Τη δημιουργία Περιφερειακού Σταθμού Πυρόσβεσης Εναέριων Μέσων προωθούν Κύπρος και Ιορδανία για αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν κάθε χρόνο την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, όπως εξηγούν σε κοινή επιστολή τους οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ιορδανίας είναι η εξέλιξη αυτής της πρωτοβουλία με τη συμμετοχή χωρών της ευρύτερης περιοχής, χωρών της νοτιοανατογικής Ευρώπης, αλλά και της περιοχής των δυτικών Βαλκανίων. Η επιστολή έχει αποδέχτες τον Ύπατο Αρμοστή για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ καθώς και τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο για θέμα Διεύρυνση Όλιβερ Βάρχελι και τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέμα Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς και ζητείται ουσιαστικά η οικονομική συνδρομή της Κομισιόν για την πραγματοποίηση της μελέτης βιωσιμότητας για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας, η οποία όπως αναφέρεται, φιλοδοξεί να προωθήσει την περιφερειακή συνεργασία.

Στην επιστολή των Υπουργών Εξωτερικών επισημαίνεται ακόμα ότι το έργο αυτό, όταν υλοποιηθεί, θα μπορεί χρησιμεύει ως περιφερειακός κόμβος και σταθμός ταχείας αντίδρασης και δυνατότητες για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή. Όπως επίσης, σημειώνεται στην επιστολή, η ιδέα αυτή έχει συζητηθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών και αποτελεί πρωτοβουλία του Βασιλιά Αμπτουλάχ Β’. Δηλώνεται μάλιστα η πρόθεση της Ιορδανίας να στείλει αριθμό εναέριων πτητικών μέσων για στάθμευση στην Κυπριακή Δημοκρατία τους μήνες υψηλού κινδύνου έκρηξης δασικών πυρκαγιών.

«Υπό το φως του αυξημένου αριθμού πυρκαγιών που πλήττουν την Ανατολική Μεσόγειο και τις καταστροφικές συνέπειές τους στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των λαών της περιοχής, η Κύπρος και η Ιορδανία εργάζονται, με πρωτοβουλία του της Αυτού Μεγαλειότητα Βασιλιάς Αμπντουλάχ Β’, προς την ίδρυση Περιφερειακού Πυροσβεστικού Σταθμού (RAFS) εναέριων μέσων στην Κύπρο», αναφέρεται στην κοινή επιστολή των Κωνσταντίνου Κόμπου και Ayman Safadi σε Μπορέλ, Βαρχελί, Λέναρστσίτς.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, το έργο αυτό φιλοδοξεί να αναπτυχθεί ως εργαλείο περιφερειακής συνεργασίας, σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ και της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης, για την αντιμετώπιση μίας πολύ σοβαρής πρόκλησης που αντιμετωπίζει κάθε χρόνο η περιοχή μας με καταστροφικές συνέπειες.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι προοπτικές και η χρησιμότητα αυτού του έργου ξεπερνούν τα όρια της Κύπρου και της Ιορδανίας. Η πρωτοβουλία θα είναι ανοιχτή για χώρες της περιοχής που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό, καθώς φιλοδοξεί να επεκταθεί σταδιακά και να καλύψει την περιοχή της Λεβαντίνης καθώς και τα νοτιοανατολικά κράτη μέλη της ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύει ως περιφερειακός κόμβος και σταθμός ταχείας αντίδρασης προσφέροντας δυνατότητες για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή», προστίθεται.
Στην επιστολή τους, οι Υπουργοί αναφέρουν ακόμα ότι η συνεργασία τους στοχεύει να προετοιμάσει το έδαφος για πολυεθνικές ασκήσεις πυρόσβεσης, θα είναι ανοικτή σε χώρες μέλη της ΕΕ και σε χώρες της περιοχής, με στόχο την καλύτερη προώθηση της διαλειτουργικότητας και πρακτικών από τη χρήση νέων αναδυόμενων τεχνολογιών.

«Αυτή η ιδέα έχει συζητηθεί μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια αυτών των διαβουλεύσεων, η Ιορδανία εξέφρασε την ετοιμότητά της να προσφέρει αριθμό πυροσβεστικών εναέριων μέσων, που θα σταθμεύουν στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου για έκρηξη δασικών πυρκαγιών, από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο», επισημαίνεται.

Κινούνται για χρηματοδότηση από την ΕΕ

Όπως πληροφορούμαστε, το έργο είχε συζητηθεί από πριν από τους Υπουργούς Εξωτερικών Κυπρου- Ιορδανίας και στην πρόσφατη συνάντηση κατά την έπισκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αμμάν, επιβεβαιώθηκε. Σχετικό με το έργο είναι και το ένα εκ των τριών μνημονίων συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο Υπουργοί κινούνται με την επιστολή τους για εξασφάλιση χρηματοδότησης της ΕΕ. Καταλήγοντας, Κόμπος- Safadi εκφράζουν την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα υποστηρίξει την προσπάθεια αυτή και θα την στηρίξει οικονομικά. «Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μοιραστεί τη φιλόδοξη ιδέα μας και θα υποστηρίξει περαιτέρω ανάπτυξη του έργου με χρηματοδότηση της απαραίτητης μελέτης βιωσιμότητας, εντοπίζοντας τις ανάγκες κατάρτισης, τις ανάγκες ανάπτυξης ικανοτήτων και τις διαρθρωτικές οργανωτικές ανάγκες.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω συζήτηση της ιδέας και την πραγματοποίηση αυτού του έργου, ώστε η περιφερειακή συνεργασία να γίνει πραγματικότητα», καταλήγουν.