Με αισιοδοξία και δυναμισμό ετοιμάζεται να εισέλθει στο 2025 η Τράπεζα Κύπρου, δίνοντας συνέχεια στον επιτυχημένο μετασχηματισμό των τελευταίων χρόνων και τη βιώσιμη κερδοφορία της. Η Ελίζα Λειβαδιώτου, Εκτελεστική Διευθύντρια Οικονομικής Διεύθυνσης, εξηγεί στο Forbes ότι η επιστροφή της Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, το οποίο εξυπηρετεί πλήρως τους στόχους που έχουν θέσει στη βάση της στρατηγικής που ακολουθείται.

«Έχουμε ξεπεράσει το στάδιο της ανάκαμψης και τώρα η Τράπεζα είναι μια υγιής, καλά κεφαλαιοποιημένη Τράπεζα, που διαθέτει ξεκάθαρη στρατηγική, η οποία συνδυάζεται με τη διανομή μερίσματος και άρα ανταμείβει τους μετόχους της» επισημαίνει η κ. Λειβαδιώτου.

Ο πρόεδρος του δ.σ. της Τράπεζας Κύπρου δήλωσε πρόσφατα ότι η τιμή της μετοχής της Τράπεζας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο λόγω των υψηλών επιτοκίων, αλλά και ως αποτέλεσμα του επιτυχημένου μετασχηματισμού της Τράπεζας. Μπορείτε να μας αναλύσετε σε τι συνίσταται αυτός ο μετασχηματισμός; Τι άλλαξε τα τελευταία χρόνια στην Τράπεζα Κύπρου;

Έχουν αλλάξει πολλά τα τελευταία χρόνια καθώς η Τράπεζα Κύπρου έχει κάνει σημαντικά άλματα προόδου. Στρατηγικά επιλέξαμε να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην μεταμόρφωση και τον μετασχηματισμό της Τράπεζας Κύπρου σε ένα ισχυρό οργανισμό με βιώσιμη κερδοφορία και διαφοροποιούμενο επιχειρηματικό μοντέλο ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται με επάρκεια, πρωτίστως, στις ανάγκες των πελατών της, να δημιουργεί αξία για τους μετόχους της και παράλληλα να στηρίζει την ευρύτερη οικονομία. Για να το πετύχουμε εστιάζουμε στην ψηφιοποίηση, στην οικονομική πειθαρχία και στην διατήρηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού. Το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων προς δάνεια έχει περιοριστεί πλέον σε κάτω του 2.5%, από τα σημαντικά υψηλότερα επίπεδα που βρίσκονταν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η αποδοτικότητα έχει ενισχυθεί από τις πρωτοπόρες στην αγορά ψηφιακές λύσεις που προσφέρουμε. Ταυτόχρονα, η επένδυσή και ισχυρή μας δέσμευση σε Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και σχετικά με την Διακυβέρνηση (ESG) θέματα, μας έχει καθιερώσει ως την ηγέτιδα δύναμη στη βιώσιμη τραπεζική και γενικότερα στη μετάβαση της Κύπρου σε ένα βιώσιμο μέλλον.

Τον Οκτώβριο, τέσσερα αμερικανικά επενδυτικά ταμεία αγόρασαν μετοχικό κεφάλαιο στην Τράπεζα Κύπρου. Τι σημαίνει αυτό για την Τράπεζα και σε ποιο βαθμό βοήθησε η επιστροφή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Αναντίλεκτα, η επιστροφή της Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, το οποίο εξυπηρετεί πλήρως τους στόχους που έχουμε θέσει. Έχει ενισχύσει την ορατότητα της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου καθώς μπορούν πλέον οι επενδυτές να κάνουν πιο εύκολα τη σύγκριση της Τράπεζας με αντίστοιχες τράπεζες της περιοχής. Ένας βασικός στόχος ήταν η προσπάθεια μας να έρθουμε σε επαφή με δυνητικούς επενδυτές που έχουν στραμμένη την πυξίδα του ενδιαφέροντός τους στην περιοχή μας. Απ’ εκεί και πέρα είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θεσμικά επενδυτικά ταμεία έχουν προχωρήσει και έχουν επενδύσει στην Τράπεζα Κύπρου. Πρόκειται για κινήσεις που επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη της οποίας χαίρει στις αγορές η Τράπεζα αλλά και της αναγνώρισης της προόδου που καταγράφει. Έχουμε ξεπεράσει το στάδιο της ανάκαμψης και τώρα η Τράπεζα είναι μια υγιής, καλά κεφαλαιοποιημένη Τράπεζα που διαθέτει ξεκάθαρη στρατηγική και ανταμείβει τους μετόχους της. Είναι συνεπώς μια αναμενόμενη μετεξέλιξη της μετοχικής σύνθεσης, από τα hedge funds και την Λαϊκή Τράπεζα σε επενδυτές με μακροχρόνιο / σταθερό επενδυτικό προσανατολισμό. Συγκεκριμένα, η πρόσφα- τη πώληση του 3% των μετοχών της Τράπεζας από το επενδυτικό ταμείο CarVal Investors τον Οκτώβριο και του 5% από τον εκκαθαριστή της Λαϊκής Τράπεζας τον Νοέμβριο, έφερε θεσμικούς επενδυτές μακροχρόνιου επενδυτικού ορίζοντα όπως τους Wellington και Eaton Vance (Morgan Stanley).

Ποια ήταν η αποδοχή εκ μέρους των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου της επιστροφής σε εποχή παραχώρησης μερισμάτων; Θα συνεχιστεί αυτό και το 2025;

Το 2023 ήταν μια χρονιά ορόσημο για την Τράπεζα Κύπρου, καθώς ήταν η πρώτη Τράπεζα σε Κύπρο και Ελλάδα που εξασφάλισε την έγκριση της ΕΚΤ για επανέναρξη πληρωμής μερισμάτων μετά από 12 χρόνια. Το 2024 αυξήσαμε σημαντικά τη διανομή στους μετόχους από τα κέρδη του 2023, που αποτελείτο από μέρισμα σε μετρητά και τo πρώτο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, με τη διανομή αυτή να είναι 6 φορές μεγαλύτερη σε ποσό από το μέρισμα που καταβλήθηκε το προηγούμενο έτος. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τους μετόχους μας, καθώς επανήλθα- με στην κανονικότητα έπειτα από 11 χρόνια μη καταβολής μερισμάτων. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί οι μέτοχοι έχουν καλωσορίσει αυτό το γεγονός και αυτό είναι ένα σημάδι της εμπιστοσύνης τους στην πορεία ανάκαμψης και στις οικονομικές επιδόσεις της Τράπεζας. Φέτος στοχεύουμε σε ποσοστό διανομής 50% από την κερδοφορία του 2024, που είναι το ανώτατο όριο του ποσοστού διανομής μας σύμφωνα με την Πολιτική Διανομής μας (30-50%), ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Περαιτέρω, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που βάση της προκαταρτικής απόφασης του επόπτη μας, η υφιστάμενη απαίτηση για εποπτική έγκριση για την καταβολή μερίσματος αναμένεται να αρθεί από τον Ιανουάριο 2025. Τέλος, αναμένουμε ότι μεσοπρόθεσμα, σε ένα ομαλοποιημένο περιβάλλον επιτοκίων ύψους 2.0-2.5%, θα μπορούμε να έχουμε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) σε επίπεδα mis-teens.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας ως προς τη νομισματική πολιτική που θα εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους επόμενους μήνες αλλά και μέσα στο 2025; Πώς θα κινηθεί η Τράπεζα Κύπρου μέσα σε ένα υπό διαμόρφωση περιβάλλον χαμηλότερων δανειστικών επιτοκίων, όπως προδιαγράφεται για την επόμενη χρονιά;

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ότι θα συνεχίσει τη σταδιακή μείωση των επιτοκίων μέχρι το 2025, ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης του πληθωρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης. Θεωρούμε ότι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν αυτή την προσέγγιση σχετίζονται με την γεωπολιτική αβεβαιότητα στην ΕΕ και τη Μέση Ανατολή, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τους μακροοικονομικούς δείκτες και τις τιμές της ενέργειας.

Όσον αφορά την Τράπεζα Κύπρου, ένα ποσοστό περίπου 30% των περιουσιακών μας στοιχείων αφορούν καταθέσεις μετρητών με την ΕΚΤ, τα οποία συνδέονται με το επιτόκιο της ΕΚΤ και ως εκ τούτου οι όποιες μειώσεις των επιτοκίων θα παρουσιάζονται αμέσως.

Ταυτόχρονα, περίπου 45% του δανειακού μας χαρτοφυλακίου τιμολογείται με βάση το επιτόκιο Euribor, και οι μειώσεις θα εμφανίζονται σταδιακά (με την ανατιμολόγηση του δανείου). Απ’ εκεί και πέρα, ως Τράπεζα είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε ενισχυμένοι σε αυτό το ομαλοποιημένο περιβάλλον επιτοκίων, αντισταθμίζοντας μέρος του κινδύνου μας, με σκοπό τη μείωση της ευαισθησίας των καθαρών εσόδων από τόκους. Παρά τις εκτιμήσεις για χαμηλότερα επιτόκια που επηρεάζουν τα καθαρά έσοδα από τόκους, ο στόχος για Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) σε επίπεδα mid-teens παραμένει εφικτός για το 2025.

Πώς αξιολογείτε τη σημερινή γενικότερη κατάσταση της Τράπεζας Κύπρου και τον ρόλο της στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και την κυπριακή οικονομία;

Η Τράπεζα Κύπρου διατηρεί βασικό ρόλο στη χρηματοδότηση των τοπικών και διεθνών επιχειρήσεων. Το πρώτο εννεάμηνο του 2024 παραχωρήθηκαν δάνεια €748 εκατ. για εταιρείες του Τομέα Μεγάλων Επιχειρήσεων και άλλα €168 εκατ. για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις καταγράφοντας αύξηση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Παράλληλα, η Τράπεζα Κύπρου είναι έτοιμη να στηρίξει, όπως κάνει διαχρονικά, την κυπριακή οικονομία και να συμβάλει καταλυτικά στην επίτευξη του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι η μεγαλύτερη Τράπεζα της Κύπρου και έχει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η Τράπεζα Κύπρου αποτελεί πυλώνα σταθερότητας καθώς διατηρεί ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου και ρευστότητας. Εργαζόμαστε καθημερινά, για την υποστήριξη των πελατών μας στις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής τους και στις καθημερινές τους ανάγκες.

Από το τεύχος Νοεμβρίου της Κυπριακής Έκδοσης του Forbes