Τέσσερις άξονες προτεραιοτήτων έχει θέσει η ισπανική Προεδρία για το επόμενο εξάμηνο, οι οποίοι παρουσιάστηκαν από τον Ισπανό πρέσβη στην Κύπρο, Gabriel Ferrán Carrión, σε διάσκεψη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία.

Σημειώνεται πως η Ισπανία ασκεί την 6μηνιαία εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Σε μια περίοδο μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων για την ΕΕ, η οποία έπεται των κρίσεων του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας του Covid-19, ο Ισπανός πρέσβης τόνισε ότι «η ΕΕ πρέπει να καταστεί ο αρχιτέκτονας της νέας διεθνούς τάξης», ενώ ανέλυσε τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ισπανία για το δικό της εξάμηνο.

Πρώτη προτεραιότητα, που έχει καθορίσει η Ισπανία, αφορά την επιστροφή της βιομηχανικής παραγωγής και την προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, αφού όπως εξήγησε ο Πρέσβης της χώρας, παρόλο που το διεθνές άνοιγμα των τελευταίων επτά δεκαετιών υπήρξε ως επί το πλείστον επωφελές για την Ε.Ε., κατέστησε την Ένωση υπερβολικά εξαρτημένη από τρίτες χώρες σε κλάδους όπως η ενέργεια, η υγεία, οι ψηφιακές τεχνολογίες και τα τρόφιμα.

Σημείωσε ότι η Προεδρία θα αναπτύξει δράσεις, μεταξύ άλλων, όπως η προώθηση της καινοτομίας, της προμήθειας των πρώτων υλών και της ανάπτυξης μιας στρατηγικής για την οικονομική ασφάλεια, θα προωθήσει δέσμες μέτρων, που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη στρατηγικών βιομηχανιών στην Ευρώπη, θα προωθήσουν το στρατηγικό άνοιγμα εφοδιαστικών αλυσίδων μέσω της διαφοροποίησης, με συνεργάτες, όπως η Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) και θα υλοποιήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική, που θα διασφαλίσει την οικονομική ασφάλεια και τον παγκόσμιο ηγετικό ρόλο της ΕΕ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πρωτοβουλία της Ισπανίας για το Κυπριακό

H δεύτερη προτεραιότητα αφορά την πρόοδο στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, μετατρέποντας την πρόκληση σε ευκαιρία, μέσω της δραστικής μείωσης στις εξαρτήσεις στον τομέα της ενέργειας, της μείωσης του κόστους της ενέργειας, της μετατροπής των εταιρειών σε πιο ανταγωνιστικές και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο πρέσβης σημείωσε ότι θα προωθηθούν δράσεις, όπως η μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας και η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της συνδεσιμότητας, η επίσπευση νομοθεσιών για μείωση των εκπομπών αερίου και o οικολογικός σχεδιασμός για παραγωγή βιώσιμων προϊόντων.

Η τρίτη προτεραιότητα σχετίζεται με την προώθηση μεγαλύτερης κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης, μέσω της εδραίωσης του κοινωνικού πυλώνα της ΕΕ και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου και των ίσων ευκαιριών.

Ως εκ τούτου, δρομολογούνται πρωτοβουλίες, που αφορούν τη μείωση των ανισοτήτων, την προώθηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων (πχ Οδηγία για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες) και των ευάλωτων ομάδων (Eυρωπαϊκή Kάρτα Aναπηρίας), αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021 – 2027 και την αναδιαμόρφωση του Πλαισίου Οικονομικής Διακυβέρνησης.

Τέταρτη και τελευταία προτεραιότητα αποτελεί η ενδυνάμωση της ενότητας της ΕΕ, αφού όπως υποστήριξε ο κ. Gabriel Ferrán Carrión σε «ένα γεωπολιτικό πλαίσιο, που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα η Ευρώπη, πρέπει να γίνει μια περιοχή βεβαιοτήτων».

Προς αυτή τη κατεύθυνση θα δρομολογηθούν ενέργειες, όπως η συνεχόμενη υποστήριξη στην Ουκρανία και άλλα υποψήφια προς ένταξη κράτη, η εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς και η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, η προώθηση του νέου πακέτου για τη μετανάστευση και το άσυλο, η ανάπτυξη κοινών εργαλείων όπως το NextGeneration EU, η ανάπτυξη της κοινής μας ταυτότητας και η βελτίωση στης διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Σημειώνεται καταληκτικά ότι εκτός από τις τέσσερις προτεραιότητες της Προεδρίας, ο πρέσβης αναφέρθηκε σε ακόμη δύο άξονες πρώτης γραμμής, στους οποίους θα δοθεί δέουσα σημασία το επόμενο εξάμηνο:

  • Κατά πρώτον, στην Ουκρανία και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη, τις προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης και την αντμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών του πολέμου.
  • Κατά δεύτερον, στην αναγνώριση και αντιμετώπιση δυνητικών ρίσκων και κινδύνων για την ΕΕ, σημειώνοντας την ανάγκη για ευελιξία στην ανταπόκριση σε πιθανές κρίσεις.

Στην παρέμβασή του ο πρέσβης έκανε ειδική αναφορά και στην επερχόμενη Σύνοδο ΕΕ – CELAC (Κοινότητα Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής), που θα πραγματοποιηθεί στις 17 – 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί στις 6 Οκτωβρίου 2023 στη Γρανάδα, άλλες και σε άλλες υψηλού επιπέδου συναντήσεις, όπως η Σύνοδος των Δυτικών Βαλκανίων.