Ως ένα μικρό «εκλογικό σεισμό» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα ο γνωστός σύμβουλος πολιτικής επικοινωνίας, στρατηγικής και πολιτικών ερευνών Ευτύχης Βαρδουλάκης, σημειώνοντας ότι «το εύρος της νίκης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκτός προβλέψεων και αναμφίβολα θα αποτελέσει ορόσημο στην εκλογική ιστορία της χώρας».

«Ήταν εντούτοις», σύμφωνα με τον κ. Βαρδουλάκη, «ένα αποτέλεσμα που επιβεβαίωσε τον εκλογικό κανόνα ότι τις εκλογές κερδίζει αυτός που έχει καθαρή στρατηγική και εκπέμπει το πιο σωστό μήνυμα, με το σωστό ύφος από τα κατάλληλα δίκτυα», ενώ επιβεβαίωσε, όπως υποστήριξε «και όσους ισχυρίζονται ότι η ελληνική κοινωνία έχει κλείσει πίσω της την περίοδο της κρίσης και μαζί με αυτή τις πολιτικές και επικοινωνιακές στρατηγικές, αλλά και τη ρητορική που τη χαρακτήρισαν, αφού όσοι δεν το αντιλήφθηκαν ήταν οι μεγάλοι ηττημένοι των εκλογών».

Kληθείς από το philenews να αποτιμήσει το αποτέλεσμα των εκλογών κι ερωτηθείς αν άλλαξαν τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζουν οι Έλληνες, ο κ. Βαρδουλάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν άλλαξαν τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες, άλλαξαν όμως οι συνθήκες». Υποστήριξε ότι «την προηγούμενη δεκαετία η Ελλάδα έζησε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, η οποία γέννησε ένα ισχυρό κύμα οργής και οδήγησε στη ριζοσπαστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας» και εξήγησε ότι «η σημερινή Ελλάδα είναι διαφορετική. Προβλήματα ασφαλώς υπάρχουν και κόσμος που δυσκολεύεται, αλλά σε κάθε περίπτωση η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη». Υπογράμμισε ότι «πριν 10 χρόνια ζητούμενο ήταν η «επανάσταση, σήμερα ήταν η σταθερότητα. Η ΝΔ εξέφρασε πολύ καλύτερα το συγκεκριμένο κοινωνικό αίτημα και γι’ αυτό κέρδισε τις εκλογές. Επιπλέον, η καμπάνια της ΝΔ ήταν πολύ στοχευμένη και πατούσε πάνω στα ισχυρά της σημεία (ανάπτυξη, τουρισμός, μείωση ανεργίας, στρατιωτική και διπλωματική ισχύς της χώρας, κ.α.), σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε θολό μήνυμα ως προς το ζήτημα της κυβερνησιμότητας και δεν μπόρεσε να προβάλει ένα εναλλακτικό κυβερνητικό σχέδιο». 

Ερωτηθείς για τον ρόλο της επικοινωνίας στο εκλογικό αποτέλεσμα κι αν αξιοποίησαν τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα τα ελληνικά κόμματα, ο κ. Βαρδουλάκης σχολίασε ότι «σε μεγάλο βαθμό οι καμπάνιες στηρίχθηκαν στα social media, αλλά αυτό είχε συμβεί σε όλες τις εκλογές της τελευταίας δεκαετίας», υπογραμμίζοντας ότι «η βασική καινοτομία της παρούσας προεκλογικής διαδικασίας ήταν η χρήση του τικ-τοκ, που τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στον κ. Μητσοτάκη, ήταν εξαιρετικά πετυχημένη».

Όσο για τις εκλογές του Ιουνίου, ο γνωστός σύμβουλος υποστήριξε ότι «η νέα νίκη και η νέα αυτοδυναμία της ΝΔ μοιάζουν σχεδόν βέβαιες. Εξίσου βέβαιο όμως είναι το γεγονός ότι η πολιτική ζωή της χώρας μπαίνει σε ένα νέο κύκλο με πολλές αναδιατάξεις». Κληθείς στη συνέχεια να σχολιάσει ποιοι παράγοντες αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου, επεσήμανε ότι «σε ό,τι αφορά στην ΝΔ το ζητούμενο είναι να μην υπάρξει εφησυχασμός των ψηφοφόρων της λόγω βέβαιης νίκης, αλλά και αντισυσπείρωσης από κάποιους που θα φοβηθούν σε ένα ενδεχόμενο παντοδυναμίας της. Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να πείσει ότι την επόμενη τετραετία θα είναι καλύτερος από ό,τι ήταν αυτή που προηγήθηκε, ώστε να αξίζει μία ακόμα ευκαιρία στην αντιπολίτευση. Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ είναι να πείσει ότι θα είναι πιο πειστική αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ και σε ό,τι αφορά στα μικρά κόμματα ότι θα είναι χρήσιμη η παρουσία τους στο κοινοβούλιο, σε μια αναμέτρηση που το βασικό διακύβευμα θα έχει κριθεί».

Ερωτηθείς καταληκτικά για το πώς βλέπει να διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα την επ’ αύριον των εκλογών και ποιο το μέλλον της Αριστεράς στη χωρά, ανέφερε ότι «αυτό θα μπορούμε να το αναλύσουμε καλύτερα την επομένη των εκλογών, όταν θα έχουμε τα αποτελέσματα της κάλπης», ενώ υποστήριξε ότι «όποιο και να είναι πάντως το αποτέλεσμα η Αριστερά στην Ελλάδα δεν πρόκειται να εξαφανιστεί διότι έχει ιστορικές ρίζες και μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων που αυτοτοποθετούνται σε αυτήν. Ίσως έχουμε αναδιάταξη της εκπροσώπησής τους από τα κόμματα του ευρύτερου χώρου, αλλά αυτή η διαδικασία ανασύνθεσης του κεντροαριστερού χώρου θα πάρει καιρό ακόμα.