Από τον Λόφο ξεκαθαρίζουν ότι όλες οι ενέργειες του Νίκου Χριστοδουλίδη κινούνται εντός του πλαισίου που καθορίζει ο νόμος για το πόθεν έσχες.
Δεν συμφωνούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία υποδεικνύουν το ηθικά κολάσιμο των ενεργειών Χριστοδουλίδη.
Από τις τοποθετήσεις των συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι εμφανές ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν δήλωνε τη σύνταξη που έπαιρνε ως πρώην δημόσιος υπάλληλος, γιατί αυτό δεν το προέβλεπε η σχετική νομοθεσία. Επικαλούνται και άλλους πρώην δημόσιους υπαλλήλους που είχαν ή έχουν πολιτικά αξιώματα οι οποίοι ακολουθούν την ίδια πρακτική
Δεν ικανοποιεί την αντιπολίτευση αυτή η προσέγγιση η οποία υποδεικνύει προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την καθαρά νομική πτυχή του νόμου και ότι εκείνο που έχει σημασία σ’ αυτή τη φάση είναι η ηθική πλευρά του όλου θέματος. Που σύμφωνα με τα κόμματα υποχρέωναν τον κ. Χριστοδουλίδη να δηλώνει όλα του τα εισοδήματα, συμπεριλαμβανομένης και της σύνταξης του.
Η κυβέρνηση απέφυγε επιμελώς στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας να τοποθετηθεί επί του όλου θέματος, ότι δηλαδή ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη δήλωση του για το Πόθεν Έσχες δεν περιέλαβε και το ποσό που εισέπραττες ως σύνταξη πρώην δημόσιου υπαλλήλου. Τα δύο (πανομοιότυπα) δημοσιεύματα σε Πολίτη και Αλήθεια, ακολούθησαν οι ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, γεγονός που έσπρωξαν την κυβέρνηση να τοποθετηθεί στο όλο θέμα.
Σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης εξέφρασε την έκπληξη της κυβέρνησης γιατί «κόμματα της αντιπολίτευσης, να εξαπολύουν βολές κατά της Κυβέρνησης, για την εφαρμογή νομοθεσιών που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, εις γνώση τους, αναφορικά με συνταξιοδοτικά ωφελήματα όσων εγκαταλείπουν την επαγγελματική σταδιοδρομία στο δημόσιο για να αναλάβουν δημόσια αξιώματα, είτε δια εκλογής είτε μέσα από διορισμό».
Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη «η νομοθεσία αυτή έχει συγκεκριμένους και προφανείς στόχους που το νομοθετικό Σώμα για δεκαετίες δεν αμφισβήτησε ή τροποποίησε». Για την κυβέρνηση «είναι απορίας άξιο, επίσης, ότι σήμερα ακούμε και πολιτικές δυνάμεις, για στελέχη των οποίων είτε εφαρμόστηκε είτε ακόμη εφαρμόζεται ακριβώς η ίδια νομοθεσία, να βλέπουν ηθικό έλλειμμα ή αναλγησία σε άλλους».
Περαιτέρω υποδεικνύει πως «το νομοθετικό Σώμα, που αποτελείται και από τα κόμματα που σήμερα ασκούν κριτική και μαζί διαθέτουν τη συντριπτική πλειοψηφία, μπορεί αν θέλει να τροποποιήσει τη νομοθεσία». Ρίχνοντας τους την μπάλα υποδεικνύει πως «η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα εάν υπάρξει τέτοια εξέλιξη και είναι έτοιμη για πλήρη δημοσιοποίηση για το πώς και για ποιους εφαρμόστηκε αυτή η νομοθεσία όλα τα χρόνια που βρίσκεται σε ισχύ».
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζουν πως πίσω από τα δημοσιεύματα κινείται συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο το οποίο επιδιώκει να στρέψει τη συζήτηση προς άλλη κατεύθυνση και μακριά από θέματα που έχουν πρόσφατα απασχολήσει την κοινή γνώμη.
Ανεξαρτήτως του τι, όμως, υποψιάζονται στην κυβέρνηση, στην Πινδάρου και στην Εζεκία Παπαϊωάννου στέκονται στο ηθικό κομμάτι του όλου ζητήματος. Ο ΔΗΣΥ στη ανακοίνωσή του (η οποία λήφθηκε μετά από έντονη εσωκομματική συζήτηση) σημειώνει πως «η ταυτόχρονη καταβολή αντιμισθίας και σύνταξης σε ανώτατους πολιτειακούς αξιωματούχους, ανεξαρτήτως μάλιστα ηλικίας, συνιστά αναμφίβολα πρόκληση για την κοινωνία καθώς και στρέβλωση που υφίσταται εδώ και χρόνια». Ο ΔΗΣΥ διαμηνύει ότι θα πρέπει να διορθωθεί η συγκεκριμένη στρέβλωση για την οποία «θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση».
Συνεχίζοντας ο ΔΗΣΥ υπενθυμίζει «βεβαίως ό,τι είναι νόμιμο δεν σημαίνει ότι είναι και ηθικό. Ο καθένας μπορεί να αποποιηθεί αυτό που ενδεχομένως θεωρείται «δικαίωμά» του. Η ενίσχυση της διαφάνειας, σύμφωνα και με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της GRECO, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου».
Πιο επιθετικό το ΑΚΕΛ που υποδεικνύει πως «εδώ και δύο μέρες κυκλοφορούν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι o Πρόεδρος και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν μαζί με το μισθό τους και σύνταξη δημόσιου υπαλλήλου». Για το ΑΚΕΛ «πρώτος απ’ όλους ο ΠτΔ οφείλει ν’ απαντήσει στα δημοσιεύματα αυτά που τον φέρουν να λαμβάνει σύνταξη εδώ και οκτώ χρόνια, δηλαδή από την ηλικία των 45 ετών, χωρίς μάλιστα να το έχει δηλώσει στο Πόθεν Έσχες του ως όφειλε».
Παράλληλα υποδεικνύει προς τον Λόφο ότι «η κοινωνία, η οποία δυστυχεί και δυσπραγεί μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρης ακρίβειας, θέλει να γνωρίζει αν ο Πρόεδρος ή και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν ταυτόχρονα και σύνταξη και την αντιμισθία που προκύπτει από το αξίωμά τους. Αυτό μπορεί μεν να μην είναι παράνομο, είναι όμως σίγουρα προκλητικό μέσα στις παρούσες συνθήκες».
Και βεβαίως, δεν συνάδει με τη νέα κουλτούρα και το νέο πνεύμα που προεκλογικά ισχυριζόταν ο Πρόεδρος και όσοι τον υποστήριξαν, ότι θα έφερνε.