Δεύτερες σκέψεις επικράτησαν στο μείζον θέμα που ταλανίζει την κοινωνία και την πολιτεία για ένα μήνα και αφορά στην παύση του Αρχηγού Αστυνομίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

H υπουργός Δικαιοσύνης, που τη Δευτέρα δήλωνε ότι το θέμα της παύσης αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έκλεισε το ζήτημα, δηλώνοντας ότι δεν τίθεται πλέον θέμα παύσης του Αρχηγού. Σε δήλωσή της προς τα ΜΜΕ, ανέφερε ότι το ζήτημα έληξε, δεν τίθεται θέμα παύσης του Αρχηγού, προαναγγέλλοντας μάλιστα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την ίδια και τον Αρχηγό, για συζήτηση του πλάνου αστυνόμευσης, ώστε να μην ζήσουμε ξανά αυτά που συνέβησαν στη Χλώρακα και τη Λεμεσό.

Η δήλωση αυτή της υπουργού, ενώ μάλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στην Ισπανία, έγινε προφανώς, κατόπιν συνεννόησης των δύο ώστε να κλείσει εδώ το θέμα που δημιούργησε αρκετές πληγές στην ηγεσία της Αστυνομίας. Για ένα μήνα ο Αρχηγός της τελούσε υπό αμφισβήτηση, περιόρισε τις εμφανίσεις του, ενώ και η υπόλοιπη ηγεσία κρινόταν εν πολλοίς ακατάλληλη, αφού ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης φέρεται να κινήθηκε προς εντοπισμό λύσης εκτός Αστυνομίας.

Όλα αυτά δημιούργησαν τις τελευταίες ημέρες ένα αρνητικό κλίμα για την Αστυνομία το οποίο συντηρήθηκε μέχρι σήμερα, με την τοποθέτηση της υπουργού Δικαιοσύνης. Μάλιστα, όταν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωνε το βράδυ της Τετάρτης ότι «το θέμα να θεωρείται λήξαν στην παρούσα φάση», άφηνε με την φράση «στην παρούσα φάση» ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, αφού δεν το έκλεισε δια παντός. Το έπραξε όμως χθες, κατ’ εντολή του, η υπουργός σε μια στιγμή που η ονοματολογία και τα σενάρια ήταν στο φόρτε τους.

Πληροφορίες του philenews.com αναφέρουν ότι ρόλο στη στροφή του Προέδρου να μην αντικαταστήσει τον Αρχηγό, φαίνεται να διαδραμάτισαν και εξωγενείς πολιτικοί παράγοντες, που φέρονται να τον έπεισαν να τον διατηρήσει στη θέση του, «λόγω έλλειψης κατάλληλης λύσης» στο παρόν στάδιο, σε συνάρτηση και με την αδυναμία εντοπισμού λύσης εκτός Αστυνομίας.

Αυτό που τόνιζαν παράγοντες που γνωρίζουν το κλίμα που επικρατεί στο Αρχηγείο Αστυνομίας, είναι πως και με τη λύση αυτή, θα έχουμε έναν Αρχηγό υπό αμφισβήτηση που η θητεία του πήρε παράταση άγνωστο για πόσο. Μάλιστα, σχολίαζαν ότι οι εισηγήσεις που ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για μέτρα τόσο από τον Αρχηγό όσο και από την Υπουργό για πάταξη της βίας, ήταν ενώπιον του εδώ και αρκετές ημέρες, οπόταν θα μπορούσε να κλείσει το θέμα νωρίτερα. Τώρα αυτές οι εισηγήσεις θα συζητηθούν την ερχόμενη βδομάδα ώστε η Αστυνομία να περάσει στην επόμενη φάση ανασύνταξης και επούλωσης των πληγών της.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι όλα είναι πλέον υπό την αίρεση νέων επεισοδίων και με έναν Αρχηγό Αστυνομίας που θα τελεί υπό τον φόβο παύσης του ανά πάσα στιγμή. Από την άλλη, επαφίεται στην Κυβέρνηση και στον Πρόεδρο να στηρίξουν την Αστυνομία και τον Αρχηγό για να περάσει στην επόμενη μέρα.

Στο μεταξύ, επικριτικό για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εμφανίστηκε το ΑΚΕΛ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Γιώργο Κουκουμά, να υποδεικνύει πως «αντί ο κ. Χριστοδουλίδης να μαδά τη μαργαρίτα αν του κάνει ο Αρχηγός της Αστυνομίας ή όχι, οφείλει να πάρει αποφάσεις, βάζοντας τέρμα στην παραφιλολογία που ο ίδιος ενίσχυσε με τις δηλώσεις του».

Πρόσθεσε πως «αυτή η στάση του Προέδρου απαξιώνει τον θεσμό, επιδεινώνει την εσωστρέφεια στις τάξεις της Αστυνομίας και αλυσιδωτά πλήττει την αποτελεσματικότητα του σώματος». «Ο χειρισμός του θέματος συνιστά ένα νέο δείγμα αβουλίας και αναποφασιστικότητας του κ. Χριστοδουλίδη ο οποίος αντί να κυβερνά, συνεχίζει να κάνει επικοινωνιακή πολιτική που κι αυτή βέβαια πείθει ολοένα λιγότερους», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.