Με τη συμπλήρωση των πρώτων 100 ημερών της παρούσας Κυβέρνησης, οι πολιτικοί αρχηγοί αξιολογούν στον «Φιλελεύθερο» τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, καταθέτει τη δική του άποψη.

«Αξιολογώ με θετικό πρόσημο τις πρώτες εκατό ημέρες τις διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη, καθώς, σ’ αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση σειράς πολιτικών δράσεων, οι οποίες έχουν καταγραφεί στο προεκλογικό πρόγραμμα και οι οποίες βρίσκονται προς την ορθή κατεύθυνση και επίσης οδηγούνται προς επίλυση ζητήματα, που η ρύθμιση τους απαιτούσε ευρεία κοινωνική και πολιτική συναίνεση.

Αναφέρω συγκεκριμένα:

•        Τη ρύθμιση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής

•        Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης

•        Την προσπάθεια για αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος των εκποιήσεων, με τη σύσταση του Ειδικού Τμήματος στα Επαρχιακά Δικαστήρια, στα οποία θα μπορούν να προσφεύγουν δανειολήπτες που έχουν διαφορές με το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να μπορούν να προσβλέπουν σε ταχεία εκδίκαση της υπόθεσης, θέση της ΕΔΕΚ από το 2017

•        Την προώθηση πιλοτικά του θεσμού του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς

•        Την προσπάθεια για ρύθμιση του ύψους του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στην πρώτη κατοικία

•        Την ετοιμασία προγράμματος Ενιαίας Στεγαστικής Πολιτικής

•        Την κατάθεση πρότασης για την αξιολόγηση των μαθητών στη Μέση Εκπαίδευση

Ακόμα και σε περιπτώσεις, όπου διαπράχθηκαν λάθη, λόγω χρόνιων νομοθετικών κενών, όπως η απασχόληση συμβούλων από κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιδείχθηκε αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση, με την συμμόρφωση προς τις συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή και την ετοιμασία σχετικού νομοσχεδίου, που ρυθμίζει το θέμα.

Στον τομέα της στήριξης των μικρομεσαίων στρωμάτων, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια, οφείλουμε να σημειώσουμε την επιβολή μηδενικού ή χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, την πρόταση για το ekalathi και τις αποφάσεις, που επισπεύδουν την έλευση και τη χρήση φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. 

Είναι πολύ καλά γνωστό, ότι η απόφαση της ΕΔΕΚ για στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη, ελήφθη στη βάση συγκεκριμένων συγκλίσεων για πολλά θέματα, με πρώτο και κύριο το Κυπριακό.

Θεωρώ, πως η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, ικανοποιεί κάποιες βασικές προϋποθέσεις, που η ΕΔΕΚ είχε θέσει προεκλογικά σε ότι αφορά λύση του Κυπριακού, λύση που να εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο σε όλη την επικράτεια της Κύπρου, χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο, που να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο και να εφαρμόζει τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακριβώς επειδή θεωρούμε πως ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. πρέπει να ελέγχει τις προτάσεις που θα υποβάλλονται και θα αφορούν θέματα εσωτερικής διάρθρωσης του πολιτειακού συστήματος, εάν αυτές συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. 

Είναι προφανές ότι οι πολιτικές δράσεις της κυβέρνησης απαιτούν χρόνο για την υλοποίηση και επιβεβαίωση των θετικών αποτελεσμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή τους. Και φυσικά, πάντα υπάρχει περιθώριο για βελτίωση ή και διόρθωση και η ΕΔΕΚ στην κατεύθυνση αυτή θα λειτουργεί, εποικοδομητικά και παραγωγικά».

*Πρόεδρος ΕΔΕΚ