Γενική σιγή στο θέμα του απεσταλμένου μιας και η τουρκική πλευρά ακόμα δεν έχει δώσει απάντηση προς τον Γενικό Γραμματέα για το κατά πόσο αποδέχεται ή όχι τον διορισμό.

Ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες αναμένει από τον Ερσίν Τατάρ, όπως του είχε υποσχεθεί κατά την τελευταία τους συνάντηση τον Σεπτέμβρη, στη Νέα Υόρκη, ότι θα απαντούσε στο θέμα του απεσταλμένου. Μέχρι χθες η πλευρά των Ηνωμένων Εθνών δεν έλαβε καμιά απάντηση από την τουρκική πλευρά.

Ο διορισμός απεσταλμένου αποτελεί το κλειδί για να προχωρήσουν οι προσπάθειες στο Κυπριακό προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών. Κάτι με το οποίο συμφωνούν τόσο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών όσο και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Ωστόσο το όλο θέμα δεν προχωρά λόγω της άρνησης της τουρκικής πλευράς να τοποθετηθεί επί του θέματος. Ο Ερσίν Τατάρ που ανέλαβε την ευθύνη να μεταφέρει τη τουρκική απάντηση προς τον Γενικό Γραμματέα, μέχρι στιγμής το αποφεύγει συστηματικά, θέλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο να κερδίσει χρόνο.

Την ίδια ώρα υποστηρικτικά προς την προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θεωρούνται τα μηνύματα που έφτασαν στον Προεδρικό με αφορμή την 63η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ιδιαίτερης βαρύτητας τα μηνύματα από Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Προεδρία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο συγχαρητήριο μήνυμά του αναφέρει πως «η συνεργασία ανάμεσα σε Κύπρο και ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ άλλοτε ισχυρότερη, αντανακλώντας τη σχέση που εδράζεται στην κοινή προσήλωση στη δημοκρατία, στην ελευθερία και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

«Μαζί προωθούμε αυτές τις αρχές, περιλαμβανομένης και της προώθησης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας και της επέκτασης της οικονομικής ανάπτυξης», προσθέτει. Τονίζει πως «οι ΗΠΑ παραμένουν, επίσης, σταθερά προσηλωμένες σε μια συνολική διευθέτηση που θα ενώνει το νησί σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα για όλους τους Κύπριους, σε μια ειρήνη που θα διανοίξει τις πλήρεις προοπτικές του νησιού καθώς και μεγαλύτερες ευκαιρίες για τις μέλλουσες γενεές”.

Στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρει πως προσβλέπει «στην κοινή εδραίωση των δεσμών φιλίας και εμπιστοσύνης που χαρακτηρίζουν τη σχέση των δύο χωρών μας, όπως υπενθυμίσαμε άλλωστε μαζί τον περασμένο Μάιο κατά την επίσκεψή σας στη Γαλλία».

«Επίσης, μόλις πρόσφατα, η πολυμερής στρατιωτική άσκηση EUNOMIA, της οποίας ηγήθηκε φέτος η Γαλλία, κατέδειξε τη δύναμη των στρατηγικών δεσμών που μας ενώνουν», προσθέτει.

Σημειώνει επίσης πως «η σχέση μεταξύ της Γαλλίας και της Κύπρου είναι στενή, δυναμική και με το βλέμμα στο μέλλον. Έχει τις ρίζες της στην κοινή μας προσήλωση στην ενότητα, στη σταθερότητα και στην κυριαρχία της ηπείρου μας, όπως διαφαίνεται και από την ομόφωνη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία, η οποία είναι αντιμέτωπη με τον αδικαιολόγητο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας».

Ο Πρόεδρος Μακρόν χαιρετίζει «τη σύγκλιση των θέσεων της Γαλλίας και της Κύπρου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία αποτελεί ένδειξη των κοινών μας προτεραιοτήτων».

Υπογραμμίζει πως η Γαλλία «παραμένει προσηλωμένη στην αρχή ότι ένας ανοικτός, ειρηνικός και εποικοδομητικός διάλογος θα ανοίξει τον δρόμο για μια μόνιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού ζητήματος, στη βάση των παραμέτρων που έχουν καθοριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη». Επισημαίνοντας ότι «μπορείτε να υπολογίζετε στη συνεχή στήριξη της Γαλλίας στο εν λόγω θέμα».