Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει παρά να διορίσει ένα απεσταλμένο για να μπορέσει να επιτευχθεί επανεκκίνηση των προσπαθειών στο Κυπριακό.
Αυτό θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες μας το βασικό μήνυμα που προτίθεται να στείλει προς την κατεύθυνση του Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μέσω του Μίροσλαβ Γιέτζια τον οποίο θα συναντήσει το πρωί στο Προεδρικό. Για την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ξεκάθαρο πως δεν έχει άλλη οδό για να μπορέσει να υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό, κι αυτή η οδός είναι με το διορισμό απεσταλμένου.
Στη Λευκωσία η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ που προήλθε μέσα και από την πρόσφατη τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στη Δήλωση Τύπου για τα γεγονότα στην Πύλα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί ευθέως τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν προκειμένου να προχωρήσει το θέμα του διορισμού απεσταλμένου. Παράλληλα η Λευκωσία εμφανίζεται ενθαρρυμένη ότι θα προκύψουν θετικές εξελίξεις στο θέμα, στηριζόμενη στα μηνύματα που λαμβάνει από διάφορες κατευθύνσεις και κυρίως τις θέσεις των «5» του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισαν να συζητούν και διάφορα ονόματα που μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του απεσταλμένου στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ακόμα ότι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να προχωρήσει το Κυπριακό είναι ο διορισμός απεσταλμένου.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη Γιέτζια και τη σημερινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «είναι σημαντικό ότι είναι στην Κύπρο και θα γίνουν αυτές οι συναντήσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι έρχεται εκ μέρους του ΓΓ των ΗΕ με αφορμή και τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, έτσι ώστε να διερευνήσει συγκεκριμένα τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών». Επίσης χαρακτήρισε ως σημαντική την παρουσία Γιέτζια στο νησί καθώς αποτελεί ένδειξη της σημασίας που αποδίδει ο ΓΓ. Υπογραμμίζοντας, την ίδια ώρα, πως εκείνο που έχει σημασία είναι να υπάρξουν αποτελέσματα από τις επαφές Γιέτζια.
Συνέχισε, λέγοντας ότι «η δική μας ετοιμότητα, η δική μας βούληση είναι δεδομένη, αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και θεωρώ ότι ένα πρώτο σημαντικό βήμα θα είναι ο διορισμός εκ μέρους του ΓΓ ενός απεσταλμένου για το Κυπριακό, έτσι ώστε να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Εξάλλου αυτό είναι και το κάλεσμά του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, όλα αυτά θα συζητήσουμε με τον Βοηθό ΓΓ». Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι αντικείμενο συζήτησης με τον κ. Γιέτζια θα είναι και τα γεγονότα στην Πύλα.
«Όλα αυτά που είδαμε στην Πύλα την προηγούμενη βδομάδα, τις απαράδεκτες τουρκικές ενέργειες που στην ουσία αποσκοπούσαν στη διεύρυνση της κατοχής. Η δική μας αντίδραση, ο τρόπος που προσεγγίσαμε το θέμα, θεωρώ, λαμβάνοντας υπόψη και την καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα, είναι ένδειξη και της αναγνώρισης της εποικοδομητικής μας θέσης, αλλά και της πραγματικής μας βούλησης, έτσι ώστε να υπάρξουν εξελίξεις προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού» σημείωσε.
Εξάλλου μιλώντας κατά το μνημόσυνο της κοινότητας Χανδριών διαμήνυσε πως «από πλευράς μας υπάρχει η απαιτούμενη, ειλικρινής πολιτική βούληση. Και για αυτό τον λόγο είναι που από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε μια μεγάλη διπλωματική προσπάθεια, με στόχο το αμοιβαίο όφελος για όλους τους εμπλεκομένους μέσα από σημαντικές εξελίξεις για το Κυπριακό. Επιδιώξαμε και είμαστε σε πλήρη συνεννόηση και συντονισμό με τους εταίρους μας στην ΕΕ και φυσικά με την ελληνική Κυβέρνηση. Τα πρόσφατα απαράδεκτα γεγονότα στην Πύλα αποτελούν το πιο ενδεικτικό παράδειγμα αναγνώρισης της ειλικρινής μας βούλησης για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας. Για μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι κυρίαρχη προτεραιότητά της πλευράς μας είναι η λύση, «η απελευθέρωση, η επανένωση, η ασφάλεια και η ευημερία όλων των Κυπρίων και των διαμενόντων νομίμως στο νησί μας, και για όλα αυτά πρέπει όλοι μαζί, με σοβαρότητα να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Οτιδήποτε άλλο, πλην της επανένωσης, δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα και το ειρηνικό μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού στην πατρίδα μας.
Δεν χωράνε εκπτώσεις σε αυτή την αλήθεια, οφείλουμε να παρέχουμε στα παιδιά μας το μέλλον που τους αξίζει και οραματιζόμαστε για αυτά. Το έχω πει πολλές φορές. Τη γεωγραφία δεν μπορούμε να την αλλάξουμε. Ούτε και τους παράγοντες ισχύος των τρίτων. Οφείλουμε, όμως, να μη σταματούμε την προσπάθεια, να μη μεμψιμοιρούμε, να ενισχύουμε το κράτος μας, να αξιοποιούμε ό,τι εργαλεία έχουμε στη διάθεση μας, για να δώσουμε ξανά πρόσφορο έδαφος στην ελπίδα και στην πραγματική ειρήνη. Για να γίνει η πατρίδα μας, η Κύπρος μας, ξανά στην ολότητά της, τόπος ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας».
Στην Πύλα φάνηκε το πρόσωπο του κατακτητή
Τις άμεσες ενέργειες εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδης για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, σημείωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσια Τάξης Άννα Κουκκίδη Προκοπίου. Η κα. Κουκκίδη Προκοπίου μιλούσε στο μνημόσυνο που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο συνοικισμό Αγ. Γεωργίου Αχερίτου, για τους ήρωες, και πεσόντες της Αχερίτου.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυπριακή Κυβέρνηση κινήθηκαν αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου τόσο προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και προς την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών παρά την αδιάλλακτη στάση της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε τον αγώνα, παρά τις δυσκολίες, μέχρι την τελική δικαίωση», ανέφερε η Υπουργός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόεδρος: Όσοι επιδιώκουν κλίμα πόλωσης δεν αντικατοπτρίζουν την επιθυμία του λαού
Αναφερόμενη στα πρόσφατα γεγονότα στην Πύλα, σημείωσε ότι έδειξαν για μία ακόμη φορά το πραγματικό πρόσωπο του κατακτητή. Τόνισε ότι η άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη έφερε καθολική διεθνή καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή κοινότητα. Ο στόχος, πρόσθεσε, παραμένει πάντοτε η επανέναρξη της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και απαλλαγή από τις εγγυήσεις και τα κατοχικά στρατεύματα.
Μίλησε επίσης για τη δέσμευση της Κυβέρνησης για συνέχιση του αγώνα για μια λύση στην οποία θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες του συνόλου του κυπριακού λαού, ώστε να μπορεί να συμβιώνει ειρηνικά και σε συνθήκες ασφάλειας στη γη των προγόνων του. Είπε ακόμα ότι δεν θα σταματήσει ποτέ η επιδίωξη της πολιτείας για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.
Τα ραντεβού του Μ. Γιέτζια
Ο Μίροσλαβ Γιέτζια θα βρίσκεται στην Κύπρο μέχρι τις 29 Αυγούστου και θα αναλώσει το χρόνο του σε μια σειρά από σημαντικά, για την αποστολή του ραντεβού. Στις 10.30 το πρωί θα ανηφορίσει για τον Λόφο του Προεδρικού όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αργότερα, γύρω στο μεσημέρι, θα κατηφορίσει προς τα κατεχόμενα για τη συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του ο βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προγραμματίζει και συναντήσεις με τους ειρηνευτές της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που ήταν στα επεισόδια της Πύλας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταδικάζει την επίθεση στο τζαμί η Κυβέρνηση – Οδηγίες Χριστοδουλίδη για διερεύνηση του περιστατικού
Η Βοηθός εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Παρασκευή ότι ο κ. Γιέτζια θα συζητήσει την πορεία προς τα εμπρός στο Κυπριακό και τις πρόσφατες εξελίξεις επί του εδάφους σε χωριστές συναντήσεις με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και τους εκπροσώπους τους.