Ο Ιδρυτής και Εκτελεστικός Πρόεδρος της Medochemie Δρ. Ανδρέας Πίττας, εξηγεί γιατί η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου είναι περιορισμένη και γιατί η καινοτομία και η αξιοποίηση της τεχνολογίας είναι ο δρόμος που οδηγεί τη φαρμακευτική εταιρεία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και την επέκταση των εξαγωγών της.

Ακόμα και όσοι δεν έχουν άμεση εμπλοκή στο κυπριακό επιχειρείν γνωρίζουν πως ο τομέας της φαρμακοβιομηχανίας είναι πολύ ισχυρός στην Κύπρο και στην κορυφή του εξαγωγικού εμπορίου. Θα θέλαμε μια αξιολόγηση από εσάς της κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η κυπριακή φαρμακοβιομηχανία αλλά και ειδικότερα η Medochemie.

Σαν γενική παρατήρηση θα έλεγα ότι η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου σήμερα είναι αρκετά περιορισμένη, σαν αποτέλεσμα διαφόρων παραμέτρων, με κυριότερες τον τομέα της ενέργειας και το υψηλό κόστος ηλεκτρισμού (αναφέρω για παράδειγμα ότι η Γαλλία έχει περίπου το μισό κόστος για τον ηλεκτρισμό από ό,τι εμείς στην Κύπρο, πράγμα που την καθιστά πιο ανταγωνιστική σε ορισμένα είδη φαρμάκων, όπως π.χ. τα ενέσιμα, που η παραγωγή τους είναι ηλεκτροβόρα).

Άλλες σημαντικές παράμετροι είναι το κόστος των καυσίμων, των μεταφορών, ως επίσης και το σχετικά υψηλό εργατικό κόστος σε πολλούς τομείς της φαρμακοβιομηχανίας. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι οι τιμές των φαρμάκων στην Κύπρο και σε άλλες χώρες είναι σταθερές, δεν επιτρέπει στις φαρμακοβιομηχανίες να έχουν ισορροπία με τα κόστη και τις ανάλογες μεταβολές που αυτά υφίστανται. Σημαντική παράμετρος, η οποία επίσης επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα του τομέα της φαρμακοβιομηχανίας στην Κύπρο, αποτελεί και η παρουσία στην κυπριακή αγορά χαμηλού κόστους φαρμάκων από την Ινδία, μέσω του κρατικού μηχανισμού.

Η κυπριακή φαρμακοβιομηχανία καλείται να αντιμετωπίσει αυτά τα δεδομένα και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της. Εκτιμώ ότι μόνο μέσω της καινοτομίας θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις. Η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και η συγκρότηση νέων μονάδων παραγωγής για δημιουργία νέων μορφών προϊόντων αποτελούν για την εταιρεία μας τους βασικούς άξονες ανάπτυξης.

Αντιλαμβανόμαστε ότι σταδιακά, ίσως περισσότερο μετά τη λειτουργία του ΓεΣΥ, η παρουσία της Medochemie και ευρύτερα των κυπριακών φαρμακοβιομηχανιών στην εσωτερική αγορά έχει αυξηθεί σημαντικά. Είναι σωστή η αντίληψή μας;

Με τη λειτουργία του συστήματος του ΓεΣΥ το φάρμακο προσφέρεται από τα φαρμακεία για όλους τους ασθενείς. Οι φαρμακευτικές εταιρείες παράλληλα προωθούν, σε συμμόρφωση με τους κανονισμούς και τη νομοθεσία, τα προϊόντα τους, στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς και του υγιούς ανταγωνισμού.  Είναι λοιπόν αναμενόμενο αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερη κινητικότητα των φαρμάκων σήμερα.

Οι Κύπριοι καταναλωτές και ασθενείς στηρίζουν περισσότερο πλέον την κυπριακή παραγωγή; Έχουν υποχωρήσει κάποιες παλιές επιφυλάξεις για τα γενόσημα φάρμακα;

Ένα από τα θετικά στοιχεία που εντοπίζουμε στη νέα γενιά καταναλωτών, και αυτό δεν αφορά μόνο την Κύπρο, είναι ότι είναι πιο ευαισθητοποιημένη και έχει πρακτικό προσανατολισμό. Είναι η γενιά που μεγάλωσε σε μια εποχή οικονομικών κρίσεων, κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών. Η άμεση πρόσβαση στην πληροφορία και η δυνατότητα πολλαπλής ενημέρωσης φαίνεται ότι λειτούργησε θετικά στη διεύρυνση των αντιλήψεων, μετατρέποντας τις σε γνώση.

Αυτό επηρέασε και τον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας ομοιοδραστικών φαρμάκων. Σήμερα, και ο Κύπριος ασθενής γνωρίζει ότι τα γενόσημα φάρμακα ή ομοιοδραστικά είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και ισοδύναμα με τα πρωτότυπα φάρμακα. Τα γενόσημα φάρμακα τυγχάνουν έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και παρακολουθούνται όπως ακριβώς και τα πρωτότυπα φάρμακα.

Σε ποιες χώρες εξάγει η  Medochemie φαρμακευτικά προϊόντα; Ποιες είναι οι προοπτικές της βιομηχανίας σας για τα επόμενα χρόνια;

Τα προϊόντα μας εξάγονται σε περισσότερες από 120 χώρες στην Ευρώ- πη, Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή. Όπως ανέφερα και πιο πάνω, με βασική στρατηγική μας την επένδυση στην καινοτομία, τόσο στα προϊόντα μας όσο και στις παραγωγικές μας μονάδες στοχεύουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη θέση μας στον παγκόσμιο χάρτη του τομέα των φαρμάκων. Δεν ανταγωνιζόμαστε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κύπρου αλλά τις μεγάλες επιχειρήσεις της Ευρώπης και τρίτων χωρών.

Σε ποιο βαθμό αλλάζει τις δραστηριότητες σας η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας; Πόσο εύκολο είναι τελικά να παρακολουθείτε τις αλλαγές και να προσαρμόζεστε γρήγορα σε αυτές;

Καινοτομία και ψηφιακή μετάβαση είναι αλληλένδετα. Προσπάθεια μας είναι να είμαστε μπροστά και να εφαρμόζουμε τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη οικονομία.

Η γρήγορη προσαρμογή στις απαιτήσεις των καιρών είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει σαν εταιρεία και παρά το μέγεθος μας φροντίζουμε η λήψη αποφάσεων να υλοποιείται με γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες.

Αγγίζουν και τη Medochemie τα προβλήματα εξεύρεσης προσωπικού; Από πού αντλείτε εξειδικευμένο προσωπικό; Αντιλαμβάνομαι η Κύπρος δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες.

Η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα και η πληθυσμιακή πυκνότητα δεν μας επιτρέπει να καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε ανθρώπινο δυναμικό, λαμβάνοντας υπόψη και την εξειδίκευση που απαιτείται σε αρκετές θέσεις εργασίας. Λόγω των εργασιών μας στο εξωτερικό και των 19 γραφείων μας εκτός Κύπρου, έχουμε πρόσβαση σε μεγαλύτερες αγο- ρές για εξεύρεση προσωπικού. Βέβαια, η επένδυση μας στη συνεχόμενη εκπαίδευση του προσωπικού μας είναι βασική αρχή για τη Medochemie, γεγονός που συμβάλλει καθοριστικά στην κάλυψη των αναγκών.

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ FORBES ΑΠΡΙΛΙΟΥ