Η χθεσινή εκλογή των υπόλοιπων μελών της ηγετικής πυραμίδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, σήμανε τη λήξη μιας μακράς προεκλογικής περιόδου για το κόμμα της δεξιάς. Για πολλούς κρίνεται η στιγμή αρχίζει η διαδικασία ανασυγκρότησης του κόμματος, μέσα από τα απόνερα της εκλογικής ήττας στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Το ζητούμενο για την νέα ηγεσία είναι η επούλωση των πληγών και η στροφή στην επόμενη μέρα.

Στις κάλπες για την εκλογή αναπληρωτή προέδρου, τριών αντιπροέδρων και 25 αιρετών μελών του Πολιτικού Γραφείου, προσήλθαν 17,126 μέλη του κόμματος, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 33% του μητρώου. Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διαδικασία εκλογής προέδρου του κόμματος που διεξήχθη την 11η Μαρτίου συμμετείχαν 20.734, ποσοστό που αντιστοιχεί πέραν του 40%.

Κερδίζει η δημοφιλία στο συναγερμικό ακροατήριο

Δύο σημεία που μπορεί να κρατήσει κανείς από την χθεσινή εκλογή, είναι ότι κερδισμένοι από την μάχη των εσωκομματικών εκλογών, βρέθηκαν τα πρόσωπα που διατηρούν εμφανώς στενούς δεσμούς με την συναγερμική βάση και δεν επέλεξαν την τοποθέτηση και την ανοιχτή σύγκρουση, τουλάχιστον μεταξύ του α’ και του β΄ γύρου των Προεδρικών Εκλογών.

Και η βασική πεντάδα της ηγετικής πυραμίδας, είναι πρόσωπα, οι πλείστοι και νέοι ηλικιακά, που τυγχάνουν ευρείας αποδοχής στην βάση του κόμματος. Πρόσθετα, παρά την ενότητα που προτάσσουν όλοι, προκειμένου να αντιμετωπίσουν όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα, πλέον γίνονται πιο ευδιάκριτες από ποτέ οι δύο τάσεις εντός του κόμματος, με την εκλογική διαδικασία να εκτυλίσσεται σε power game επικράτησης, με ξεκάθαρη νίκη της λαϊκής έναντι της φιλελεύθερης τάσης. Ωστόσο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα τα ποσοστά που έλαβαν οι εκπρόσωποι της φιλελεύθερης τάσης, δεδομένης της συγκυρίας. 

Μάχη για την θέση του αναπληρωτή – Λαϊκή Vs Φιλελεύθερη πτέρυγα

Εξ αρχής, για πολλούς συναγερμικούς θεωρείτο βέβαιη η εκλογή του Ευθύμιου Δίπλαρου στην θέση του δεύτερου τη τάξει στην ηγεσία του ΔΗΣΥ, δεδομένης της δημοφιλίας του κυρίως στην επαρχία από την οποία προέρχεται. Εκ του αποτελέσματος, φάνηκε πως η μάχη… δεν ήταν περίπατος αφού ο βασικός αντίπαλος, Μιχάλης Σοφοκλέους, διεκδικούσε με αξιώσεις την θέση του αναπληρωτή προέδρου. Για την ιστορία, ο εκλεγείς, Ευθύμιος Δίπλαρος, έλαβε 8,011 ψήφους, ο Μιχάλης Σοφοκλέους έλαβε 6,336.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Ευθύμιος Δίπλαρος εκπροσωπεί την πτέρυγα της λαϊκής δεξιάς εντός του κόμματος. Διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την βάση του κόμματος και φροντίζει να έχει αδιάλειπτη παρουσία σε κοινωνικές εκδηλώσεις και συνευρέσεις στην επαρχία του. Οι χθεσινές εκλογές άλλωστε επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά την δημοφιλία του και την καθόλου τυχαία πρωτιά του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη Λεμεσό. Πάντως, ο ίδιος κατά την διάρκεια των ημερών που μεσολάβησαν μεταξύ του α και β΄γύρου των Προεδρικών Εκλογών και σημάδεψαν τον ΔΗΣΥ, επέλεξε να μην τοποθετηθεί ανοιχτά σε ότι αφορά τον υποψήφιο της επιλογής του, ενώ την ώρα που μεγάλη μερίδα του κόμματος έβαλλε κατά του Νίκου Αναστασιάδη για όσα έγιναν, ο ίδιος, κατά τον β΄γύρο των Προεδρικών Εκλογών επέλεξε να είναι ένας από τους ελάχιστους, που τον συνόδευσαν και στάθηκαν στο πλευρό του όταν πήγε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Παράλληλα, σε ενδοκομματικό επίπεδο, μετά την αποτυχία του ΔΗΣΥ στις εκλογές, ήταν από τα πρώτα στελέχη που έστρεψαν τα βέλη τους προς τον τέως πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

Από την άλλη, ο Μιχάλης Σοφοκλέους, ο οποίος κατήλθε στην μάχη για την διεκδίκηση της θέσης του αναπληρωτή πρόεδρου του κόμματος με σύνθημα και βασικό πρόσταγμα την ανάγκη ενός σοβαρού μεγάλου και αυθεντικού, αποτελεί έναν από τους βασικούς εκφραστές της φιλελεύθερης τάσης εντός του ΔΗΣΥ. Διένυσε την προεκλογική εκστρατεία με σαφείς θέσεις ως προς την επόμενη μέρα του κόμματος πέρα από την ανάγκη για την ανασυγκρότηση του κόμματος.  Αν και στο πλευρό του στάθηκαν πρόσωπα καλά γνωστά στο συναγερμικό ακροατήριο, αυτό φαίνεται πως δεν ήταν αρκετό για την εκλογή του. Ο ίδιος διατηρεί μακρόχρονη παρουσία από τα μαθητικά του χρόνια μέχρι και σήμερα στον ΔΗΣΥ και αποτελεί ένα ερώτημα, μετά την αποτυχία της εκλογής του πιο θα είναι το πολιτικό του μέλλον.

Πάντως προ ημερών, ερωτηθείς σε podcast ποιο είναι το πολιτικό μέλλον που βλέπει σε περίπτωση αποτυχίας της εκλογής του απάντησε πως ο ίδιος δεν βλέπει πολιτικό μέλλον ή κάτι το οποίο να τον ενδιαφέρει. Είναι, όπως είπε εκ των ουκ άνευ η επιστροφή στον ιδιωτικό τομέα από τον οποίο έφυγε όταν διορίστηκε μέλος της κυβέρνησης Αναστασιάδη κατά την πρώτη θητεία, αργότερα στη βουλή. Αργότερα έμεινε δίπλα στην παράταξη για τις προεδρικές εκλογές παρά το προσωπικό, όπως είπε κόστος. Δεν είναι λογικό, όπως είπε, να είσαι «παρακοιμώμενος παρά του» πρύτανη», ενώ στην ενεργό πολιτική πρέπει να βρίσκεσαι και να είσαι έτοιμος να φύγεις την επόμενη μέρα.

Ο Σωτήρης Σαμψών, ο οποίος έλαβε 2.443 σταυρούς προτίμησης, φαίνεται πως κατήλθε στην εκλογική μάχη για την θέση του αναπληρωτή προέδρου «για την τιμή των όπλων» γνωρίζοντας εξ αρχής ότι οι αξιώσεις είναι χαμηλές. Ο ίδιος, ένας από τους εκπροσώπους της σκληρής γραμμής της λαϊκής δεξιάς, με σημαντικές διαφωνίες με την προηγούμενη ηγεσία του κόμματος, τόσο σε επίπεδο ρητορικής, όσο και χειρισμού στο Κυπριακό, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, κατέστησε σαφές πως αν και δεν βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του κόμματος τα τελευταία χρόνια, εντούτοις, παρά τις διαφωνίες υπηρέτησε το κόμμα όποτε χρειάστηκε σε εκλογικές αναμετρήσεις.

Η μάχη των αντιπροέδρων

Κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων, πολύ νωρίς εξήλθαν από το παιχνίδι οι Ονησίφορος Ιορδάνου και Μιχάλης Μιχαήλ, οι οποίοι έλαβαν 2659 και 1376 σταυρούς προτίμησης αντίστοιχα, με τους υπόλοιπους πέντε να μένουν εντός της μάχης για την διεκδίκηση μίας εκ των τριών θέσεων αντιπροέδρων.

Πρώτος με αρκετά μεγάλη διαφορά ψήφων αναδείχθηκε ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, Μάριος Πελεκάνος με 9455 ψήφους έναντι της δεύτερης Σάβιας Ορφανίδου με 7884 ψήφους και του τρίτου Γιώργου Κάρουλλα με 7327 ψήφους. Και οι τρείς διατηρούν πολύ σημαντικούς δεσμούς με την βάση του κόμματος ενώ δεν επέλεξαν τον δρόμο της σύγκρουσης, εντός του κλίματος πόλωσης που εξελίχθηκε εντός του κόμματος μεταξύ του α’ και του β΄ γύρου των προεδρικών εκλογών.

Πάντως, σημαντική έκπληξη αποτέλεσε η παρουσία του Γιώργου Κάρουλλα από την επαρχία Αμμοχώστου στην τριάδα των αντιπροέδρων του κόμματος, ο οποίος για μόλις πενήντα ψήφους, άφησε εκτός την Φωτεινή Τσιρίδου, η οποία έλαβε 7,277 ψήφους.

Η ανακήρυξη των 25 αιρετών μελών του Πολιτικό Γραφείου

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε και η ανακήρυξη των 25 αιρετών μελών του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος, με την Αννίτα Δημητρίου να υπογραμμίζει σε δηλώσεις της την ανάγκη για ενότητα και αλλαγή σελίδας στην πορεία του ΔΗΣΥ για την επόμενη μέρα.

Εντός της εβδομάδας, το Πολιτικό Γραφείο αναμένεται να παρακαθίσει στην πρώτη του συνεδρία προκειμένου να συζητήσει θέματα που αφορούν την ανασυγκρότηση του κόμματος. Πρόσθετα, έγκριση θα λάβει και επίσημα ο διορισμός της Νατάσας Πηλείδου στη θέση της εκτελεστικής διευθύντριας του κόμματος.

Ακόμη, εκκρεμεί η ανακοίνωση του νέου οργανωτικού του κόμματος καθώς επίσης και η ανακοίνωση προσώπων που αφορούν την στελεχιακή δομή του κόμματος με την σελίδα να γυρίζει… οριστικά στη νέα εποχή. Μένει να διαφανεί ο ρόλος που ενδεχομένως να διαδραματίσουν οι δύο… πρώην του ΔΗΣΥ.