Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θέλει να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το Κυπριακό και τις προοπτικές διορισμού ενός απεσταλμένου στο Κυπριακό πριν λάβει τις αποφάσεις του. Εκείνο που φαίνεται να φοβίζει τα Ηνωμένα Έθνη είναι να μην ζήσουν ένα νέο σκηνικό 2021, δηλαδή να υπάρξει ανατροπή την τελευταία στιγμή στο θέμα του απεσταλμένου.

Γι’ αυτό και ο Αντόνιο Γκουτέρες έστειλε τον Μίροσλαβ Γιέτζια σε μια «fact finding mission» στην Κύπρο και στις τρεις εγγυήτριες. Αποστολή του να καταγράψει θέσεις και προθέσεις για να διαφανεί που στέκει το Κυπριακό αυτή τη στιγμή και μπορεί να προχωρήσει πάρα πέρα με το διορισμό ενός απεσταλμένου ο οποίος θα αναλάβει να προετοιμάσει το έδαφος για απευθείας διαπραγματεύσεις.

Προκειμένου ο βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να μπορέσει να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη και όσο το δυνατό ξεκάθαρη εικόνα θα επισκεφθεί όλους του εμπλεκόμενους.

Επόμενος σταθμός του Μίροσλαβ Γιέτζια μετά την Κύπρο θα είναι η Άγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να μεταβεί σήμερα στην τουρκική πρωτεύουσα.

Στη συνέχεια θα πάει πίσω στη Νέα Υόρκη, ενώ προγραμματίζει να επανέλθει εντός Σεπτεμβρίου -και σίγουρα πριν από τη Γενική Συνέλευση- οπόταν θα επισκεφθεί την Αθήνα και το Λονδίνο. Πριν αναχωρήσει από την Κύπρο ο Μίροσλαβ Γιέτζια αναμένεται ότι θα επισκεφθεί την περιοχή της Πύλας όπου θα συναντήσεις και ειρηνευτές που είχε δεχθεί επίθεση από Τουρκοκύπριους.

Αυτό που κρατά η Λευκωσία από την επίσκεψη Γιέτζια είναι: (α) το ξεκάθαρο μήνυμα που ήρθε από τον ΓΓ ΟΗΕ ότι παραμένει προσηλωμένος στο Κυπριακό και θέλει να πετύχει επανεκκίνηση των προσπαθειών, και

(β) τα Ηνωμένα Έθνη -χωρίς να την αποφεύγουν επί της ουσίας- θέλουν να μην αποτελέσει εμπόδιο η κρίση στην Πύλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Μ. Γιέτζια έδειξε πως δεν επιθυμεί η κρίση στην Πύλα να επισκιάσει την μεγάλη εικόνα που στην προκειμένη περίπτωση είναι μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό. Για τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών η τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι αρκούντως ξεκάθαρη τόσο όσον αφορά τα γεγονότα της Πύλας όσο και σε σχέση με την ουσία του Κυπριακού αλλά και το τι αναμένει το σώμα από τον Γενικό Γραμματέα και τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η Λευκωσία από δικής της πλευράς επιθυμεί, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, να υπάρξουν εξελίξεις εντός Σεπτεμβρίου. Επόμενο ορόσημο είναι πλέον η Γενική Συνέλευση των ΗΕ, στη Νέα Υόρκη, όπου θα μεταβεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θα προσφωνήσει τη Συνέλευση και θα έχει σειρά επαφών στο περιθώριό της.

Οι χωριστές συναντήσεις του Μίροσλαβ Γιέτζια στην Κύπρο με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ κρίνονται ως σημαντικές για την περαιτέρω πορεία των πραγμάτων στο Κυπριακό, αφού μετά την επάνοδό του στη Νέα Υόρκη ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΕ θα ενημερώσει τον Αντόνιο Γκουτέρες για τις τοποθετήσεις των δυο ηγετών, προκειμένου ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού να αποφασίσει αν θα τους προσκαλέσει σε μια τριμερή συνάντηση μαζί του στη Νέα Υόρκη καθώς και σε ό,τι αφορά τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Γιέτζια ανέφερε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη πως το στάτους κβο στην Κύπρο δεν είναι βιώσιμο και για αυτό πρέπει να διερευνηθούν οι προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Μίροσλαβ Γιέτζια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι προς τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών μεταφέρθηκε η θέση ότι αποτελεί υψίστη προτεραιότητα η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν σταματήσει εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Ο κ. Λετυμπιώτης επεσήμανε πως ο Βοηθός ΓΓ των ΗΕ «χαιρέτισε την υπεύθυνη στάση που επέδειξε αλλά και επιδεικνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών».

Ερωτηθείς πότε αναμένεται ο διορισμός απεσταλμένου των ΗΕ, ο Εκπρόσωπος απάντησε: «Να αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν και οι σημερινές επαφές του κ. Γιέτζια αλλά και η μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη».

Μόνο για το δρόμο Άρσους-Πύλας μιλά ο Ερσίν Τατάρ

Η διάνοιξη του δρόμου προς την Πύλα έχει ανθρωπιστικό σκοπό είπε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ στον βοηθό ΓΓ των ΗΕ Μιροσλάβ Γιέτζια. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον αξιωματούχο των ΗΕ ο Τατάρ δήλωσε, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ότι είχαν μια ειλικρινή συνάντηση και ότι η συνάντηση είχε στόχο να αξιολογήσει την κατάσταση πριν την Νέα Υόρκη.
Για την Πύλα υποστήριξε ότι σχεδόν 300 στρατιωτικές αναπτύξεις κατασκευάστηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά σε μέρη κοντά στην ουδέτερη ζώνη και ότι τοποθετήθηκαν συρματοπλέγματα 12 χιλιομέτρων, αλλά ο ΟΗΕ, «που θα έπρεπε να είναι αμερόληπτος, δεν έκανε τίποτα και η στάση του ΟΗΕ για την Πύλα είναι απαράδεκτη». Κατηγόρησε την Ε/κ πλευρά ότι έχει κατασκευάσει δρόμους προς Λάρνακα, Αγία Νάπα, κτίρια πανεπιστημίων και εμπορικών κέντρων στη νεκρή ζώνη, κάτι που δεν σταμάτησε ο ΟΗΕ.

Ανέφερε ότι μετά τη δήλωση του ΣΑ των ΗΕ για το θέμα θεωρεί ότι ο ΟΗΕ πρέπει να ενημερωθεί καλύτερα, όπως είπε, και ότι ο Γιέτζια έχει ευθύνη για την ενημέρωση αυτή. Ο τ/κ ηγέτης είπε ότι ο δρόμος πρέπει να ολοκληρωθεί και είναι για το καλό και των δύο πλευρών και πρόσθεσε ότι οι εργασίες κατασκευής πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, υποστηρίζοντας ότι ο Γιέτζια «είναι θετικός σε αυτό».

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι τόσο ο Κόλιν Στιούαρτ, όσο και ο Γιέτζια ανέφεραν ότι η κατασκευή του δρόμου μπορεί να είναι καλή και ευχήθηκαν το ζήτημα να λυθεί το συντομότερο δυνατό.

Προσήλωση στην ειρήνη

Την ακλόνητη προσήλωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για ειρήνη στην Κύπρο επιβεβαίωσε ο Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ, Μίροσλαβ Γέτζια κατά τις επαφές του με τους δύο ηγέτες, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι ήταν ευχαριστημένος από τις λεπτομερείς συζητήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ τη Δευτέρα, σχετικά με το Κυπριακό, στις οποίες, όπως αναφέρει, επιβεβαίωσε «την ακλόνητη προσήλωση των Ηνωμένων Εθνών για ειρήνη στο νησί».

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με ΠτΔ ανέφερε πως κάλυψαν πολλά θέματα. «Το πιο σημαντικό που θα ανέφερε είναι ότι ο ΓΓ συνεχίζει να προσδίδει τη μέγιστη σημασία στην κατάσταση στο νησί», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ, επισκέφθηκε τη φωτογραφική έκθεση «Συμπεριληπτική Διπλωματία: η συμμετοχή των γυναικών στις συζητήσεις για το Κυπριακό», που βρίσκεται έξω από το Λήδρα Πάλας, σε υποστήριξη της συμμετοχής των γυναικών στην ειρηνευτική διαδικασία, όπως ανέφεραν σε ανάρτησή τους στο X τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο.