Στην πρώτη ανάγνωση τους οι πολιτικές δυνάμεις βάζουν θετικό πρόσημο στην αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αν και στα επί μέρους κάποια κόμματα υποδεικνύουν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν και πιο ισχυρές αναφορές.
Η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ενημερώνει για τις προκλήσεις των Τούρκων, ομολόγους τους διεθνώς. Στην επιστολή της η Πρόεδρος της Βουλής καταγγέλλει ότι η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς, επιδιώκοντας τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους και την επέκταση των κατεχόμενων εδαφών, επιχειρούν να διεισδύσουν στην ουδέτερη ζώνη, κοντά στο μικτό χωριό Πύλα.
Σημειώνεται ότι η κ. Δημητρίου καταδικάζει τις επιθέσεις που δέχθηκαν μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης, οι οποίοι προσπαθούσαν να αποτρέψουν τη μη εξουσιοδοτημένη κατασκευή δρόμου εντός της νεκρής ζώνης και υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων αποσκοπεί στην απόκτηση στρατιωτικού πλεονεκτήματος σε ένα πολύ νευραλγικό σημείο της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και συνιστά την πιο σοβαρή επέμβαση εντός της πράσινης γραμμής από το 1974. Η ΠτΒ σημειώνει την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από το ΣΑ και τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, την ηγεσία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και άλλες χώρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέσσερα τα τραυματισμένα μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από τα επεισόδια στη Πύλα
Επιμένει η Πινδάρου
Θετικά σε γενικές γραμμές αποτιμά την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Πύλα, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές και ότι «οφείλουμε, και πρωτίστως η κυβέρνηση, να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε κάθε πολιτικό και διπλωματικό μέτρο, έτσι ώστε να εμποδίσουμε τη δημιουργία νέων τετελεσμένων». Ζητά εκ νέου την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και συντονισμό ενεργειών.
Την ήθελε πιο ισχυρή
Το ΑΚΕΛ τονίζει σε ανακοίνωσή του πως θα πρέπει να γίνει σεβαστή από την κατοχική δύναμη και το κατοχικό καθεστώς η δήλωση του ΣΑ ΟΗΕ για την επέμβαση στη νεκρή ζώνη. Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ «παρόλο που η δήλωση του ΣΑ του ΟΗΕ θα μπορούσε να ήταν ακόμα πιο ισχυρή και αυστηρή, δεν παύει από το να είναι μια σαφέστατη καταδίκη των ενεργειών και των σχεδιασμών του κατοχικού καθεστώτος στη νεκρή ζώνη, που παραβιάζουν το στάτους κβο. Το ΑΚΕΛ επισημαίνει ξανά ότι τέτοιες ενέργειες από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος, με τις ευλογίες πάντα της Τουρκίας, προκαλούν κινδύνους για όλη την Κύπρο και για όλους τους Κύπριους».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έξι συν δύο σημεία από τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα επεισόδια στην Πύλα
Επιπρόσθετα επισημαίνει ότι «και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τη χθεσινή του δήλωση υπέδειξε την ανάγκη επανέναρξης διαπραγματεύσεων και συνολικής λύσης του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».
Ικανοποίηση των συγκυβερνώντων
Το ΔΗΚΟ εκφράζει ικανοποίηση και για τη δήλωση του ΣΑ ΟΗΕ και μιλά για «σαφέστατη καταδίκη των τουρκικών ενεργειών» που μαζί με τη διεθνή κατακραυγή «δείχνει ότι γίνεται αντιληπτό πως η τουρκική πλευρά είναι η κύρια υπαίτια για τη μη λύση του Κυπριακού». Επίσης το ΔΗΚΟ χαιρέτισε «τις συντονισμένες ενέργειες στις οποίες είχε προβεί από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και ιδιαίτερα το ΥΠΕΞ».
Η ΔΗΠΑ θεωρεί ορθή την τοποθέτηση του ΣΑ ΟΗΕ ενώ κρίνει ως ιδιαίτερα σημαντική «την προσήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας στη ρητή και πάγια θέση για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία, με ξεκάθαρη διατύπωση που υπενθυμίζει στην Τουρκία ότι καμία παρέκκλιση ή περιθώριο συζήτησης άλλων μορφών λύσεως δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά».
Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως «το στάτους κβο της νεκρής ζώνης θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο». Υποδεικνύει ότι το έδαφος της νεκρής ζώνης ανήκει στην ΚΔ η οποιά είναι και η μόνη που έχει κυριαρχία.