Τη σημαντικότητα να γίνουν εκείνες οι ενέργειες που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του κράτους σε επίπεδο διαφάνειας, υπογράμμισαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών στη σημερινή συνεδρία, η οποία είχε ως θέμα: «Η εμπλοκή της Κύπρου στην παραγωγή και διάθεση λογισμικών που ενδέχεται να χρησιμοποιούνται για παράνομες παρακολουθήσεις».

Σε δική του παρέμβαση κατά τη διάρκεια των εργασιών της επιτροπής, ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Χειμώνας, ανέφερε πως από πλευράς του Υφυπουργείου γίνονται κάποιες ενέργειες, ούτως ώστε να υπάρχει αυστηρότερος έλεγχος.

Όπως επεσήμανε ο κ. Χειμώνας, μετά από αρκετή διερεύνηση του θέματος θα συσταθεί μια επιτροπή για αυστηροποίηση του πλαισίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τη Δευτέρα ψηφίζει η PEGA την έκθεση για παρακολουθήσεις

Οι ενέργειες οι οποίες αναμένεται να γίνουν σύμφωνα με τον κ. Χειμώνα είναι:

  • Δημιουργία μητρώου κατασκευαστών, ώστε να περνούν από διάφορες διαδικασίες πριν την έγκριση.
  • Δημιουργία μητρώου εξοπλισμού, ώστε να δηλώνουν τι κατασκευάζουν.
  • Ρυθμίσεις για επιτήρηση αγοράς.

Σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνεδρία της επιτροπής ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού επεσήμανε πως, «φεύγουμε όλοι σοφότεροι αλλά και πιο ανήσυχοι έπειτα από την ολοκλήρωση της εξέτασης του ζητήματος  της εξαγωγής λογισμικών».

Εξέφρασε την ανησυχία του καθώς όπως επεσήμανε, «όλα εκείνα τα οποία καταγγέλλαμε από την αρχή, τα οποία έχουν βρει τη θέση τους και στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου συνιστούν μια τροπή για τη Δημοκρατία».

Όπως σημείωσε ο κ. Δαμιανού, με πολιτικές και θεσμικές πλάτες επετράπη σε εγκληματικά στοιχεία να δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, να παράγουν, να εξάγουν, να μεταφέρουν λογισμικά διπλής χρήσης και να μολύνουν και άλλα κράτη με τα λογισμικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρακολουθήσεις: «Πόλεμος» στο ΕΚ για συστάσεις προς Κύπρο

«Υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, η οποία οφείλει να αναλάβει την ευθύνη υλοποίηση όλων εκείνων ώστε να βελτιωθούν οι διαδικασίες να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος των διαδικασιών», τόνισε ο κ. Δαμιανού.

Με τη σειρά της η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου, μίλησε για αναγκαιότητα της εμβάθυνση της Δημοκρατίας και της διαφάνειας και πιο στενή συνεργασία κρατών και θεσμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Είναι θέμα αρχής για τον  ΔΗΣΥ η ασφάλεια και το απόρρητο των συνομιλιών», σημείωσε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θεωρεί η ίδια πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην Κυβέρνηση που στήριζε ο ΔΗΣΥ ή ευθύνες στο ίδιο το κόμμα, η κ. Τσιρίδου απάντησε πως «δεν θεωρεί πως είναι πολιτικές οι ευθύνες που υπάρχουν, είδαμε κάποια κενά τα οποία θεωρώ πως θα συζητηθούν και νομοθετικά στη βουλή».

Την ίδια ώρα δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως μέσα στο πόρισμα για τις παρακολουθήσεις, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.