Τα τραγικά γεγονότα στην Ελλάδα, λόγω των πυρκαγιών, μπορεί να οδήγησαν σε αναβολή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο για συνομιλίες με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, πλην όμως το κύριο θέμα που βρισκόταν στην ατζέντα των δύο ηγετών είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συνεχίσει να απασχολεί Λευκωσία και Αθήνα. Οι δύο κυβερνήσεις θα συνεχίσουν σε διάφορα επίπεδα μια επιχείρηση αποκρυπτογράφησης των ενεργειών, των κινήσεων και των δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί, μετά την εκλογική του επιτυχία, να παρουσιάσει ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ τουλάχιστον όσον αφορά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής. Τουλάχιστον δημοσίως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται να επιζητεί το διάλογο με την Ελλάδα, ενώ στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο θυμήθηκε τον παλιό του εαυτό, την περίοδο του δημοψηφίσματος επί του Σχεδίου Ανάν.

Αυτές οι τοποθετήσεις και γενικότερα οι κινήσεις του Τούρκου Προέδρου κρίθηκε ότι χρίζουν περαιτέρω εξέτασης τόσο από την Αθήνα όσο και τη Λευκωσία με προκειμένου να διαπιστώσουν τι ακριβώς είναι που επιδιώκει ο Τούρκος ηγέτης. Ούτως ή άλλως αμφότερες οι κυβερνήσεις γνωρίζουν από τον έως τώρα πολιτικό βίο του Ερντογάν ότι έχει την ικανότητα αναλόγως των περιστάσεων να μεταμορφώνεται. Ευελπιστώντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα επιτύχει τους στόχους του.

Μιλώντας μετά την λήξη του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, το βράδυ της Δευτέρας, ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα εξωτερικής πολιτικής και την πρόσφατη επίσκεψή του στις χώρες του Αραβικού Κόλπου και το ψευδοκράτος.

Στα κατεχόμενά, είπε, γιόρτασαν με ενθουσιασμό την 20η Ιουλίου «γιορτή ειρήνης κι ελευθερίας» – όπως αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή – και εγκαινίασε τον νέο τερματικό σταθμό και τον νέο δίαυλο του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, ευχόμενος ξανά «καλορίζικο» στο «αεροδρόμιο» που θα μπορεί να εξυπηρετεί μέχρι 10 εκ. επιβάτες το χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Την Παρασκευή η συνάντηση Χριστοδουλίδη – Τατάρ

Ποτέ δεν ξέφυγαν, ούτε θα ξεφύγουν από μια λύση στην βάση των πραγματικοτήτων του νησιού, συνέχισε ο Τούρκος Πρόεδρος. «Δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε την ευθύνη για το νησί της Κύπρου να αποκτήσει μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη. Έχουμε δείξει την ειλικρίνειά μας σε αυτό το θέμα σε όλες τις διαδικασίες μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Ανάν, και θα το ξανακάνουμε εάν χρειαστεί. Ωστόσο, οι απέναντί μας θα πρέπει να αναγνωρίσουν την κατάσταση επί του εδάφους αντί να επιμένουν σε επιβολές» είπε.

Στην 49η επέτειο της «ειρηνευτικής επιχείρησης» – όπως αποκάλεσε και πάλι την εισβολή – για άλλη μια φορά «μνημονεύω τους μάρτυρες μας και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στους βετεράνους μας. Θα ήθελα να τονίσω ότι η υποστήριξή μας προς την τδβκ» – όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος – «είναι διαρκής και ότι η συμβολή μας θα συνεχιστεί σε όλους τους τομείς από τη γεωργία μέχρι την ενέργεια, από το νερό στον ηλεκτρισμό, από τις μεταφορές στην υγεία».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Ερντογάν διαμήνυσε πως η Τουρκία δεν έχει προβλήματα με οποιαδήποτε χώρα τα οποία δεν μπορούν να επιλυθούν. Διαμήνυσε ακόμα ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα «που θα ωφελήσουν τόσο τη χώρα μας όσο και την ΕΕ».