Συνέντευξη από την Οlga Milko, Business Development Director, Freedom Finance

Πώς μπορούμε να προωθήσουμε περαιτέρω την ενδυνάμωση των γυναικών και την εκπροσώπησή τους στα ανώτερα επίπεδα διοίκησης στις κυπριακές εταιρείες; Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση;

Πιστεύω ότι τα περισσότερα ξεκινούν από την οικογένεια, τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο καθώς ενηλικιωνόμαστε, και την ευθύνη που αντιλαμβανόμαστε ότι μας αναλογεί για την πορεία της ζωής μας. Στην παιδική μου ηλικία διδάχτηκα ότι οι απαιτήσεις έχουν να κάνουν με τις ευκαιρίες και τις προσπάθειες που κάποιος είναι διατεθειμένος να κάνει. Καθώς εξελισσόταν βέβαια η καριέρα μου, άρχισα να παρατηρώ ότι στις περισσότερες εταιρείες οι άνδρες λαμβάνουν προαγωγή πιο εύκολα και πιο γρήγορα, καθώς και μεγαλύτερα μπόνους, με την πρόφαση του ότι ο άνδρας συντηρεί την οικογένεια. Χάρη στην πεποίθηση αυτή, η κατανομή του προϋπολογισμού ήταν πάντα πιο ευνοϊκή για τους άνδρες. Η ενδυνάμωση και η προώθηση της εκπροσώπησης των γυναικών στις επιχειρήσεις θα πρέπει να ξεκινά από την αποδοχή ενός νέου μοντέλου επιβράβευσης δυνατοτήτων, ικανοτήτων και αποφασιστικότητας, το οποίο δεν θα βασίζεται στο φύλο ή σε προσωπικά ζητήματα. Η εταιρική κουλτούρα θα πρέπει να προωθεί έναν ανοιχτό διάλογο εντός των εταιρειών σχετικά με την ισότητα των φύλων στην εργασία.

Γενικά, είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες να επιτύχουν σε έναν επαγγελματικό τομέα, καθώς η κοινωνία εξακολουθεί να έχει πολύ ιδιαίτερες προσδοκίες από τις γυναίκες. Οι άνδρες αναμένεται να κάνουν μια σπουδαία καριέρα ή να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, ενώ ο πρωταρχικός ρόλος της γυναίκας εξακολουθεί να συνδέεται με τη μητρότητα. Κατά τη γνώμη μου, αυτό ασκεί μεγάλη πίεση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι πρακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην εταιρική κουλτούρα των εταιρειών της Κύπρου για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης των γυναικών και της παρουσίας τους στη διοίκηση θα πρέπει να περιλαμβάνουν διαφανείς και σαφείς πολιτικές προώθησης, καθώς και ουσιαστική υποστήριξη και εκτίμηση των επαγγελματικών επιτευγμάτων του καθενός/καθεμίας ξεχωριστά. Οι επιχειρήσεις, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, θα πρέπει να αποδεχθούν την ευθύνη να υποστηρίξουν τη μητρότητα, όπως και να αναγνωρίσουν ότι η ισχύουσα νομοθεσία και πρακτικές δεν επαρκούν για να παρέχουν στις γυναίκες οικονομική και επαγγελματική ασφάλεια κατά τη διάρκεια αυτής της τόσο σημαντικής περιόδου.

Πώς υποστηρίζει η εταιρεία σας την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών εργαζομένων της στην καθημερινή τους εργασία;

Η ευρωπαϊκή έδρα της Freedom Finance προτάσσει την ισότητα και την ένταξη ως κατευθυντήριες αρχές, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις αξίες της εταιρείας μας και αποτελούν σημαντικό μέρος της επικοινωνίας μεταξύ του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού και όλων των νεοεισερχόμενων εργαζομένων. Έχουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μητρότητας, που εξασφαλίζει πλήρη οικονομική υποστήριξη για μια γυναίκα κατά τους πρώτους μήνες της μητρότητας, συμπεριλαμβανομένης μιας επιπλέον πληρωμής για την κάλυψη των αναγκών του βρέφους αμέσως μετά τον τοκετό. Υποστηρίζουμε έναν ανοιχτό διάλογο εντός της εταιρείας για να διασφαλίσουμε ότι όλες οι ανησυχίες αντιμετωπίζονται όπως τους αρμόζει και οι γυναίκες εργαζόμενες εισακούονται. Όλα τα παραπάνω μέτρα αλλά και η γενικότερη εταιρική μας κουλτούρα έχουν μεταφραστεί σε μια ουσιαστικά υψηλή αναλογία γυναικών εργαζομένων στα μεσαία και τα ανώτατα επίπεδα διοίκησης.

Ως γυναίκα ηγέτης, με ποιους προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους έχετε συνδέσει τη μελλοντική σας εξέλιξη;

Οι προσωπικοί μου στόχοι συνήθως χωρίζονται μεταξύ της ευημερίας της δικής μου και της οικογένειάς μου. Τα τελευταία τρία χρόνια, οι περισσότεροι από εμάς βιώσαμε ασυνήθιστες περιστάσεις, από τον COVID έως μια ασταθή γεωπολιτική κατάσταση, η οποία επηρέασε την καθημερινή μας προσωπική και επαγγελματική ζωή. Προσωπικά έχω συνειδητοποιήσει ότι το να νοιάζομαι για τη σωματική και ψυχική μου ευεξία είναι κάτι που πρέπει να είναι στην καθημερινή μου ατζέντα και γι’ αυτό ξεκίνησα διαλογισμό, να σχεδιάζω σωματικές δραστηριότητες και να κάνω κάτι που δεν έχω ξανακάνει, όπως ιστιοπλοΐα, wake surfing και τένις. Έτσι, στόχος μου αυτήν την περίοδο είναι να εξελίξω τις δεξιότητές μου όπως και να αναπτύξω καινούργιες.

Οι επαγγελματικοί μου στόχοι ήταν πάντα συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους που διοικώ και με εκείνους με τους οποίους επικοινωνώ. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι άνθρωποι είναι το πολυτιμότερο κεφάλαιο μιας εταιρείας, παρόλο που δεν μπορεί κανείς να το «κεφαλαιοποιήσει» ή να «υπολογίσει την εύλογη αξία του». Στόχος μου είναι να υποστηρίξω, να παρακινήσω και να καθοδηγήσω την ομάδα μας με τρόπο που να διασφαλίζει την αποτελεσματικότερη χρήση των δεξιοτήτων, όπως και την επαγγελματική εξέλιξη κάθε μέλους. Επί δεκαετίες, η προσέγγιση αυτή έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διατήρηση και την ικανοποίηση των εργαζομένων και τελικά οδηγεί σε υψηλότερες πωλήσεις και ROI.

Πώς μπορεί μια εταιρική δομή να οργανωθεί προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ενδυνάμωση των γυναικών θα παραμείνει συνεπής σε μακροπρόθεσμη βάση;

Θεωρώ πως όλα ξεκινούν από την ηγεσία της εταιρείας. Τα ανώτερα στελέχη των επιχειρήσεων θα πρέπει να καταβάλουν ιδιαίτερες προσπάθειες για να ενσωματώσουν τις αρχές της ισότητας των φύλων στα επιχειρηματικά μοντέλα και στη συνολική κουλτούρα του οργανισμού. Γυναίκες και άνδρες στα διοικητικά συμβούλια και στις κορυφαίες θέσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να δείξουν ότι η ισότητα των φύλων είναι σημαντική όχι μόνο επειδή είναι το σωστό αλλά και επειδή είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική απόδοση μιας εταιρείας. Για να διασφαλιστεί ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός, μια εταιρεία θα πρέπει να αναπτύξει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης με γνώμονα το φύλο, να μετρά τακτικά την πρόοδο και να είναι διαφανής ως προς τις επιτυχίες και τις αποτυχίες.

Ωστόσο, πιστεύω ότι η επίτευξη πραγματικής ισότητας των φύλων απαιτεί συνδυασμένες προσπάθειες επιχειρήσεων και κρατικών φορέων. Κάθε τομέας πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τις γυναίκες προκειμένου να ευδοκιμήσουν και να επιτύχουν τη βέλτιστη δυνατή απόδοση.

Αν και η εκπροσώπηση των γυναικών στην αγορά εργασίας έχει σημειώσει άνοδο, η συζήτηση για την ισότητα των φύλων παραμένει επίκαιρη. Ποιες είναι οι σκέψεις σας σχετικά με αυτό;

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην Κύπρο, οι τομείς των χρηματοοικονομικών, της τραπεζικής και του real estate τομείς φαίνεται να έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αναγνώριση και εκτίμηση της επαγγελματικής ικανότητας των γυναικών. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για άλλους κλάδους, όπως ο αθλητισμός ή οι μεταφορές. Πρόσφατα είχα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνομιλία με την επίτροπο της Κύπρου για την ισότητα των φύλων και ανακάλυψα ότι υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο, οι οποίες, για παράδειγμα, αφορούν αδειούχους γυναίκες οδηγούς λεωφορείων, οι οποίες δεν ασχολούνται με σχετικές επαγγελματικές δραστηριότητες παρά τις ελλείψεις προσωπικού. Έτσι, οι ανάγκες των γυναικών επαγγελματιών δεν αντιμετωπίζονται από τις μεταφορικές εταιρείες με αποτέλεσμα οι πολίτες να ταλαιπωρούνται από ελλείψεις λεωφορειακών γραμμών. Επίσης, στις επαγγελματικές αθλητικές ενώσεις, οι γυναίκες πλήττονται συχνότερα από περικοπές προϋπολογισμού, ενώ η κάλυψη των επιδόσεων των ανδρών από τα ΜΜΕ είναι πολύ ευρύτερη.