Οι επιχειρήσεις χρειάζονται ανώτατα στελέχη και ομάδες διοίκησης που θα είναι σε θέση να κατανοήσουν τον νέο κόσμο. #insider #Forbes
Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια γυναίκα σε ηγετική θέση στον κλάδο σας;
Αν θέλουμε να μιλήσουμε με την γλώσσα της αλήθειας, το ζήτημα είναι μέχρι να μπορέσει μια γυναίκα να κατακτήσει τον ρόλο της ηγέτιδας. Από εκεί και μετά στον κλάδο μου, η γυναίκα – ηγέτιδα καλείται να διαχειριστεί και να ανταπεξέλθει σε περισσότερες και πιο πολύπλοκες προκλήσεις.
Στον κλάδο μου, η ηγετική διαχείριση μιας πολυπολιτισμικής ομάδας σε συνθήκες μάλιστα μεγάλης αβεβαιότητας, όπως για παράδειγμα στην δική μου περίπτωση τόσο η πανδημία όσο και ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτέλεσαν κορυφαίες προκλήσεις. Πιστεύω ότι οι γυναίκες ηγέτιδες είναι ιδιαίτερα ικανές στο να μεταμορφώνουν μία υψηλά συγκρουσιακή κουλτούρα σε μία κερδοφόρα συνθήκη παρά τους οποιουσδήποτε πόρους τους παρέχονται. Να ξεκαθαρίσω πάντως ότι τα στοιχεία που διαφοροποιούν τον έναν ηγέτη από τον άλλον είναι τα βιώματά του, η εμπειρία του και η προσωπικότητά του, χωρίς απαραίτητα για εμένα, το φύλο να παίζει πρωταρχικό παράγοντα.
Πώς μπορεί η ενδυνάμωση της γυναίκας να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο στις (κυπριακές) εταιρείες στις μέρες μας; Ποιες είναι οι δραστηριότητες που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση;
Το ασταθές και συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον που επικρατεί απαιτεί διαφορετική σύνθεση ομάδων διοίκησης με διαφορετικές προοπτικές και απόψεις, προκειμένου οι επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να αναπτυχθούν. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον το οποίο προσελκύει και αναπτύσσει αυτές τις διαφορετικές ομάδες διοίκησης. Να κατανοήσουν καλύτερα την ανάγκη της προαγωγής μιας γυναίκας σε ανώτατο επίπεδο καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες προάγονται συνήθως μόνο μέχρι τα μεσαία επίπεδα της ιεραρχίας.
Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του Πρωθυπουργού του Καναδά, Justin Trudeau, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η ποικιλομορφία είναι η κινητήρια δύναμη της εφεύρεσης». Και η ποικιλομορφία σίγουρα θα αποδώσει καρπούς». Οι επιχειρήσεις λοιπόν χρειάζονται ανώτατα στελέχη και ομάδες διοίκησης με διαφορετικές προοπτικές που θα είναι σε θέση να κατανοήσουν αυτό το νέο κόσμο και να προσδιορίσουν τις ευκαιρίες για ανάπτυξη.
Ωστόσο θα ήθελα να αναφέρω ότι τελευταία γίνονται πολλές κινήσεις και δράσεις για να ενισχυθεί η γυναικεία παρουσία στην επιχειρηματικότητα. Το θέμα είναι ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε παγιωμένες αντιλήψεις όχι μόνο μέσα στην επιχείρηση, αλλά και στην κοινωνία και τους θεσμούς της ξεκινώντας από την οικογένεια. Ως εκ τούτου αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας. Γι` αυτό καλώ να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα η άνιση αντιμετώπιση είτε στον εργασιακό ή ευρύτερα στον επιχειρηματικό στίβο.
Πώς η Parimatch υποστηρίζει την εξέλιξη των γυναικών υπαλλήλων της στην μέσα από την καθημερινή τους εργασία;
Η Parimatch είναι μια επιχείρηση η οποία έχει γυναίκες σε υψηλές θέσεις, «μιλάει» παραδειγματικά όχι μόνο για την ένταξη των γυναικών, αλλά και γενικότερα για την κουλτούρα αξιοκρατίας που την διαπνέει. Εργαζόμαστε με δίκτυα μικτών φύλων που στοχεύουν στην εξισορρόπηση του management και όχι στην προώθηση των γυναικών, μόνο ως ποσοστό φύλου.
Πιστεύω ότι όλες μας οι κινήσεις είναι εναρμονισμένες με το όραμα και τη στρατηγική της εταιρείας επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό την προσέλκυση και καθοδήγηση των γυναικών και των ανδρών στην επίτευξη του οράματος της εταιρείας. Στην Parimatch εξελίσσουμε και αναπτύσσου- με το κάθε στέλεχος, το οποίο είναι το πιο άξιο και κατάλληλο για τη δουλειά την οποία του εμπιστευόμαστε. Έχουμε αρκετά πρότυπα μέσα στον χώρο εργασίας μας, ώστε αυτό να μην είναι απλά μια άσκηση επί χάρτου, αλλά μια καθημερινότητα, μια φιλοσοφία και μια κουλτούρα, η οποία μας χαρακτηρίζει και μας δίνει και μια διαφορετική «ταυτότητα» ως εταιρεία.
Ως γυναίκα ηγέτης, ποιοι οι προσωπικοί και επαγγελματικοί σας στόχοι στο παρόν και οι στόχοι σας για την προσωπική σας ανάπτυξη στο μέλλον;
Ο στόχος μου τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον είναι η ισότητα των φύλων να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού για ίσες ευκαιρίες πρόσληψης και ένταξης στον εργασιακό χώρο μας. Θα συνεχίσω να καλλιεργώ και να διασφαλίζω τη διαφορετικότητα στις ομάδες εργασίας, τις οποίες απαρτίζουν άτομα με διαφορετικές προοπτικές, εμπνευσμένες και καινοτόμες λύσεις για τους πελάτες μας. Σκοπός μου και απαρέγκλιτη πρακτική είναι όλοι να δουλεύουμε σε ένα ανοιχτό και «ζωντανό» εργασιακό περιβάλλον με ίσες ευκαιρίες για όλους.

Πώς μπορεί η δομή μιας εταιρείας να ευθυγραμμιστεί με την ενδυνάμωση της γυναίκας, στρατηγικά και μακροπρόθεσμα;
Δυστυχώς τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν δίνονται ίσες ευκαιρίες για ανέλιξη στις γυναίκες. Σύμφωνα με την έρευνα «The gender pay gap solution in the EU» της Ευρωπαϊκής, οι γυναίκες στην Ε.Ε. αμείβονται κατά μέσω όρο 14,1% λιγότερο ανά ώρα σε σχέση με τους άνδρες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Κύπρο 10,1%.
Επίσης φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη Οργανισμοί που στις διαδικασίες προαγωγών ή προσλήψεων υπάρχει έλλειψη αντικειμενικών κριτηρίων και δεδομένων με αποτέλεσμα να επιτρέπουν την εισχώρηση προκαταλήψεων και διακρίσεων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Γι` αυτό θα πρέπει οι οργανισμοί να αναθεωρήσουν κάποιες παγιωμένες τακτικές επιλογής και προαγωγής ηγετικών στελεχών, εξαλείφοντας τα υποκειμενικά κριτήρια. Η χρήση επιστημονικά αποδεδειγμένων αντικειμενικών μεθοδολογιών θα βοηθήσει στον εντοπισμό των ηγετών που θα οδηγήσουν με επιτυχία τον οργανισμό στο παρόν, αλλά και στο μέλλον.
Διαβάστε περισσότερα ρεπορτάζ και συνεντεύξεις στην έκδοση του περιοδικού Forbes