Ανήκει στη νέα γενιά των πολιτικών αλλά δεν διστάζει να πει τα σύκα- σύκα και την σκάφη-σκάφη. Δεν διστάζει να τοποθετηθεί σε μη δημοφιλή ζητήματα και να κακίσει κακώς έχοντα. Για τον Χρύση Παντελίδη, βουλευτή του ΔΗΚΟ, κόμματα και πολιτικά πρόσωπα που ποντάρουν στο ρουσφέτι, είναι βλαπτικά για την κοινωνία, για το πολιτικό σύστημα. Η μεγαλύτερη όμως πάθηση, για τον ίδιο, είναι ο λαϊκισμός μαζί με τη διαφθορά. Κρούει κώδωνα κινδύνου και αναδεικνύει την ανάγκη  για αντίσταση στην «εύκολη μόδα  του λαϊκισμού». Μιλά για τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2024 και εστιάζει στη γραμμή που θα ακολουθήσει το ΔΗΚΟ, των τοπικών συνεργασιών με κεντρική κομματική στήριξη.

– Τι ανάγνωση κάνετε του πολιτικού σκηνικού.  Αρχίζοντας από τη διακυβέρνηση. Η μουρμούρα ότι απογοήτευσε η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος γιατί δημιούργησε πολύ μεγάλες προσδοκίες φτάνει και κοντά σας;

-Οι μεγάλες προσδοκίες είναι καλό να υπάρχουν και είναι ακόμα καλύτερο να μπορέσει η διακυβέρνηση να ανταποκριθεί σε αυτές τις προσδοκίες, τόσο στο παρόν όσο και σε βάθος πενταετίας. Και τονίζω το «πενταετίας» γιατί θα ήταν άδικο να κρίνει κανείς την υλοποίηση ενός προγράμματος πενταετούς διακυβέρνησης μέσα σε μόλις μισό χρόνο. Από κει και πέρα, κοντά μας φτάνουν και τα θετικά και τα αρνητικά σχόλια των πολιτών και θεωρώ χρήσιμο, υγιές και απαραίτητο να είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους πολίτες και, κυρίως, να τους ακούμε. Από κει και πέρα, δεν μπορώ να μην αναδείξω τα πολλά θετικά βήματα που έγιναν αυτούς τους πρώτους έξι μήνες διακυβέρνησης, καθώς υπάρχει αξιοσημείωτο έργο.

Στην εσωτερική διακυβέρνηση, σημειώνω ότι, πλέον, έχουμε ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό πακέτο μέτρων για βελτίωση του πλαισίου των Εκποιήσεων, που θα κυριαρχήσει στη δημόσια συζήτηση τις επόμενες βδομάδες, έχει ήδη επιτευχθεί η συμφωνία για την ΑΤΑ μετά από χρόνια αβεβαιότητας, είχαμε το μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, πετύχαμε τη θετική κατάληξη του ζητήματος με τον ΦΠΑ για τις κατοικίες, είχαμε την οριστική διευθέτηση το θέματος των Τετραμήνων, που επιτρέπει την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς σε μερικές μέρες, την αύξηση 5% του επιδόματος των χαμηλοσυνταξιούχων και, τελευταίο αλλά ιδιαιτέρως σημαντικό, τον καθορισμό ενός συγκεκριμένου «οδικού χάρτη» για τον ενεργειακό σχεδιασμό, με κύριο στόχο τη μείωση, επιτέλους, του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακόμα και στο Μεταναστευτικό, όπου η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε μια «ωρολογιακή βόμβα», θα πρέπει να σημειώσω ότι τελευταίους τους τρεις μήνες έχουμε, για πρώτη φορά, περισσότερες αναχωρήσεις παρά αφίξεις. Αυτά είναι μόνο ενδεικτικά έργα και ενέργειες της νέας κυβέρνησης, που δημιουργούν την προοπτική επίτευξης όλων των στόχων τα επόμενα τεσσεράμισι χρόνια. Το βέβαιο είναι ότι έχουμε κι εμείς ψηλές προσδοκίες, τόσο από τη διακυβέρνηση, όσο και από τους εαυτούς μας και είμαστε αυστηροί και αποφασισμένοι στην ικανοποίηση αυτών των προσδοκιών.

-Ακούμε ότι έχουν διογκωθεί σε μέγιστο βαθμό οι απαιτήσεις για ρουσφέτι… κυρίως από δηκοϊκούς που πατούν σε δύο βάρκες ΔΗΚΟ-ΔΗΠΑ. Λειτουργεί ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια σας;

-Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Κατ’ αρχάς, ούτε ο κόσμος είναι απαιτητικός, όπως λέτε, ούτε εμείς νιώθουμε κάποια «δαμόκλειο σπάθη» πάνω απ’ τα κεφάλια μας. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Και οφείλω να είμαι δίκαιος, λέγοντας ότι οι εποχές έχουν αλλάξει τόσο λόγω της δικής μας στάσης, ως πολιτικά πρόσωπα και ως ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος τα τελευταία δέκα χρόνια, όσο και λόγω της μεγάλης πλειονότητας της ίδιας της κοινωνίας, η οποία δεν ανέχεται πλέον τέτοιες πρακτικές. Κόμματα ή πολιτικοί που «ποντάρουν» στο ρουσφέτι βλάφτουν την κοινωνία, βλάφτουν το πολιτικό σύστημα, βλάφτουν μακροπρόθεσμα ακόμα και τους εαυτούς τους.    

-Ως νέος πολιτικός τι θα αποτάσσατε από το πολιτικό και το κομματικό σκηνικό όπως λειτουργεί σήμερα;

-Τον λαϊκισμό. Και τολμώ να πω πως ο λαϊκισμός είναι σήμερα η μεγαλύτερη, ίσως, πάθηση του πολιτικού και κομματικού συστήματος, μαζί ασφαλώς με τα φαινόμενα διαφθοράς. Εκτιμώ ότι η έκβαση της μάχης ανάμεσα στον λαϊκισμό, από τη μία, και στον ορθολογισμό, από την άλλη, – διότι περί τέτοιας μάχης πρόκειται – θα καθορίσει το μέλλον της Κύπρου, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Όσο αυξάνονται τα προβλήματα, οι κρίσεις και οι προκλήσεις σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, τόσο θα αυξάνεται και η δημοφιλία του λαϊκισμού. Έχουμε ευθύνη και καθήκον, λοιπόν, να αντισταθούμε στην εύηχη και εύκολη «μόδα» του λαϊκισμού, που ροκανίζει το μέλλον της πατρίδας μας και των παιδιών μας.

-Το ΔΗΚΟ διασώθηκε με την επιλογή του στις προεδρικές εκλογές και την επιτυχία Χριστοδουλίδη. Όμως είναι χαμένο… τι συμβαίνει; Και μην ξεχνάμε ότι έχετε μπροστά σας δύο σημαντικές αναμετρήσεις το 2024;

-Δεν είναι χαμένο. Αντίθετα, το νικηφόρο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο Δημοκρατικό Κόμμα και, κυρίως, ως Δημοκρατικό Κόμμα είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να διαδραματίσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλούμαστε να διαδραματίσουμε εντός της συμπολίτευσης, εντός της Βουλής και εντός της κοινωνίας. Δεν παραγνωρίζουμε ότι υπήρξαν και υπάρχουν κάποια ζητήματα συντονισμού της συμπολίτευσης, τα οποία πρώτοι εμείς, ως βουλευτές, εντοπίζουμε και αναγνωρίζουμε, όμως υπάρχει μπροστά μας η δυνατότητα να ξεπεράσουμε αυτά τα ζητήματα και, κυρίως, υπάρχει μπροστά μας η εμφανής προοπτική να πετύχουμε στο έργο μας και στις προσδοκίες της κοινωνίας. Και, ασφαλώς, εργαζόμαστε προκειμένου να έχουμε μια πετυχημένη παρουσία, τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις εκλογές της νέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον ερχόμενο Ιούνιο.

-Μπαίνει θέμα συνεργασιών για το ΔΗΚΟ στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης; Το «καράβι» προς τα πού θα στρίψει δεξιά προς ΔΗΣΥ ή αριστερά προς ΑΚΕΛ;

-Ασφαλώς και θα εξετάσουμε το θέμα των συνεργασιών στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο γιατί είμαστε διαχρονικά υπέρ των συνεργασιών, όσο και επειδή ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβάλλει τέτοιες συνεργασίες και μάλιστα συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο, με βάση τα τοπικά χαρακτηριστικά και τις εισηγήσεις της βάσης του Κόμματος. Το ζήτημα δεν είναι αν θα στρίψουμε εμείς προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά ή αν θα στρίψουν οι άλλοι προς το κέντρο∙ το ζήτημα είναι να συγκλίνουμε όλοι προς το μέλλον με επιλογές προσώπων ικανών να υλοποιήσουν με επιτυχία το μεγάλο έργο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που επηρεάζει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών περισσότερο από κάθε άλλο θεσμό. Και, όπως αντιλαμβάνεστε, αυτή η προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στη βούληση των τοπικών κοινωνιών και στα χαρακτηριστικά τους, θέτει και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούμε ως Κόμμα. Με λίγα λόγια, δεν πρέπει να μιλάμε για κομματικές συνεργασίες που θα επεκταθούν στις τοπικές κοινωνίες αλλά, αντίστροφα, πρέπει να αναπτυχθούν συνεργασίες στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών, που θα λάβουν και κομματική στήριξη.

-Ξέρετε μού έκανε εντύπωση αυτή η ηχηρή απουσία των κομμάτων την ώρα που η Τουρκία επιχειρούσε νέα εισβολή στην νεκρή ζώνη στην Πύλα… λόγω θερινής ραστώνης… Κατ’ άλλα  ακούμε παράπονα γιατί ο Πρόεδρος δεν συγκάλεσε πιο νωρίς Εθνικό Συμβούλιο…

-Το βέβαιο είναι ότι το Δημοκρατικό Κόμμα ήταν και παρόν και ενεργό. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην καταδίκη – μέσω ανακοινώσεων – του συγκεκριμένου γεγονότος, αλλά και για συνεχή παρακολούθηση του θέματος, καθώς και για ενεργό δράση του ευρωβουλευτή μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εντός του S&D, το οποίο εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την πλέον ρητή καταδικαστική αναφορά στις «τουρκικές κατοχικές δυνάμεις». Επομένως, δεν συμφωνώ με τη μομφή περί απουσίας. Ίσως η αίσθηση απουσίας, που σάς δημιουργήθηκε, να οφείλεται στην απουσία ενημερωτικών εκπομπών τον Αύγουστο, οι οποίες αναμφίβολα συμβάλλουν στην προβολή και, άρα, παρουσία των κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, δεν παραπονεθήκαμε για το αν έπρεπε να συγκληθεί μερικές μέρες νωρίτερα, ούτε και γνωρίζω εάν πρακτικοί ήταν οι λόγοι σύγκλησής του την 1η Σεπτεμβρίου. Σημειώνω με θετικό πρόσημο το γεγονός ότι ο Πρόεδρος συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο πριν μεταβεί στη Νέα Υόρκη, αναγνωρίζοντας ακριβώς ότι οι συνεδριάσεις του συγκεκριμένου Σώματος είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα και όχι απλώς ενημερωτικού. Όπως θετικό είναι και το πρόσημο στους μέχρι σήμερα χειρισμούς του Προέδρου Χριστοδουλίδη, του Υπουργού Εξωτερικών και των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους αναφορικά με την επεκτατική και προκλητική ενέργεια του τουρκικού κατοχικού στρατού στη «νεκρή ζώνη» στην Πύλα. Ενέργεια, που συνδέεται τόσο με στρατιωτικούς σχεδιασμούς του κατοχικού στρατού όσο και με την πάγια τακτική της τουρκικής πλευράς να αμφισβητεί το καθεστώς της «νεκρής ζώνης».