Συνέντευξη από την Ριάνα Τρεππίδη – HR Partner, Κ. Τreppides & Co Ltd

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια γυναίκα που κατέχει ψηλή θέση στην ηγετική πυραμίδα στον κλάδο σας;

Αν μια γυναίκα έχει ήδη ανέβει στην ηγετική πυραμίδα τότε αυτή η χαρισματική γυναίκα έχει ήδη αποδείξει την αξία της και έχει ήδη κερδίσει τον σεβασμό μέσω των ικανοτήτων της. Άρα οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει από αυτή την θέση θα είναι οι ίδιες με τον οποιοδήποτε βρίσκεται στην ηγεσία.

Υπάρχουν όμως κοινωνικές και ψυχολογικές προκλήσεις για τις γυναίκες που πραγματικά αναζητούν την ανέλιξη και επιθυμούν μια θέση στην ηγεσία του οποιουδήποτε οργανισμού.

Συνήθως οι γυναίκες οι οποίες επικεντρώνονται στην καριέρα, χωρίς να σημαίνει δεν μπορούν να κάνουν και οικογένεια ταυτόχρονα, έχουν μια αντισυμβατική προσωπικότητα και ένα τρόπο σκέψης δικό τους. Συνήθως αυτές οι γυναίκες είναι χαρισματικές και νιώθουν μια αίσθηση διαφορετικότητάς και απομόνωσης αφού οι πλείστοι τις παρεξηγούν επειδή δεν ταιριάζουν με τα στερεότυπα της δικής μας κοινωνίας.

Οι κοινωνικές προκλήσεις περιλαμβάνουν διακρίσεις φύλου, εξωτερικής εικόνας, παρενόχληση, σεξισμό, υποτίμηση και κριτική όταν μια γυναίκα συμπεριφερθεί με άλλο τρόπο που διαφέρει από τα στερεότυπα.

Οι ψυχολογικές προκλήσεις περιλαμβάνουν τα ψυχολογικά μπλοκαρίσματα που δημιουργούνται όταν μια γυναίκα φοβάται να αντιδράσει και καταπιέζεται με συμπεριφορές όπως η ικανοποίηση των ανθρώπων (οι λεγόμενοι άνθρωποι του ‘ναι’), η αποφυγή συγκρούσεων ούτως ώστε να γίνει αποδεκτή από τον περίγυρο της και να μην κριθεί. Άλλα ψυχολογικά εμπόδια είναι το ‘σύνδρομο του απατεώνα’ και το ‘σύνδρομο του φόβου της επιτυχίας’.

Πως το σύνδρομο του ‘απατεώνα’ και το σύνδρομο του ‘φόβου επιτυχίας’ φέρονται σαν εμπόδια στην ανέλιξη των γυναικών και πως μπορούν να ξεπεραστούν;

Το ‘σύνδρομο του απατεώνα’ είναι συχνά διαδεδομένο στους πολύ ικανούς ανθρώπους αλλά το συναντάμε συχνά στις χαρισματικές γυναίκες. Λόγω προκαταλήψεων, οι γυναίκες αμφισβητούν και απαξιώνουν τις ικανότητες τους πιστεύοντας ότι έχουν πετύχει σε κάποιους τομείς λόγω τύχης και όχι λόγω δικών τους δεξιοτήτων.

Αντί να αναγνωρίζουν τις επιτυχίες τους πιστεύουν ότι είναι αποτυχημένες. Το ‘σύνδρομο του φόβου της επιτυχίας’ προέρχεται είτε από την ανατροφή τους είτε από την φύση τους. Το να ακούν άλλους να τις αποκαλούν ‘ικανές’ το εκλαμβάνουν ως ένα βάρος και ενισχύει τον φόβο ότι δεν ανήκουν κάπου αφού η κοινωνία μέχρι πρότινος δίδασκε τις γυναίκες να εντάσσονται στο σύνολο.

Οπότε υπάρχει η τάση να κρύβονται οι ταλαντούχες γυναίκες επειδή οι κοινω-νικές αντιδράσεις απέναντι στις γυναίκες που ξεχωρίζουν είναι υποτιμητικές και εχθρικές ακόμα και από άλλες γυναίκες, ενώ οι ικανοί άντρες κερδίζουν θαυμασμό για την διαφορετικότητά τους.

Οι εταιρείες με γνώμονα τα δυο αυτά ‘σύνδρομα’ πρέπει μέσω των διαδικασιών αναγνώρισης ταλέντων να μπορούν να εντοπίσουν τέτοιες συμπεριφορές και να εκπαιδεύονται από επαγγελματίες ούτως ώστε να αυξήσουν την αυτοπεποίθηση τους και να νιώσουν ότι η εταιρεία αφομοιώνει την διαφορετικότητα μέσω της εταιρικής της κουλτούρας.

Πώς μπορεί η ενδυνάμωση και η προώθηση της γυναίκας στα υψηλά δώματα της διοίκησης να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο στις (κυπριακές) εταιρείες; Ποιες είναι οι δραστηριότητές που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση;

Η σημασία ενδυνάμωσης των γυναικών στο χώρο εργασίας άρχισε να αναγνωρίζεται, και φαίνεται ότι τα οφέλη είναι συνυφασμένα με την καινοτομία και την ενίσχυση της κερδοφορίας από την στιγμή που οι γυναίκες έχουν να συνεισφέρουν καινούργιες επιδεξιότητες. Η ενδυνάμωση και η προώθηση της γυναίκας στα υψηλά δώματα της διοίκησης αγγίζει θέματα εταιρικής κουλτούρας, οργανωτικά θέματα και θέματα που αφορούν πολιτικές μιας εταιρείας.

Οι εταιρείες θα πρέπει να προωθούν ενεργά, να υποστηρίζουν και να εφαρμόζουν πολιτικές Diversity and Inclusion, όπως και να προωθούν ίσες ευκαιρίες στοχεύοντας έτσι στην αύξησή της εκπροσώπησης των γυναικών σε ηγετικούς ρόλους. Από την στιγμή που όλο αυτό ενσωματώνεται στην εταιρική κουλτούρα είναι θέμα χρόνου να επέλθουν οι αλλαγές.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ενδυνάμωσης των γυναικών στον εργασιακό χώρο όπως πολιτικές βασισμένες σε ένα αξιοκρατικό σύστημα όπου αναγνωρίζονται τα ταλέντα, αξιοποιούνται και αξιολογούνται βασισμένα σε στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Επίσης άλλοι τρόποι εξέλιξης των δυνατοτήτων των γυναικών είναι η ενθάρρυνση τους να αναλάβουν περισσότερους ρόλους στην εταιρεία, να υπάρχουν καθοδηγητές στον χώρο από τους οποίους θα μπορούν να αποκτήσουν εμπειρίες και να εμπνευστούν, δικτύωση με επαγγελματίες του χώρου, εξατομικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης και αποδοχή της διαφορετικότητας της κάθε γυναίκας.

Οι εταιρείες είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδεύουν συχνά ολόκληρο το προσωπικό τους για να γνωρίζει την στρατηγική της εταιρείας όσο αφορά την Ισότητα των δυο φύλων, να μάθει να αγκαλιάζει την διαφορετικότητα, και επίσης την σημασία της ενδυνάμωσης των γυναικών.

Πώς η εταιρεία σας υποστηρίζει την ανέλιξη των γυναικών υπαλλήλων της μέσα από την καθημερινή τους εργασία;

Ο όμιλος εταιρειών Treppides, ως η μεγαλύτερη ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία με βάση της την Κύπρο αλλά και διεθνές παρουσία, έχει πιστοποιηθεί, για δεύτερη φορά, από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως Εργοδότης Ισότητας.

Η διαχρονική εταιρική μας κουλτούρα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την δημιουργία ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος που προωθεί τις γυναίκες όπως και την ανέλιξη και ενδυνάμωση τους.

Οι γυναίκες του ομίλου μας εκπροσωπούν το μεγαλύτερο ποσοστό του προσωπικού μας και κατέχουν θέσεις σε όλες τις βαθμίδες, σε όλα τα τμήματα και οι απολαβές τους είναι ισοδύναμες με αυτές των συναδέλφων τους, και παρέχοντας ίσες ευκαιρίες σε άτομα με διαφορετικά προφίλ απόψεων και δεξιοτήτων ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, φυλής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων.

Η εταιρεία μας, έχει εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο αξιοκρατικό σύστημα για την προώθηση της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, των διαδικασιών πρόσληψης και ανέλιξης εργαζομένων, της επαγγελματικής κατάρτισης (προγράμματα καθοδήγησης, ηγεσίας και προσωποποιημένα σεμινάρια) , της αξιολόγησης και ίσης αμοιβής, της σαφής στοχοθέτησης κατά την εσωτερική διαδικασία αξιολόγησης ταλέντων, της δημιουργίας πλάνων διαδοχής, της συμφιλίωσης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής ,της συμμετοχής και της αντιμετώπισης της παρενόχλησης στον χώρο εργασίας και άλλα ωφελήματα όπως πληρωμένη γονική άδεια, ευέλικτα ωράρια, υβριδική εργασία.

Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν την ευκαιρία δικτύωσης εντός του οργανισμού μας με την δυνατότητα να δουλέψουν με όλα τα ανώτερα στελέχη το οποίο έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί θετικά στην εξέλιξη και ανέλιξη των ατόμων εφόσον υπάρχει η ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων, πληροφοριών και πρακτικών συμβουλών υπό την μορφή καθοδήγησης.

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Είναι ξεκάθαρο ότι οι γυναίκες ακόμα και σήμερα, δεν έχουν ίση μεταχείριση στην κοινωνία, και βιώνουν διακρίσεις τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική τους ζωή ιδιαίτερα στην Κύπρο και Ελλάδα. Οι γυναίκες στον χώρο εργασίας, υπερ εκπροσωπούνται στους χαμηλότερα αμειβόμενους τομείς και υπό εκπροσωπούνται στις θέσεις ηγεσίας.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη (UN Women) αλλά και άλλες έρευνες φαίνεται ότι η Ισότητα Φύλων θα επιτευχθεί σε 70 χρόνια παρόλο που στόχος είναι το 2030. Γίνονται όμως τεράστιες προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση και είμαι σίγουρη ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο εγγύς μέλλον.

Ποια συμβουλή θα ήθελες να δώσεις στις γυναίκες, οι οποίες έθεσαν σαν στόχο την ανέλιξή τους με σκοπό να λαμβάνουν μέρος στην λήψη αποφάσεων σε διάφορους οργανισμούς;

Αυτή η χαρισματική γυναίκα θα πρέπει να βάλει ξεκάθαρους στόχους στην ζωή της και να τους κυνηγήσει όσα εμπόδια και να βρει. Να είναι συνειδητοποιημένη ως προς τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει και να μην αφήσει τίποτε το οποίο μπορεί να εμποδίσει την επίτευξη των στόχων της.

Πρέπει να νιώσει και να πιστέψει ότι όλοι (άντρες και γυναίκες) έχουν παρόμοιες φοβίες και ενδοιασμούς. Θα πρέπει να μάθει να δέχεται την εποικοδομητική κριτική αλλά την ίδια στιγμή να βάζει υγιές όρια και να μην γίνεται δέκτης οποιασδήποτε τοξικής συμπεριφοράς.

Το πιο σημαντικό από όλα ,να έχει την αυτοπεποίθηση να τα ξεπερνά χωρίς να επηρεάζεται και να αποκλίνει από τον στόχο της.

Είμαι 100% πεπεισμένη ότι ίσες ευκαιρίες υπάρχουν φτάνει η γυναίκα να ξεκαθαρίσει τα θέλω της και τους στόχους της.

Η K. Treppides & Co Ltd, είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία στην Κύπρο, με εδραιωμένη διεθνή παρουσία και γραφεία στη Μεγάλη Βρετανία, Χονγκ Γκονγκ, Ντουμπα’ι και Μάλτα. Σήμερα, το εργατικό δυναμικό της K.Treppides & Co Ltd, ανέρχεται στους 200 επαγγελματίες. Προσφέρει ένα πλήρες φάσμα συμβουλευτικών, φορολογικών, λογιστικών υπηρεσιών σε ομίλους, εταιρείες και επενδυτές που δραστηριοποιούνται σε διεθνή βάση σε διάφορους οικονομικούς και επιχειρηματικούς τομείς.

Διαβάστε περισσότερα ρεπορτάζ και συνεντεύξεις στην έκδοση του περιοδικού Forbes