Στην παρουσία του τέως Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη και του τέως προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, διεξηχθη η συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, στον απόηχο της συνέντευξης του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ανοίγματος προς το κόμμα. Επικύρωσε προεδρικό συμβούλιο, συζήτησε για τις διπλές εκλογές και προχώρησε σε διορισμό γραμματειών και προέδρου του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης μετά την παραίτηση Κασουλίδη.
Το ενδιαφέρον συγκέντρωσε αρχικά η παρουσία Αναστασιάδη, ο οποίος απέφευγε κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, να συμμετέχει στα συλλογικά όργανα του κόμματος έστω και αν είχε το δικαίωμα. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος, ο Νίκος Αναστασιάδης, με δύο λέξεις «βεβαιότατα» και «απόλυτα» εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην πρόεδρο του ΔΗΣΥ, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής στο κυβερνητκό σχήμα.
Αν και το θέμα της ανόδου ΔΗΣΥ στο άρμα της συγκυβέρνησης, δεν βρισκόταν στην ατζέντα των θεμάτων συζήτησης του Πολιτικού Γραφείου, εντούτοις ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, έβαλε «τελεία» στη συζήτηση, τονίζοντας πως το κόμμα θα παραμείνει μια υπεύθυνη και σοβαρή πολιτική δύναμη στον χώρο της αντιπολίτευσης, ενώ θα συνεχίσει να τηρεί στάση ευθύνης με ετοιμότητα να βάλει πλάτες για τα μεγάλα ουσιαστικά θέματα, εφόσον η κυβέρνηση κινείται προς την την ορθή κατεύθυνση. Την ίδια ώρα, υπέδειξε, ότι ο ΔΗΣΥ θα ασκεί έλεγχο και κριτική εκεί και όπου απαιτείται, με μοναδική πυξίδα το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών.
Επικύρωση Προεδρικού Συμβουλίου ΔΗΣΥ
Ανάμεσα σε άλλα, το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, με εισήγηση της προέδρου του κόμματος, επικύρωσε τον διορισμό του Προεδρικού Συμβουλίου, ενός νεοσυσταθέντος οργάνου το οποίο θα έχει συμβουλευτικό ρόλο. Στο Προεδρικό Συμβούλιο θα συμμετέχουν ο επίτιμος πρόεδρος και τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο τέως πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου καθώς επίσης και πρώην Υπουργοί, βουλευτές και ευρωβουλευτές του κόμματος.
Ερώτημα παραμένει αν απέναντι στην πρόσκληση της προέδρου για συμμετοχή στο Προεδρικό Συμβούλιο θα συμμετάσχουν πρώην υπουργοί και βουλευτές, που στάθηκαν κριτικά απέναντι στη νέα ηγεσία του κόμματος το προηγούμενο διάστημα.
Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του philenews, ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε τον προβληματισμό του διότι όπως είπε, ο ίδιος είναι έτσι κι αλλιώς ενεργό μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.
Παραιτήθηκε πυροβολώντας ο Σοφοκλέους – Απουσία από το Πολιτικό Γραφείο
Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση της δημοσιοποίησης της παραίτησης του Μιχάλη Σοφοκλέους από τη θέση του εκτελεστικού διευθυντη του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, λίγη ώρα πριν από την καθορισμένη ώρα της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος. Πάντως ο ίδιος απουσίασε και από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, ένεκα της παραίτησής του.
Στην επιστολή, που απέστειλε στην πρόεδρο του ΔΗΣΥ και έδωσε στη δημοσιότητα, κάνει λόγο για «μια προσπάθεια κατασυκοφάντησης μέσω υποβουλιμιαίων διαρροών και αηθών επιθέσεων», σημειώνοντας πως «τέτοιες μικρότητες δεν τιμούν αυτούς που τις μετέρχονται».
Ο κ. Σοφοκλέους υπέδειξε πως η νέα ηγεσία δικαιούται του σεβασμού όλων των στελεχών και πως κανένας δεν δικαιούται να την ποδηγετήσει, σημειώνοντας ωστόσο πως «ο ΔΗΣΥ έχει ήδη πληγεί σημαντικά, ακόμη και από υπαινιγμούς ότι κορυφαία στελέχη της θα μπορούσαν να συμβιβαστούν με τη μόνιμη διαίρεση της πατρίδας μας».
Ανησυχία εξέφρασε για «το ενδεχόμενο οι πληγές των πρόσφατων εκλογών, να μετατρέψουν τον ΔΗΣΥ από παράταξη αρχών σε σημαία ευκαιρίας συμφερόντων. Από πλουραλιστικό κόμμα των πολλών, σε λέσχη των ολίγων. Από τον πολιτικό οργανισμό που ανοίγει ορίζοντες για τον τόπο, σε ένα μεγάλο μηχανισμό σκοπιμοτήτων και προσωπικών εξυπηρετήσεων, μικρών και μεγάλων».
Υπογράμμισε ότι ο ΔΗΣΥ δεν μπορεί να παρουσιάζεται ωσάν να μετατρέπεται ο ίδιος σε κατεστημένο.
Σημείωσε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι και πρέπει να παραμείνει το κύριο στήριγμα των Κυπρίων για την εθνική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική πρόοδο, τονίζοντας ότι «γι’ αυτό είναι που χρειάζεται να έχει απόλυτα διακριτό ρόλο στο πολιτικό σύστημα».
Προτάσσει ενότητα η Αννίτα
Την ενότητα της παράταξης προτάσσει η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, απαντώντας στον Μιχάλη Σοφοκλέους, ο οποίος νωρίτερα σήμερα ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης.
Απαντώντας στην επιστολή Σοφοκλέους η Αννίτα Δημητρίου αναφέρει πως τόσο η ίδια όσο και τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας «έχουμε θέσει ως πρωταρχικό στόχο την ενότητα της παράταξης η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη. Μια ενότητα, η οποία πρέπει να διαφυλαχτεί όχι μόνο με λόγια αλλά κυρίως με πράξεις, όχι μόνο από την ηγεσία αλλά και τους αξιωματούχους του κόμματος, καθημερινά».
Η κ. Δημητρίου διαβεβαιώνει τον κ. Σοφοκλέους ότι η παράταξη θα παραμείνει πιστή στις αρχές και αξίες του Γλαύκου Κληρίδη, του εκφράζει την πρόθεσή της όπως αξιοποιηθούν οι γνώσεις του σε άλλα σώματα του κόμματος, ενώ τον καλεί να παραθέσει τις εισηγήσεις του για το μέλλον και την προοπτική της παράταξης.
Νέος ρόλος για Χάρη Γεωργιάδη
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ επικυρώθηκε, μετά από εισήγηση της Αννίτας Δημητρίου, ο διορισμός του Χάρη Γεωργιάδη στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου «Γλαύκος Κληρίδης», η οποία παρέμεινε κενή μετά από την παραίτηση του Ιωάννη Κασουλίδη το περασμένο έτος.
Και τώρα… διπλές εκλογές
Ενόψει των διπλών εκλογών το ερχόμενο καλοκαίρι, ο κ. Κουλά σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου, υπέδειξε πως στόχος του κόμματος είναι όλα τα ψηφοδέλτια να είναι έτοιμα εντός Ιανουαρίου. Κληθείς να αναφερθεί στις επαφές που πραγματοποίησε η πρόεδρος με άλλα πολιτικά κόμματα, ο κ. Κουλά σημείωσε πως τέθηκαν αδρομερώς κάποια πράγματα, ενώ τα χρονοδιαγράμματα καθορίζονται από το καταστατικό του κόμματος. «Προσπαθήσαμε να το φέρομε νωρίτερα, έτσι ώστε να υπάρχει και περισσότερος χρόνος για να επιτύχουμε τους στόχους μας» είπε.
Πρόσθεσε ακόμη πως πεποίθηση του πολιτικού γραφείου είναι πως ο ΔΗΣΥ, μέσα από τις εκλογές, μπορεί να ενισχύσει την πρωταγωνιστική του παρουσία και εκφράστηκε αισιοδοξία για επίτευξη αυτού του στόχου.