Μπάχαλο επικράτησε στην συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, αρκετή ώρα αργότερα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας της επίμαχης πρότασης για τις εκποιήσεις, η οποία εν τέλει καταψηφίστηκε, λόγω της απόλυτης ισοψηφίας 27-27.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Λεμεσού, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, κατήγγειλε ότι στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας για την κατ΄άρθρο συζήτηση της πρότασης νόμου, ψήφισε υπέρ και η ψήφος του δεν καταγράφηκε από το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως και στις δύο ψηφοφορίες, ψήφισαν 54 από τους 56 βουλευτές, ενώ στην αίθουσα παρίσταντο 55 βουλευτές. Μοναδική δικαιολογημένη απουσία ήταν της Ειρήνης Χαραλαμπίδου η οποία βρίσκεται στο εξωτερικό.

Όπως διαφάνηκε από τα αρχεία του συστήματος, από την πρώτη ψηφοφορία απείχε ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ενώ από τη δεύτερη ο Μαρίνος Σιζόπουλος, με τον δεύτερο να μην δικαιολογεί τη στάση του. Σημειώνεται ότι ο Μαρίνος Σιζόπουλος κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας υπερψήφισε την πρόταση νόμου, ομοίως με τους βουλευτές του κόμματος του, Ανδρέα Αποστόλου και Ηλία Μυριάνθους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, έθεσε θέμα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, λέγοντας: «μεταξύ πρώτης και δεύτερης ψηφοφορίας παρατηρείται ένα αντιφατικό πράγμα. Προφανώς κάποιος μπορεί να πει ότι οφείλεται στο σύστημα που υπάρχει εδώ. Στην κατ΄ άρθρον ψηφοφορία, προφανώς ψήφισα υπέρ, αλλά είμαι ανύπαρκτος. Στη δεύτερη ψηφοφορία, φαίνεται η αρνητική μου ψήφος. Δεν γίνεται τη μια φορά να ψηφίζω εγώ και να είναι 27-27. Κάτι άλλο υπάρχει. Δεν ξέρω τι συμβαίνει και δεν θέλω να υποθέσω οτιδήποτε. Απλά λέω ότι το σύστημα ψηφοφορίας, έχει ξαναδημιουργήσει προβλήματα. Η άποψη μου είναι ότι να πάμε στη βάση του Συντάγματος, να αφήσουμε τους εκμοντερνισμούς και να δούμε πως επιλύεται το πρόβλημα. Διότι αν στην κατ΄ άρθρον συζήτηση, ήταν 28-27 ενδεχομένως ένας ή δύο συνάδελφοι, να έκαναν δεύτερες σκέψεις. Το αποτέλεσμα στην κατ΄ άρθρον ψηφοφορία, θα επηρέαζε και το σύνολο του Νόμου», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Από την πλευρά της η κ. Δημητρίου είπε πως η ίδια έλεγξε το σύστημα και δεν υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο σημείωσε πως σε κάποιες περιπτώσεις η ολομέλεια μπορεί να επιλέξει να ψηφίσει δια χειρός.

Πάντως, ζήτημα εγείρει και το ΑΚΕΛ, δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, Γιώργου Λουκαϊδη, ο οποίος επεσήμανε πως δεν είναι η πρώτη φορά που έχει συμβεί σε κρίσιμες ψηφοφορίες, σημειώνοντας πως υπάρχει πρόβλημα με το σύστημα

«Μάλιστα επειδή διαπιστώσαμε συλλογικά ότι υπάρχει πρόβλημα θα ψηφίζουμε και δια χειρός. Αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί που δεν ζητήσαμε ψηφοφορία και δια χειρός. Νομίζω όμως ότι ο κ. Θεμιστοκλέους δεν δέχθηκε καμία πίεση για να μη ψηφίσει. Επειδή θεωρώ ότι έγινε λάθος, θεωρώ ότι έγινε αλλοίωση αποτελέσματος. Οπότε θεωρούμε ότι το ζήτημα παραμένει ανοικτό. Όμως καταγράφεται η δεδομένη αλλοίωση αποτελέσματος στην πρώτη ψηφοφορία για τα άρθρα οπότε επιφυλασσόμαστε να δούμε πώς αντιδρούμε» σημείωσε.

Η πρόεδρος της Βουλής, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει αλλοίωση του αποτελέσματος και δεν μπορεί να δημιουργείται περιρρέουσα, ενώ σημείωσε πως δεν έχει πρόβλημα όταν ζητείται να γίνεται δια χειρός ψηφοφορία.

Επί του θέματος παρενέβη και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέροντας: «Δεν είναι το σύστημα το λάθος, εν τα παιχνίδια. Και επειδή έμαθα να είμαι ειλικρινής και πλήρωσα το κόστος με την ευθύτητα και την ειλικρίνεια μου. Αυτό το πράγμα δεν έπρεπε να περάσει και κάποιοι προσάρμοζαν τη ψήφο τους» είπε.

Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου μετά τις παρεμβάσεις των βουλευτών τόνισε πως το θέμα θεωρείται λήξαν.