Όλα τα καυτά ζητήματα σε σχέση με τη στάση της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, έθεσαν χθες τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας ενώπιον της τουρκικής καταγωγής Γερμανίδας βουλευτού των σοσιαλδημοκρατών, Ντέρια Τουρκ-Νάχμπαουρ.
Ο λόγος για τον πρόεδρο της επιτροπής Μαρίνο Σιζόπουλο και τους βουλευτές Γιώργο Κάρουλλα, Κώστα Κώστα, Χρίστο Χρίστου και Αλέκο Τρυφωνίδη. Οι τελευταίοι, στη χθεσινή συνεδρίαση όπου φιλοξενείτο η κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας για τις σχέσεις με την Κύπρο και τη Μάλτα, άδραξαν την ευκαιρία κι έκαναν συγκεκριμένες αναφορές για τις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας και κυρίως τη στάση της δεύτερης. Η Τουρκ-Νάχμπαουρ, βέβαια, τοποθετήθηκε επιστρατεύοντας διπλωματία, όπως, άλλωστε, ήταν αναμενόμενο.
Οι Κύπριοι βουλευτές έθεσαν, συγκεκριμένα, θέμα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία σε βάρος της Κύπρου, με τον κ. Σιζόπουλο να μιλά για «υβριδικό πόλεμο σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας» και να αναφέρει ότι στις μεταναστευτικές ροές περιλαμβάνονται και στελέχη του ISIS. Τέθηκε, επίσης, το ενδεχόμενο να αιτηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Η Τουρκία θα το κάνει αποδεκτό; Βλέπουμε σήμερα τι συμβαίνει με τη Σουηδία» σχολίασε. Πρόσθεσε ότι όταν οι υπουργοί Άμυνας της Ε.Ε. συζητούν για διαβαθμισμένες πληροφορίες της δυτικής συμμαχίας, «ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά από απαίτηση της Τουρκίας βρίσκεται εκτός της αίθουσας των διαπραγματεύσεων».
Ο βουλευτής, Κώστας Κώστα, εστίασε στην εισβολή, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τι έγινε πριν από 49 χρόνια, όταν μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ εισέβαλε στην Κύπρο, βίασε, σκότωσε, προσφυγοποίησε, κατέστρεψε ουσιαστικά ένα μικρό νησί στην μεριά της Μεσογείου». Μίλησε και για τις παρενοχλήσεις από πλευράς Τουρκίας στον ενάεριο και θαλάσσιο χώρο.
Από την πλευρά του, ο Χρίστος Χρίστου, τόνισε την ανάγκη να συνεργαστεί η Γερμανία με την Κυπριακή Δημοκρατία, όμως, δεν παρέλειψε να θίξει ζητήματα και να θέσει ερωτήματα. Διερωτήθηκε κατά πόσον η Γερμανία είναι πρόθυμη να εφαρμόσει εμπάργκο όπλων απέναντι στην Άγκυρα, κάνοντας αναφορά στην αγορά αρμάτων μάχης και υποβρυχίων από πλευράς Τουρκίας, αλλά και «στην μεταφορά τεχνολογίας προς τις τουρκικές εταιρείες παραγωγής όπλων».
Η Ντέρια Τουρκ-Νάχμπαουρ, διαβεβαίωσε ότι πολλές από τις θέσεις που εκφράστηκαν θα μεταφερθούν στο γερμανικό κοινοβούλιο. Για το κυπριακό είπε: «Η Γερμανία δεν αποφεύγει τη συμμετοχή και τη στήριξή της εφόσον επαναρχίσουν οι συζητήσεις για την ίδρυση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας Αυτό μετέφερε και ο δικός μας Καγκελάριος προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (βλ. πρόσφατη συνάντηση)». Για το μεταναστευτικό και τις ευθύνες της Τουρκίας, είπε ότι αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, έχει επαφές με χώρες της Αφρικής, ούτως ώστε να επιστρέφουν οι άτυποι μετανάστες και συμπλήρωσε: «Η θέση μας είναι πως όλες οι χώρες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους». Για το ΝΑΤΟ σχολίασε πως δεν μπορεί να μεταφέρει τίποτα, από τη στιγμή που η Κύπρος δεν έχει καταλήξει αν θα κάνει αίτημα εισδοχής στο βορειοατλαντικό σύμφωνο.