Το Κυπριακό, στη σκιά των άλλων μεγάλων ζητημάτων, που απασχολούν την υφήλιο και στρέφουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας, δίνει τη δική του μάχη από το βήμα της 78ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ετοιμάζεται για να απαντήσει στο μήνυμα Ερντογάν προς τη διεθνή κοινότητα για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Η έκκληση Ερντογάν αποτελεί το νέο αφήγημα για τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος θα το κρατά πλέον ως… «ιερή εντολή».
Η ομιλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη θα πραγματοποιηθεί στις 4.30 το απόγευμα ώρα Κύπρου και στα 15 λεπτά που θα βρίσκεται στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης αναμένεται ότι μεταξύ των άλλων θα απαντήσει και στα όσα ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε χθες και κυρίως στην απαίτησή του για αναγνώριση της λεγόμενης «τουρκικής δημοκρατίας βόρειας Κύπρου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδονται από την Νέα Υόρκη (πηγή ΚΥΠΕ) ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απευθυνόμενος προς τον Τούρκο Πρόεδρο θα στείλει το μήνυμα πως λόγω της γεωγραφίας που δεν μπορεί να αλλάξει η Κύπρος και η Τουρκία θα είναι πάντα γείτονες και πως η λύση του Κυπριακού μπορεί να ενισχύσει και να αναβαθμίσει την περιοχή. Ακόμη θα του απευθύνει κάλεσμα για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν, επαναλαμβάνοντας ότι η επίλυση του Κυπριακού μπορεί να οδηγήσει σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων.
Σε σχέση με τον διορισμό απεσταλμένου των ΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναδείξει τη σημασία μιας τέτοιας κίνησης όπως υπογραμμίστηκε και από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ κατά την ομόφωνη πρόσφατη δήλωσή του με αφορμή τα επεισόδια στην Πύλα αλλά και με βάση τις θέσεις που του μετέφεραν οι Προέδροι των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ κατά τις συνομιλίες που είχε μαζί τους στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου τη Νέα Υόρκη.
Συναφώς θα επισημάνει πως ο διορισμός απεσταλμένου του ΓΓ θα αποτελέσει και ένα σημαντικό βήμα προς ενεργοποίηση και της ΕΕ το επόμενο διάστημα, κάτι που αποτελεί μια σημαντική διάσταση ως προς τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Αναγνώριση και απόρριψη ομοσπονδίας
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη δική του ομιλία στη Γενική Συνέλευση ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μοντέλο ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «η μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε μια περιοχή όπου θα κυριαρχεί η ειρήνη, η ευημερία και η σταθερότητα είναι δυνατή μόνο με τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των νόμων από όλα τα μέρη».
Ο κ. Ερντογάν είπε ακόμα ότι «διανύουμε 60 χρόνια από την ανάδειξη του Κυπριακού» και υποστήριξε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέβαλε πάντα ειλικρινείς προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό». Είναι γεγονός αποδεκτό από όλους, ισχυρίστηκε, «ότι αυτή η λύση δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί με βάση το μοντέλο της ομοσπονδίας. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να το αποδεχθεί και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της τδβκ και να δημιουργήσει διπλωματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με αυτή τη χώρα».
Χαρούμενος ο Ερσίν Τατάρ
Ο Ερσίν Τατάρ μίλησε στον «Μπαϊράκ» και ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την έκκληση του για αναγνώρισε της «τδβΚ» την οποία και χαρακτήρισε ως ένα ισχυρό μήνυμα. Ανέφερε παράλληλα πως δεν θα ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις έως ότου δεν αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς. Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, ο Τατάρ ανέφερε ότι «το μήνυμα αφορά την αναγνώριση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων του ‘τουρκοκυπριακού λαού’ για τη συνέχιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ισχυρίστηκε πως όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι δυνατή μια συμφωνία για ένα ομοσπονδιακό κράτος, και πρόσθεσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για αναγνώριση της ανεξαρτησίας της «τδβκ» και για τη δημιουργία διπλωματικών, πολιτικών και οικονομικών δεσμών με την «τδβΚ».