Δυο υποθέσεις που σχετίζονται με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα κι έχουν καταγγελθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς τέθηκαν σε τροχιά διερεύνησης τις τελευταίες μέρες.

Η μια αφορά πέντε ξένους επενδυτές που απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο και εμφανίζονται να έχουν κάνει εισφορά στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Η έτερη υπόθεση σχετίζεται με τους, επίσης, πολιτογραφηθέντες επενδυτές, ρωσικής καταγωγής, οι οποίοι ήταν μέτοχοι στη ρωσική τράπεζα Promsvyazbank. Ο τραπεζικός αυτός οργανισμός δραστηριοποιήθηκε στην Κύπρο και στεγάστηκε σε ιδιόκτητο κτήριο στη Λεμεσό, που ανεγέρθη από κατασκευαστική εταιρεία, ιδρυθείσα από τον Γιάννη Μισιρλή, γαμπρό του τέως Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Όπως πληροφορούμαστε, η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, στη βάση της κείμενης νομοθεσίας, έχει δρομολογήσει τη διαδικασία για να εξεταστούν αμφότερες οι υποθέσεις, διορίζοντας δυο ερευνώντες λειτουργούς. Πρόκειται για δυο Ελληνοκύπριους. Έναν οικονομολόγο και έναν ανεξάρτητο σύμβουλο ασφαλίσεων και διαχειριστή κινδύνων. Η αποστολή τους είναι να εξετάσουν κατά πόσον υπάρχει κάτι μεμπτό σε σχέση με τις προαναφερθείσες κυπριοποιήσεις ξένων επιχειρηματιών, από τη στιγμή που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με πολιτικά πρόσωπα που είχαν προσβάσεις στην κυβέρνηση.

Οι εν λόγω «λειτουργοί επιθεώρησης» έχουν λάβει τους όρους εντολής τους εντός του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου, ενώ, όπως πληροφορούμαστε, την περασμένη εβδομάδα η Αρχή έχει ενημερώσει σχετικά τους εμπλεκομένους.

Οι εν λόγω υποθέσεις είχαν τεθεί ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστο Χριστοφίδη, εντός του πρώτου 15ημέρου του Σεπτεμβρίου του 2022. Αρχικά, ο κ. Χριστοφίδης είχε κάνει σχετικές καταγγελίες στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενώ στη συνέχεια ενημέρωσε και γραπτώς αρμόδια σώματα της Πολιτείας, καλώντας τα να κάνουν διερεύνηση. Μάλιστα, στελέχη της Αρχής είχαν συνάντηση μαζί του περί τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, προκειμένου να συζητηθεί το περιεχόμενο των όσων είχε καταγγείλει.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη υπόθεση, που αφορά τις εισφορές πολιτογραφηθέντων προς τον ΔΗΣΥ, απασχόλησε τη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου μετά από τις καταγγελίες του Χριστοφίδη στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου. Ο τελευταίος, μάλιστα, είχε δημοσιεύσει λίστα με πέντε πρόσωπα τα οποία απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο. Σε γραπτή του δήλωση εκείνη την περίοδο, σημείωνε πως τα συγκεκριμένα άτομα είχαν καταθέσει ως εισφορά στον ΔΗΣΥ «ένα συνολικό ποσό ύψους 205.000 ευρώ λίγο πριν ή λίγο μετά από την πολιτογράφησή τους». Προσέθετε πως «δημιουργούνται τεράστια ερωτήματα και υπόνοιες για άμεση σύνδεση της εισφοράς προς το κυβερνών κόμμα με την πολιτογράφησή τους».  Κατονόμαζε, μάλιστα, τους επενδυτές. Πρόκειται για τους: Al Saaty Sabah (ημ. πολιτογράφησης: 31/7/2018 – εισφορά 50.000 ευρώ το 2019), Salem Abukheizran (ημ. πολιτογράφησης: 12/12/2016 – εισφορά 40.000 ευρώ το 2018), Dmitry Chipliev (ημ. πολιτογράφησης: 16/7/2014 – εισφορές 50.000 ευρώ το 2017 και 25.000 το 2016), Tarek Sadi Moamen (ημ. πολιτογράφησης: 25/7/2019 – εισφορά 20.000 ευρώ τ 2018) και Yan Lugen (εισφορά 20,000 ευρώ 26/9/2018 – εισφορά 20.000 ευρώ τo 2019 από την Holimax Investment Ltd στην οποία ο Yan Lugen παρουσιάζεται ως συνδιοκτήτης).

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη υπόθεση που θα διερευνηθεί μαζί με την προαναφερθείσα, έχει να κάνει με τέσσερα πρόσωπα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη ρωσική τράπεζα Promsvyazbank και έλαβαν κυπριακό διαβατήριο από την κυβέρνηση Αναστασιάδη μεταξύ των ετών 2017 και 2018. Ο εν λόγω τραπεζικός οργανισμός έχει δραστηριότητες και στην Κύπρο, όπως σημειώσαμε. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο στη Λεμεσό που είχε ανεγείρει η εταιρεία Imperio Properties, η οποία ιδρύθηκε από τον Γιάννη Μισιρλή γαμπρό του Νίκου Αναστασιάδη. Ο κ. Χριστοφίδης σε σχετική επιστολή του ζητούσε να διερευνηθεί αν κρύβονται πράξεις ασυμβίβαστου πίσω από την αγοραπωλησία και τις πολιτογραφήσεις. Να σημειωθεί ότι ο «Φ» είχε δημοσιεύσει το περιεχόμενο της καταγγελίας στις 18/2 και είχε επικοινωνήσει με τον κ. Μισιρλή για να λάβει τη θέση του. Δυο μέρες αργότερα εξέδωσε ανακοίνωση η εταιρεία συμφερόντων του, Imperio, κάνοντας λόγο για ανυπόστατους ισχυρισμούς. Στην ανακοίνωση της εν λόγω επιχειρηματικής οντότητας προβαλλόταν η θέση ότι πώλησε το κτήριο στην τράπεζα Promsvyazbank το 2008, επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια. Επιπλέον, σημειωνόταν πως κάποιοι εκ των πολιτογραφηθέντων δεν είχαν καν σχέση με την Promsvyazbank όταν είχε γίνει η πώληση του κτηρίου και άρα οι κυπριοποιήσεις που ακολούθησαν χρόνια μετά δεν είχαν καμία σχέση με την αγοραπωλησία. «Οι ίδιοι ανυπόστατοι ισχυρισμοί ηγέρθησαν και το 2019. Παρ’ όλο που δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις επί του θέματος, επανέρχονται εκ νέου τις τελευταίες μέρες», σημείωνε μεταξύ άλλων η Imperio στην ανακοίνωσή της.