του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου διαμηνύει πως τίποτε δεν θα είναι το ίδιο όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε μια «πρωτοφανή κατάσταση» και «όλα όσα είδαμε να συμβαίνουν στο Ισραήλ αυτές τις ημέρες είναι ασύλληπτα», πρόκειται για πράγματα «που ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα δούμε». Για τον Όρεν Ανόλικ πρόκειται για μια «μοχθηρή, βάρβαρη, σκληρή επίθεση από μέρους τρομοκρατών» οι οποίοι προχώρησαν σε εκτελέσεις, αποκεφαλισμούς, και συνεχίζει: «Το να παίρνουν όμηρους οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένους 85 ετών…τι είδους ανθρώπων κάνει τέτοια πράγματα; Μόνο βάρβαροι προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες».

Όλη η ανθρωπότητα, προσθέτει, έχει σοκαριστεί «μπαίνουν στη θέση αυτών των ανθρώπων που βρίσκονταν στα σπίτια τους με τα παιδιά τους, και κάποιος μπαίνει μέσα τους αρπάζει». Για τον ίδιο είναι ξεκάθαρο πως όλη η πολιτισμένη ανθρωπότητα έχει σοκαριστεί με όλα αυτά που συμβαίνουν  «και αυτό είναι που μας δίνει θάρρος, ότι το Ισραήλ δεν είναι μόνο του και έχει πολλούς φίλους στο πλευρό του».

Στο ερώτημα μας, που είναι και ερώτημα όλων «τι πήγε λάθος και οδηγήθηκε το Ισραήλ σ’ αυτή την κατάσταση» ο Όρεν Ανόλικ απαντά με ειλικρίνεια: «Αυτό που με ρωτάς είναι ένα ερώτημα που τίθεται και στο Ισραήλ. Κανένας δεν έχει αντιληφθεί πως συνέβη». Σημειώνει πως «ενώ ακόμα μιλούμε συνεχίζουμε να έχουμε τρομοκράτες της Χαμάας εντός του Ισραήλ» και υποδεικνύει πως «αυτή τη στιγμή όλη μας η προσοχή και όλη μας η προσπάθεια στρέφεται στον να διεξάγουμε αυτό τον πόλεμο. «Είμαστε ένα σκληρό και δυνατό έθνος, έχουμε αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις στο παρελθόν και όπως επικρατήσαμε και τότε, θα επικρατήσουμε και αυτή τη φορά».

Όταν τελειώσουμε με αυτό τότε «θα συσταθούν εξεταστικές επιτροπές, θα γίνουν ανακρίσεις θα τεθούν τα ερωτήματα και θα βρούμε της απαντήσεις». Τονίζει την ίδια ώρα πως «είναι ξεκάθαρο, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι κάτι πήγε στραβά». Ο ίδιος είπε  ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη ότι «θα βρούμε τι πήγε λάθος και θα το διορθώσουμε».

Αυτό, τονίζει ο Ισραηλινός πρέσβης, δεν θα φέρει πίσω όσους έχουν χαθεί και δεν θα διορθώσει τις ζημιές που έχουν προκληθεί «αλλά ως έθνος το οφείλουμε στον εαυτό μας».

Ως προς το ποιος είναι ο στόχος αυτού του πολέμου που έχει ήδη ξεκινήσει ο Όρεν Ανόλικ δεν θέλει να κάνει μια επιστημονική προσέγγιση στο ποιος θα είναι ο τελικός στόχος, εάν δηλαδή θα είναι η ολοκληρωτική διάλυση της Χαμάς. «Αυτό που μπορώ να πω είναι πως αυτό που είναι ξεκάθαρο στο μυαλό όλων των Ισραηλινών είναι πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στην ίδια κατάσταση που βρισκόμασταν πριν από την 7ηΟκτωβρίου» ανέφερε. Για τον ίδιο και όλους τους Ισραηλινούς η κατάσταση δεν θα είναι η ίδια όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Σ’ ό,τι αφορά τις ενέργειες από πλευράς Ισραήλ αυτό είναι αρκετά ξεκάθαρο: «Είμαστε ένα δυνατό έθνος και θα πράξουμε ότι χρειάζεται να κάνουμε προκειμένου αυτοί οι τρομοκράτες, και όλοι αυτοί που υποκίνησαν, σχεδίασαν, προετοίμασαν, έδωσαν οδηγίες και χρήματα για αυτή την σκληρή επίθεση, θα πληρώσει τίμημα».

Έφερε στην μνήμη τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, πριν από ακριβώς 50 χρόνια: «Ξέρουμε όλοι πως ξεκίνησε αλλά και πως είχε τελειώσει. Τέλειωσε όταν εκλιπαρούσαν για κατάπαυση του πυρός. Πληρώσαμε και τότε βαρύ τίμημα, πληρώσαμε και τώρα βαρύ τίμημα. Όταν είναι θέμα επιβίωσης του Ισραήλ δεν έχουμε άλλη επιλογή, ξέρουμε πως θα πολεμήσουμε».

Πέραν από την Χαμάς το Ισραήλ βλέπει να είναι «ορατά τα δακτυλικά αποτυπώματα του Ιράν σ’ αυτή την επίθεση».  Είναι γνωστό ότι το Ιράν στηρίζει οικονομικά αλλά παρέχει και όπλα «και είναι πολύ καλά γνωστό ότι το Ιράν θέλει να πλήξει με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί το Ισραήλ». Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό εάν υπήρξε ή όχι οποιαδήποτε απευθείας ιρανική ανάμιξη «αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ιράν ενέπνευσε και έδωσε τα κίνητρα για μια τέτοια επίθεση».

Περαιτέρω υποδεικνύει πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να στραφεί κατά της Τεχεράνης γιατί είναι «το ίδιο Ιράν που εξοπλίζει τη Ρωσία για τον πόλεμός της στην Ουκρανία, που εξοπλίζει ομάδες στην Υεμένη, στην Χεζμπολάχ στο Λίβανο».

Στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου μετώπου στα βόρεια σύνορα, με τον Λίβανο, ο πρέσβης Ανόλικ σημειώνει πως αυτή τη στιγμή η προσοχή του Ισραήλ είναι στραμμένη προς την κατεύθυνση της Χαμάς. Τονίζει, όμως την ίδια ώρα, πως από πλευράς Ισραήλ δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε ανοχή για κανένα.

Το τίμημα και για τους ανθρώπους της Γάζας θα είναι μεγάλο

Για το Ισραήλ, αναφέρει ο πρέσβης του στη Λευκωσία, ο λαός της Γάζας δεν θεωρείται εχθρός της χώρας του. «Ο εχθρός μας είναι η Χαμάς», ξεκαθαρίζει και προσθέτει: «Δυστυχώς φαίνεται πως εμείς γνοιαζόμαστε περισσότερο για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα απ’ ότι η Χαμάς». Αυτοί, προσθέτει, δεν ενδιαφέρονται για τους δικούς τους ανθρώπους. «Γι’ αυτούς είναι πολύ περισσότερο σημαντικό να προσπαθούν να πλήξουν τους Ισραηλινούς παρά να προστατέψουν τους δικούς τους ανθρώπους, για εμάς είναι ακριβώς το αντίθετο, πρώτα απ’ όλα θέλουμε να προστατέψουμε τους δικούς μας ανθρώπους».

Δεν θέλει, είπε, το Ισραήλ να πλήττει τους ανθρώπους «αλλά δεν πρόκειται να δώσουμε στην Χαμάς ασυλία. Η Χαμάς πλήττει τους δικούς της ανθρώπους». Είναι ξεκάθαρο για τον ίδιο ότι το τίμημα θα είναι πολύ μεγάλο γι’ αυτό και σπεύδει να εκφράσει την συμπάθειά τους προς όλους εκείνους οι οποίοι θα πληγούν εξ υπαιτιότητας της Χαμάς. Το αίμα οποιουδήποτε κι αν πληγεί είναι στα χέρια της Χαμάς.

Η επίθεση της Χαμάς ήρθε σε μια στιγμή κατά την οποία το Ισραήλ προσπαθούσε να διευκολύνει τη ζωή των κατοίκων της Γάζας δίνοντας περισσότερες άδειες για να εργαστούν στο Ισραήλ. «Ένα δείγμα ότι εμείς θέλαμε να βελτιώσουμε τη ζωή των κατοίκων της Γάζας» είπε.

Μια φωτογραφία από το στρατό

Ο πρέσβης Όρεν Ανόλικ μόλις είχε ολοκληρώσει μια συνομιλία του με το υπουργείο Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ όταν συναντηθήκαμε. Πριν ακόμα ξεκινήσουμε την κουβέντα μας ανοίγει το κινητό και μου δείχνει μια φωτογραφία από το στρατό. Αρκετά χρόνια πριν. Ο ίδιος στην δεξιά πλευρά της φωτογραφίας να αγγίζει στον ώμο έναν άλλο στρατιώτη που βρίσκεται στο κέντρο ανάμεσα σε 6-7 άλλους.

Λίγες ώρες προηγουμένως είχε ενημερωθεί πως ο φίλος του από το στρατό είναι ανάμεσα στους εκατοντάδες νεκρούς που σκοτώθηκαν από τους τρομοκράτες της Χαμά που είχαν εισβάλει στο Ισραήλ. Δεν ήταν στρατιωτικός, ούτε καν έφεδρος. Ένας απλός πολίτης ήταν. Ήταν ένας πολίτης του Ισραήλ τον οποίο η Χαμάς ήθελε νεκρό. Όπως νεκρούς ήθελε τις εκατοντάδες που σφαγιάστηκαν μέσα σε λίγες ώρες. Σε μια πράξη τρομοκρατίας που δεν έχει να κάνει τίποτε με τους Παλαιστίνιους.

Α.Π.