Σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες για το ζήτημα της Πύλας, ανέφερε το απόγευμα της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος στην Κοινότητα Άχνας για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων του 1974.
Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για το ζήτημα της Πύλας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάτι προς ανακοίνωση, υπάρχουν διεργασίες σε εξέλιξη, ελπίζουμε να υπάρξει κατάληξη. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να διασφαλιστεί το καθεστώς της Νεκρής Ζώνης, να μην υπάρξει το οποιοδήποτε συγκριτικό πλεονέκτημα για τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις», προσθέτοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση και πως δεν υπάρχει αποτέλεσμα.
Κληθείς να σχολιάσει φερόμενες ανεπίσημες αναφορές εκ μέρους των ΗΕ περί επίτευξης συμφωνίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών. «Μιλώ εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε η οποιαδήποτε κατάληξη. Υπάρχουν ακόμα και τώρα διεργασίες σε εξέλιξη», υπογράμμισε σχετικά.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο δόθηκαν προτάσεις τις οποίες αρνήθηκε είτε η μία είτε η άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση και ότι δεν είναι σωστό εκ μέρους του να αρχίζει να μιλά δημόσια. «Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να υπάρξει αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση που σας έχω αναφέρει», κατέληξε.
Θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν στη ΝΥ για επανέναρξη των συνομιλιών, είπε ο ΠτΔ
Τη διαβεβαίωση ότι θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν, την ερχόμενη βδομάδα στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, για να δημιουργηθούν εκείνα τα δεδομένα που θα επιτρέπουν πραγματική αισιοδοξία για επανέναρξη των συνομιλιών που θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, έδωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων του 1974 της Κοινότητας Άχνας, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «μέσα από τις πιο μαύρες ώρες της Ιστορίας, η μόνη ελπίδα που ξεπροβάλλει ως ακτίδα φωτός είναι ο ηρωισμός και η αυτοθυσία των ανθρώπων, των απλών καθημερινών ανθρώπων που καταφέρνουν να αφήνουν το εγώ και να θυσιάζονται για το εμείς».
Πρόσθεσε ότι «η Κοινότητα της κατεχόμενης Άχνας, είχε την τύχη και τιμή να γεννήσει αρκετούς τέτοιους ανθρώπους, προεξεχόντων αυτών που τιμούμε σήμερα» είπε και αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραμάτισε το Δασάκι της Αχνας το μαύρο καλοκαίρι του 1974, όταν ο λαός μας δοκιμαζόταν με τον πιο σκληρό και άτεγκτο τρόπο, αφού βρήκαν το πρώτο τους καταφύγιο και δέχθηκαν την πρώτη φιλοξενία, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τον τουρκικό Αττίλα.
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, ανέφερε «για να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής σ’ αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους για να συνεχίσει να υπάρχει το κυπριακό κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία, η πατρίδα μας, ο τόπος μας».
O Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στους ήρωες της Κοινότητας Αχνας, τον Άδωνη Χριστοφόρου, τον Κυριάκο Παναγιώτη Κκολού, τον Λάμπρο Βαρδάκη Δημητρίου, τον Παναγιώτου Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο Ιωακείμ αλλά και στους στρατιώτες και πολίτες των οποίων η τύχη αγνοείται μέχρι σήμερα.
Οι πληγές της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, είπε ο Πρόεδρος «παραμένουν εδώ και 49 χρόνια ανοιχτές, τις ζούμε και τις βιώνουμε καθημερινά. Οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, η παράνομη κατοχή και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού συνεχίζονται και παραμένουν η πιο ηχηρή υπενθύμιση του ιστορικού χρέους που έχουμε για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, που αντηχεί μέσω και του ηρωισμού και της θυσίας όλων αυτών που τιμούμε σήμερα» ανέφερε.
Έχουμε, είπε ο Πρόεδρος «ηθική υποχρέωση να μη συμβιβαστούμε με την κατοχή, και αυτή είναι και η υπόσχεσή μας προς τις μελλοντικές γενιές τούτου του τόπου». «Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που εργαζόμαστε στη βάση συγκεκριμένου πλάνου και σχεδιασμού, έτσι ώστε να πετύχουμε την άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών που θα μας οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης», πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα σημείωσε ότι θα πράξει «ό,τι είναι δυνατόν, την ερχόμενη βδομάδα στη Νέα Υόρκη, μέσα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, να δημιουργηθούν εκείνα δεδομένα που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε πραγματικά, για επανέναρξη των συνομιλιών που θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού».
Οι ήρωες που τιμούμε σήμερα, ανέφερε ο Πρόεδρος «οι ήρωες των αγώνων του Κυπριακού Ελληνισμού «απαιτούν» την απερίσπαστη προσήλωσή μας στον αγώνα για δικαίωση της θυσίας τους. «Απαιτούν» να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να απελευθερώσουμε την Κύπρο, για την οποία οι ίδιοι δεν δίστασαν να πάρουν τον δρόμο της αιωνιότητας».
Οι προτομές των ηρώων κατέληξε, «από σήμερα θα είναι ακόμη μια ιστορική υπενθύμιση του χρέους και του υπέρτατου καθήκοντος που αναλάβαμε. Τιμούμε τη μνήμη τους, και συνεχίζουμε το έργο τους για προάσπιση της πατρίδας, για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας».
Στον δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Άχνας Νίκος Βάσιλας ανέφερε ότι το μνημείο που ανήγειρε ο καλλιτέχνης Πάμπος Μίχλης «θα μας θυμίζει την αντρειοσύνη των ηρώων μας» και υποσχέθηκε πως όταν οι κάτοικοι θα επιστρέψουν στην κατεχόμενη Αχνα, θα πρωτοστατήσει στην ανέγερση μνημείου στον τόπο που γεννήθηκαν.
Η εκδήλωση άρχισε με τρισάγιο που τέλεσε ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Καρράς, έγινε απαγγελία ποιημάτων και ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων.
Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Άμυνας, οι τέως Υπουργοί Υγείας και Μεταφορών, οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Δερύνειας, Κοινοτάρχες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, ο Πολιτικός Διοικητής των Βρετανικών Βάσεων, ο Έπαρχος Αμμοχώστου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αμμοχώστου, Βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Αμυνας.