Δεν νιώθει καμία ανασφάλεια για τον ρόλο του στην Κυβέρνηση το ΔΗΚΟ, δηλώνει ο πρόεδρος του Νικόλας Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα πώς το κόμμα του έχει τόσο πρωταγωνιστικό και εποικοδομητικό ρόλο που καλωσορίζει κάθε νέα συμμετοχή στην κυβερνητική συνεργασία. Σχολιάζοντας το άνοιγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την Πινδάρου για συμμετοχή στην Κυβέρνηση, υποδεικνύει πώς το θέμα της συμμετοχής του ΔΗΣΥ στην Κυβέρνηση είναι θέμα των δύο πλευρών και τονίζει πώς ο ίδιος αναφέρεται σε συνεργασία του Δημοκρατικού Κόμματος με τον ΔΗΣΥ, καθώς, όπως λέει χαρακτηριστικά, «εδώ και ενάμιση χρόνο έχουμε θέσει ως προτεραιότητά μας την ενότητα και τη συλλογικότητα για το καλό του τόπου» και προς αυτή την κατεύθυνση είναι που διατυπώνεται και η προθυμία για μια τέτοια συνεργασία.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρεται επίσης στην διπλή εκλογική αναμέτρηση του ερχόμενου Ιουνίου και τις διεργασίες για κομματικές συνεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Εξηγεί ότι ο ίδιος θεωρεί ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα η καθολική συνεργασία σε παγκύπρια βάση διότι είναι εκλογές στις οποίες δίνεται προτεραιότητα σε τοπικά χαρακτηριστικά. Προσθέτει ακόμα ότι συνεχίζονται οι επαφές με τη βάση του κόμματός και παράλληλα συνεχίζονται οι επαφές και οι συναντήσεις με πρόσωπα που είναι ήδη υποψήφια ή που σκέφτονται να είναι υποψήφια.
Δηλώνει ακόμα πώς ο εκλογικός στόχος του Δημοκρατικού Κόμματος είναι η διατήρηση της εκλογικής του δύναμης σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές και η διατήρηση της έδρας στην Ευρωβουλή, ενώ σε σχέση με τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης στόχος του ΔΗΚΟ είναι η εκλογή των υποψηφίων που θα στηριχθούν.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος απαντά επίσης για το Κυπριακό, αλλά και για το καυτό θέμα της ακριβείας, τονίζοντας πώς η Κυβέρνηση έχει αποδείξει πώς έχει κοινωνική ευαισθησία. «Μιλάμε για την κυβέρνηση που έχει ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων που λαμβάνουν ΑΤΑ, μέσω της συμφωνίας που πέτυχε για τον εν λόγω θεσμό, έχει αυξήσει κατά 5% τις χαμηλές συντάξεις, έχει μηδενίσει το ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, συνεχίζει την επιδότηση στην ηλεκτρική ενέργεια για ευάλωτες ομάδες συνανθρώπων μας, προωθεί την πρωτοβουλία για το e-kalathi. Και είναι έτοιμη να λάβει και πρόσθετα μέτρα», τονίζει χαρακτηριστικά.
– Δεν λέτε όχι σε συμμετοχή του ΔΗΣΥ στην Κυβέρνηση. Πώς ερμηνεύετε αυτή τη συμμετοχή; Να πάρει ο ΔΗΣΥ και άλλα Υπουργεία στην Κυβέρνηση ή απλά να στηρίζει τις πολιτικές της;
– Το θέμα συμμετοχής του ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση, όπως το θέτετε, είναι θέμα του ΔΗΣΥ και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εγώ αναφέρθηκα και αναφέρομαι σε συνεργασία του Δημοκρατικού Κόμματος με τον ΔΗΣΥ, καθώς εδώ και ενάμιση χρόνο έχουμε θέσει ως προτεραιότητά μας την ενότητα και τη συλλογικότητα για το καλό του τόπου. Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, είναι που διατυπώνουμε και την προθυμία μας για μια τέτοια συνεργασία. Από κει και πέρα, συμφωνούμε και με την πρόσκληση που έχει απευθύνει πρόσφατα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προς το ΔΗΣΥ, ακριβώς γιατί είναι και αυτή η πρόσκληση συμβατή με την προτεραιότητά μας. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι η ενδεχόμενη συνεργασία του ΔΗΣΥ με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και την κυβέρνηση είναι θέμα των δύο μερών. Σημειώνω, όμως, ότι πρακτικές διαμοιρασμού υπουργείων στα κόμματα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, έχουν ήδη εγκαταλειφθεί από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ορθώς.
– Κατά πολλούς ο ΔΗΣΥ ανεπίσημα συμμετέχει την Κυβέρνηση. Κάποιοι υπουργοί είναι μέλη του και ο ίδιος ο Πρόεδρος δηλώνει συναγερμικός και θέλει και τον επίσημο ΔΗΣΥ στην Κυβέρνηση. Τελικά ο ρόλος του ΔΗΚΟ και των υπολοίπων κομμάτων ποιος είναι; Δεν σας ανησυχούν εσωκομματικές αντιδράσεις;
– Δεν υπάρχουν εσωκομματικές αντιδράσεις στο ενδεχόμενο συνεργασίας του ΔΗΣΥ με την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος του Δημοκρατικού Κόμματος είναι αυτός που είναι: Ένας βασικός πυλώνας της συμπολίτευσης και μακάρι να προστεθούν και άλλοι πυλώνες σε αυτή τη συμπολίτευση. Δεν έχουμε ανασφάλεια σε σχέση με το ρόλο μας. Αντίθετα, είναι τόσο πρωταγωνιστικός και εποικοδομητικός ρόλος, που καλωσορίζουμε κάθε άλλη συμμετοχή. Τα προβλήματα της Κύπρου και της κοινωνίας είναι πολλά και σύνθετα. Η συλλογικότητα και οι συνεργασίες είναι μονόδρομος. Αλλιώς, θα μείνουμε περιχαρακωμένοι στις διαφωνίες μας και απομακρυσμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο.
– Συζητήσατε τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος στη συνέντευξη του στον «Φ» και το άνοιγμα του στην Πινδάρου; Τι του είπατε;
– Πρόσφατα, όχι, δεν το έχουμε συζητήσει. Όμως, το έχουμε συζητήσει πριν τις εκλογές και αμέσως μετά. Και είμαστε σύμφωνοι και εναρμονισμένοι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
– Λέγεται ότι και η συνεργασία που συζητάτε με τον ΔΗΣΥ για τις τοπικές εκλογές, θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της προετοιμασίας του εδάφους για συμμετοχή του ΔΗΣΥ στην Κυβέρνηση. Τι απαντάτε;
– Δεν συνδέονται τα δύο. Οι ενδεχόμενες συνεργασίες στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, που θα στηριχθούν σε τοπικά και αυτοδιοικητικά κριτήρια, δεν συνδέονται με την ενδεχόμενη συνεργασία στο επίπεδο της διακυβέρνησης. Ούτε και πρέπει να συνδέονται. Άλλωστε, είναι πιθανό σε κάποιους δήμους να υπάρξει συνεργασία του Δημοκρατικού Κόμματος, ή και των άλλων κομμάτων της συμπολίτευσης, με το ΑΚΕΛ. Ίσως μάλιστα να υπάρξουν δήμοι ή κοινότητες όπου θα συνεργαστούν όλα τα κόμματα. Επομένως, δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις αποφάσεις για τις δημοτικές εκλογές και τον συμπολιτευτικό ή αντιπολιτευτικό ρόλο των κομμάτων.

– Συζητάτε καθόλου τα θέματα εκλογικών συνεργασιών με τον Πρόεδρο;
– Δεν έχουμε συζητήσει κάτι τέτοιο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος, οφείλω να διευκρινίσω, ότι δεν αναμειγνύεται σε θέματα συνεργασιών των κομμάτων.
– Πού βρίσκονται οι διεργασίες σε σχέση με τις εκλογές; Θεωρείτε ότι είναι εφικτή μια συνεργασία με κάποιο ή κάποια κόμματα σε παγκύπρια βάση, ή σε μεγάλους δήμους ή το πιο πιθανό να γίνουν τοπικές διαφορετικές συνεργασίες; Μπορεί δηλαδή να δούμε το ΔΗΚΟ να συνεργάζεται και με τον ΔΗΣΥ και με το ΑΚΕΛ;
– Θεωρώ πως θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα η καθολική συνεργασία σε παγκύπρια βάση και αυτό είναι λογικό από τη στιγμή που προτεραιότητα δίνεται σε τοπικά και αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και όχι σε πολιτικά ή κομματικά κριτήρια. Απ΄κει και πέρα, εμείς συνεχίζουμε τις επαφές με τη βάση του κόμματός μας, τοπικές και επαρχιακές επιτροπές, ενώ παράλληλα έχουμε συναντήσεις με πρόσωπα που είναι ήδη υποψήφια ή που σκέφτονται να είναι υποψήφια.
– Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του κόμματος σε ποσοστά για τις ευρωεκλογές και για τις τοπικές εκλογές;
– Προφανώς, να διατηρήσουμε την εκλογική δύναμή μας σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, διατηρώντας ασφαλώς και την έδρα μας στην Ευρωβουλή. Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, στόχος είναι να εκλεγούν τα πρόσωπα που θα στηρίξουμε, ως Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι ή Κοινοτάρχες, αλλά και να στηριχτούν τα ψηφοδέλτιά μας για δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια.
– Σε σχέση με το Κυπριακό, να αναμένουμε κάποιες εξελίξεις μετά τη Νέα Υόρκη; Ποια η δική σας εκτίμηση;
– Ευχόμαστε να έχουμε τις εξελίξεις, που εποικοδομητικά επιδιώκει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Και σε αυτή την προσπάθειά του, έχει τη στήριξή μας. Δυστυχώς, η τουρκική ρητορική, τόσο από τον κ. Τατάρ στην κατεχόμενη Λευκωσία, όσο από τον Πρόεδρο Ερντογάν στην Άγκυρα, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Η τουρκική πλευρά επιμένει στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης, μέσω της απαίτησής της για κυριαρχική ισότητα και «λύση δύο κρατών».
– Συμφωνείτε με την θέση του Προέδρου και τη θέση για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπησαν στον Κραν Μοντάνα;
– Συμφωνούμε για την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, οι οποίες προφανώς θα πρέπει να συνεχίσουν από το σημείο που διακόπηκαν, πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο, όπως επίσης συμφωνούμε με την προεκλογική και μετεκλογική θέση του Προέδρου Χριστοδουλίδη ότι το Πλαίσιο Γκουτέρες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως ενδιάμεση συμφωνία καθώς περιλαμβάνει αρνητικά σημεία που χρήζουν διαπραγμάτευσης.
«Η Κυβέρνηση αποδεικνύει εμπράκτως την κοινωνική ευαισθησία της»
«Η Κυβέρνηση αποδεικνύει εμπράκτως την κοινωνική ευαισθησία της»
– Καυτό θέμα η ακρίβεια και πολλές και οι αντιδράσεις από μέρους της κοινωνίας. Σας ικανοποιούν τα μέτρα της Κυβέρνησης; Έχετε προτάσεις ως Δημοκρατικό Κόμμα;
– Μας ικανοποιούν τα μέτρα που ήδη λήφθησαν από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, η οποία αποδεικνύει εμπράκτως την κοινωνική ευαισθησία της απέναντι στον πληθωρισμό και την ακρίβεια που προκαλείται κυρίως από εξωγενείς παράγοντες και διεθνείς συνθήκες. Μιλάμε για την κυβέρνηση που έχει ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων που λαμβάνουν ΑΤΑ, μέσω της συμφωνίας που πέτυχε για τον εν λόγω θεσμό, έχει αυξήσει κατά 5% τις χαμηλές συντάξεις, έχει μηδενίσει το ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, συνεχίζει την επιδότηση στην ηλεκτρική ενέργεια για ευάλωτες ομάδες συνανθρώπων μας, προωθεί την πρωτοβουλία για το e-kalathi. Και είναι έτοιμη να λάβει και πρόσθετα μέτρα, εάν και εφόσον το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά. Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια δεν καταπολεμούνται με πλειοδοσία θέσεων από πλευράς των κομμάτων, ούτε με λαϊκίστικες κορώνες. Χρειάζεται προσοχή, ακριβώς για να μπορεί το κράτος να ασκεί κοινωνική πολιτική, τόσο στο παρόν όσο και μακροπρόθεσμα.
– Σε σχέση με τα επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό θεωρείτε ότι υπάρχουν ευθύνες και σε ποιους;
– Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες στην ηγεσία της Αστυνομίας για τον όλο επιχειρησιακό σχεδιασμό, ο οποίος, εκ του αποτελέσματος, αποδείχτηκε ανεπαρκής. Και αναμένουμε ότι η αξιολόγηση αυτού του σχεδιασμού θα οδηγήσει σε διορθωτικές και βελτιωτικές ενέργειες. Από κει και πέρα, δεν πρέπει να επικεντρωθούμε μόνο στο πώς η πολιτεία αντιμετωπίζει τέτοια επεισόδια, αλλά οφείλουμε να επικεντρωθούμε πρωτίστως στο πως ενθαρρύνονται, διοργανώνονται, εξωθούνται τέτοιου είδους επεισόδια, από ακροδεξιά κόμματα και ομάδες, που θέλουν να εκμεταλλευτούν το Μεταναστευτικό πρόβλημα.
– Πιστεύετε ότι υπάρχει έξαρση του ρατσισμού στην Κύπρο η θεωρείτε και εσείς ότι ήταν απλά επεισόδια που προκάλεσε ομάδα χούλιγκαν;
– Υπάρχει έξαρση των συμπεριφορών των ρατσιστών. Δεν είμαι βέβαιος ότι υπάρχει έξαρση ρατσισμού, αυτού καθ’ αυτού, καθώς εκτιμώ ότι η μεγάλη και σιωπηλή πλειονότητα της κοινωνίας δεν χαρακτηρίζεται από ρατσισμό.
– Προκλήθηκε μεγάλη συζήτηση και για τη λειτουργία Γραμματείας Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου. «Παραυπουργικό» τη χαρακτήρισε το ΑΚΕΛ. Η δική σας θέση ποια είναι;
– Κατ’ αρχάς, η δημιουργία Γραμματείας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου ήταν προεκλογική εισήγηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, η οποία τέθηκε ενώπιον των πολιτών και, επομένως, κρίθηκε ήδη. Από κει και πέρα, ορθώς ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υλοποιεί μια ακόμα προεκλογική εξαγγελία του. Δεν συμμερίζομαι τους χαρακτηρισμούς ή τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ στο συγκεκριμένο θέμα. Άλλωστε, διαχρονικά, πολλές φορές διαπιστώθηκε δυστοκία ή καθυστέρηση στην υλοποίηση αποφάσεων και πολλές φορές επικρίνεται η κρατική μηχανή για αυτές τις καθυστερήσεις. Οι οποίες, προκύπτουν, συνήθως, όταν υπάρχει διασπορά ευθυνών και αρμοδιοτήτων σε πέραν του ενός υπουργεία. Επομένως, αυτή ακριβώς η Γραμματεία Συντονισμού μπορεί να αποδειχτεί ιδιαιτέρως χρήσιμη. Και θα συνέστηνα σε όλους λίγη υπομονή, να την κρίνουν από το έργο της και όχι επειδή θέλουν να κάνουν στείρα αντιπολίτευση.