Η άσκηση ελέγχου για προώθηση και υλοποίηση του κυβερνητικού έργου αποτελούσε πάντα έναν πονοκέφαλο για τους εκάστοτε ενοίκους του Προεδρικού Μεγάρου.
Ο κάθε Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναζητούσε το πως θα μπορούσε αυτά που αποφάσιζε η κυβέρνησή του θα υλοποιούνταν και δεν θα έμεναν μπλοκαρισμένα μέσα στα γρανάζια της κρατικής μηχανής.
Η ιδέα της σύστασης Γραμματείας Συντονισμού και Υποστήριξης το κυβερνητικού έργου υπό την Ειρήνη Πική προωθήθηκε από την αρχή της Προεδρίας του Νίκου Χριστοδουλίδη. Όπως η δια η Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω υποστήριξε μέσα από δηλώσεις της, η τέτοια σώματα συντονισμού και υποστήριξης του κυβερνητικού έργου υπάρχουν στα πλείστα ευρωπαϊκά κράτη.
Σύμφωνα, δε, με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας «στόχος και αποστολή της Γραμματείας, η οποία θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, είναι η ενίσχυση του έργου της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους, ως προς τη σφαιρική παρακολούθηση και συντονισμό στην εφαρμογή πολιτικών, την προώθηση μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση έργων, στη βάση στρατηγικού σχεδιασμού και σε συνεργασία με όλα τα αρμόδια Υπουργεία και Υφυπουργεία».
Η Γραμματεία θα στελεχώνεται από 12 λειτουργούς από το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η επιλογή των λειτουργών αυτών έγινε, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, μέσω του μηχανισμού εσωτερικής αγοράς εργασίας και αφού προηγήθηκε ανοιχτή εκδήλωση ενδιαφέροντος. Πρόκειται δηλαδή, αναφέρεται, για προσωπικό που θα αποσπαστεί στην Προεδρία χωρίς οποιαδήποτε δημοσιονομική επιβάρυνση.
Πριν από 41 χρόνια…
Πηγαίνοντας πίσω 41 χρόνια, θα δούμε ότι οι τότε κυβερνώντες είχαν αποφασίσει έναν άλλο τρόπο ελέγχου της εφαρμογής των αποφάσεως της Κυβέρνησης. Μια προσεκτική ματιά των ατόμων που είχαν τοποθετηθεί σ’ αυτό που χαρακτηρίστηκε ως «Διευθυντήριο» ενδεχομένως η αποστολή τους να μην ήταν μόνο η εφαρμογή του κυβερνητικού έργου αλλά κάτι περισσότερο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή» ημερομηνίας 12 Δεκεμβρίου 1982, η τότε κυβέρνηση Σπύρου Κυπριανού προχώρησε στη σύσταση μιας ομάδας στην οποία συμμετείχαν στελέχη από το Δημοκρατικό Κόμμα κα το ΑΚΕΛ. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα επικεφαλής του Διευθυντηρίου είχε οριστεί ο τότε υπουργός Εσωτερικών και Άμυνας, Χριστόδουλος Βενιαμίν. Το Διευθυντήριο αποτελούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του εν λόγω δημοσιεύματος, επτά πρόσωπα, από τα οποία τέσσερα είναι στελέχη του ΔΗΚΟ και τρία ανώτατα στελέχη του ΑΚΕΛ με τον κ. Βενιαμίν επικεφαλής.
Συγκεκριμένα, τα μέλη του Διευθυντηρίου είναι τα εξής: Χριστόδουλος Βενιαμίν, Υπουργός Εσωτερικών και Αμύνης, Σταύρος Ποσκώτης, γενικός γραμματέας του ΔΗΚΟ, Πολύβιος Κόλοκος, βοηθός γενικός γραμματέας του ΔΗΚΟ και Πέτρος Βοσκαρίδης, στέλεχος και υπεύθυνος προπαγάνδας του ΔΗΚΟ.
Από πλευράς του ΑΚΕΛ, μέλη του Διευθυντηρίου είναι ο Γιάννης Κατσουρίδης, μέλος της Κεντρικής Γραμματείας του ΑΚΕΛ και Υπεύθυνος Παρακολούθησης του Κόμματος, Ντίνος Κωνσταντίνου, μέλος επίσης της Κεντρικής Γραμματείας και Γ. Σαββίδης, βουλευτής και διευθυντής της «Χαραυγής».