Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στο μικτό χωριό της Πύλας, στο οποίο διαμένουν 1.600 Ελληνοκύπριοι και περίπου 500 Τουρκοκύπριοι, παρά το γεγονός πως το Σαββατοκύριακο και μέχρι χθες το απόγευμα επικρατούσε ηρεμία στο μέτωπο των εργασιών για την παράνομη διάνοιξη του δρόμου από το κατεχόμενο Άρσος.
Η προκλητική επίθεση των κατοχικών Αρχών εναντίον ειρηνευτών την περασμένη Παρασκευή, καθώς και η διατήρηση της έντασης μέσω εμπρηστικών δηλώσεων από την Τουρκία και το ψευδοκράτος, έχουν μεγαλώσει την ανησυχία και καλλιέργησαν αισθήματα ανασφάλειας και καχυποψίας ανάμεσα στους κατοίκους. Η έγνοια όλων στην Πύλα, που έχει να βιώσει τέτοια κρίση εδώ και δεκαετίες, είναι να μην επεκταθεί η ένταση και στην κοινότητα.
Όπως ανέφεραν στον «Φ» Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της περιοχής, η τελευταία φορά που υπήρξε μεγάλος αναβρασμός στην κοινότητα, ήταν τον Αύγουστο του 1996 μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Σολωμού Σολωμού στη Δερύνεια.
Τότε από τη ρίψη των πυροβολισμών των κατοχικών Αρχών είχε τραυματιστεί μία γυναίκα από την Πύλα, γεγονός που είχε προκαλέσει ένταση στις δύο κοινότητες. Έκτοτε, σύμφωνα με τους κατοίκους, που τονίζουν πως διαβιούν χωρίς προβλήματα με τους Τουρκοκύπριους συγχωριανούς τους, οποιαδήποτε ένταση κι εάν προέκυπτε παρέμενε σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Αυτή τη φορά, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά αφού αρκετοί Τουρκοκύπριοι επιθυμούν τη διάνοιξη του δρόμου Άρσους – Πύλας.
Κληθείς ν’ αναφέρει εάν διαταράχθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των κατοίκων ο κοινοτάρχης Πύλας, Σίμος Μυτίδης, απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας, ωστόσο, πως υπάρχει ανησυχία και καχυποψία. Είπε ακόμη πως τις τελευταίες ημέρες αποφεύγεται η σύσφιξη σχέσεων μεταξύ Ε/κ και Τ/κ. «Βρίσκονταν στα καφενεία και κάθονταν στο ίδιο τραπέζι και συζητούσαν. Τώρα η κάθε πλευρά κάθεται μόνη της».
Ο κ. Μυτίδης σημείωσε πως δεν επιθυμούν όλοι οι Τουρκοκύπριοι στην κοινότητα τη δημιουργία του παράνομου δρόμου. «Υπάρχει μια αρκετά μεγάλη μερίδα που είναι ενάντια σε οποιαδήποτε έργα θα προκαλέσουν ένταση και διαταραχή των σχέσεων των δύο κοινοτήτων. Αυτοί που είναι υπέρ του δρόμου είτε εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα με το λαθρεμπόριο και το εμπόριο κάποιων προϊόντων, που δεν θέλουν να περνούν μέσω τελωνειακού ελέγχου από τις Βρετανικές Βάσεις, είτε είναι εθνικιστές Τουρκοκύπριοι, που επιθυμούν αυτή η περιοχή να έρθει στη δικαιοδοσία τους. Εμάς αυτό που μας ανησυχεί είναι η ασφάλεια όλων των κατοίκων της Πύλας και των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκύπριων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνάντηση Τουρκοκυπρίων με ΟΗΕ για Πύλα
Ο κοινοτάρχης Πύλας ανέφερε επίσης πως «οι Τ/κ της Πύλας χρησιμοποιούνται από τις κατοχικές Αρχές για να κατασκευάσουν τον δρόμο για λόγους δήθεν ανθρωπιστικούς. Αν ήθελαν να βοηθήσουν τους Τουρκοκύπριους που περνούν στα κατεχόμενα υπήρχαν πολλοί άλλοι τρόποι να τους βοηθήσουν και όχι με τη διάνοιξη δρόμου, που ενώνει δύο στρατιωτικές περιοχές».
Αισθητή αύξηση δυνάμεων ασφαλείας
Έντονη παραμένει εν τω μεταξύ η κινητικότητα στην περιοχή όπου γίνονται οι παράνομες εργασίες για τη διάνοιξη του δρόμου, που βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα μακριά από την κοινότητα της Πύλας. Πέραν από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού μετά τα γεγονότα της Παρασκευής και τον τραυματισμό τεσσάρων μελών της, στην περιοχή του οδοφράγματος Περγάμους έχουν αυξήσει έντονα την παρουσία τους και οι Βρετανικές Βάσεις (ΒΒ).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιμένει ο Ερτουγρούλογλου: Το οδικό έργο στην Πύλα θα γίνει – Μη αποδεκτή η στάση του ΟΗΕ
Όπως αναφέρθηκε στον «Φ» από το γραφείο Τύπου των ΒΒ, η κατάσταση στην περιοχή της Πύλας παρακολουθείται στενά και έχουν τοποθετηθεί επιπλέον αστυνομικοί τόσο στην περιοχή του Περγάμους όσο και στην περιοχή της Πύλας, που εμπίπτει στα όρια των ΒΒ. «Στόχος είναι να παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια στους εταίρους μας», σημειώθηκε.
Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι Αρχές της Δημοκρατίας, που είναι επιφορτισμένες με την αστυνόμευση της παραλιακής περιοχής Πύλας.
Έντονη ανησυχία και στους Τρούλλους
Έντονη ανησυχία επικρατεί πάντως και στην ακριτική κοινότητα των Τρούλλων, που, επίσης, βρίσκεται στη νεκρή ζώνη και συνορεύει με την Πύλα. Οι λόγοι της ανησυχίας είναι δύο, όπως εξήγησε στην εφημερίδα μας, ο κοινοτάρχης Σπύρος Πάμπουλου. «Καταρχάς υπάρχουν γεωργοί από τους Τρούλους που έχουν χωράφια σ’ εκείνη την περιοχή και θα επηρεαστεί η περιουσία τους. Η έγνοια μας είναι πως μπορεί ν’ απαγορεύσουν στους γεωργούς να πηγαίνουν στα χωράφια τους».
Ο δεύτερος λόγος όπως είπε ο κ. Πάμπουλου είναι πως εάν γίνει ο δρόμος θα υπάρχει πιο εύκολη πρόσβαση από τα κατεχόμενα προς την περιοχή των Τρούλλων. «Ο δρόμος θα γίνει πάνω από τα βουνά των Τρούλλων και θα είναι πιο εύκολη η πρόσβαση του οποιουδήποτε είτε λαθρέμπορου, είτε παράτυπου μετανάστη κ.λπ. προς την περιοχή μας. Γι’ αυτό υπάρχει έγνοια και είμαστε σε “επιφυλακή” περιμένοντας τ’ αποτελέσματα των διπλωματικών ενεργειών, που ελπίζουμε να πετύχουν για να σταματήσουν τα έργα και να μην έχουμε συνέχεια».