Ανθεκτικό και βιώσιμο δίκτυο πληρωμών για CBDC και Crypto
Μπροστά στις συνεχείς αλλαγές που σημειώνονται στο χρηματοοικονομικό σύστημα και ειδικότερα στις ψηφιακές συναλλαγές η Mastercard ηγείται της παγκόσμιας προσπάθειας, για διασφάλιση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας κάθε συναλλαγής, μέσα από ένα ανθεκτικό και βιώσιμο δίκτυο πληρωμών.
H ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, έφερε στη ζωή μας μία νέα αναδυόμενη τάση γύρω από την οποία έχει προκύψει έντονο ενδιαφέρον και συζήτηση, αυτή των ψηφιακών νομισμάτων και του οικοσυστήματος που τα περιβάλλει. Βάσει της ταξονομίας που έχει υιοθετήσει η Mastercard, μπορεί να κατατάξει τα ψηφιακά νομίσματα σε 3 κατηγορίες: Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικών Τραπεζών (CBDCs), Stablecoins και Κρυπτονομίσματα. Ήδη παρατηρείται έντονη δραστηριότητα στο χώρο των CBDCs, με κάποιες Κεντρικές Τράπεζες να έχουν ήδη λανσάρει το δικό τους ψηφιακό νόμισμα, άλλες να βρίσκονται σε δοκιμαστικό στάδιο και άλλες να έχουν εκδηλώσει επιθυμία να εντάξουν την έκδοση ενός ψηφιακού νομίσματος στο στρατηγικό τους σχεδιασμό.
Νόμισμα CBDC
Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της, το ανθρώπινο δυναμικό της, τις υποδομές και το δίκτυο συνεργατών σε όλο τον κόσμο, η Mastercard δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, οι οποίες θα απαντούν στις αναδυόμενες απαιτήσεις για τη διαχείριση κρυπτονομισμάτων. Τα υπό διαμόρφωση Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικής Τράπεζας, τα λεγόμενα CBDC, λειτουργούν με διαφορετικές συνθήκες και όρους σε σχέση με τα υφιστάμενα παραδοσιακά νομίσματα. Η Mastercard συνεργάζεται ενεργά με τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες διαφόρων χωρών για να βοηθήσει στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών, προκειμένου τα CBDC να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών, μέσα από ένα ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα πληρωμών. Το πρόσφατο παράδειγμα συνεργασίας της Mastercard με την Κεντρική Τράπεζα στις Μπαχάμες είναι ένα δείγμα ασφαλούς χρήσης του Sand Dollar, της Island Pay. Πρόκειται για την πρώτη προπληρωμένη κάρτα συνδεδεμένη με CBDC.
Stablecoins και Crypto
Επιπλέον, η Mastercard σκοπεύει να εξετάσει τη διέλευση επιλεγμένων stablecoins στο δίκτυο της, ως νόμισμα συναλλαγής και διακανονισμού, διατηρώντας το ίδιο επίπεδο ασφάλειας, εμπιστοσύνης με τις υφιστάμενες συνθήκες. Σε ό,τι αφορά το Floating Crypto (συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin και του Ethereum) και το Blockchain η οπτική του οργανισμού είναι ότι μάλλον δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσαν να γίνουν νομίσματα συναλλαγής και ως εκ τούτου αντιμετωπίζονται εν πολλοίς ως επενδυτικό όχημα. Η Mastercard ωστόσο διασφαλίζει ότι οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες πληρωμών της για να αγοράσουν τέτοιου είδους κρυπτονομίσματα.
Έχοντας πάντα σε πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια και την προστασία των καταναλωτών, η Mastercard ενεργεί στη βάση τριών θεμελιωδών αρχών: Τη σταθερότητα, την ύπαρξη σταθερού και αναλυτικού κανονιστικού πλαισίου και την προστασία του καταναλωτή. «Παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις δυνατότητες του blockchain, των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και της υποκείμενης τεχνολογίας και έχουμε θέσει συγκεκριμένες και αδιαπραγμάτευτες συνθήκες που κάποιο νόμισμα θα πρέπει να πληροί για να χρησιμοποιηθεί για συναλλαγές μέσα από το δίκτυό μας. Αυτές περιλαμβάνουν τη σταθερότητα, τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και την προστασία των καταναλωτών», σημειώνει ο Country Manager της Mastercard σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Παναγιώτης Πολύδωρος.
Οι δυνατότητες των ψηφιακών νομισμάτων είναι τεράστιες. Η Mastercard συμβάλει στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών επιτυχίας, έχοντας πάντα την ασφάλεια και την προστασία των καταναλωτών στο επίκεντρο, με τη σταθερότητα της αξίας και τη συμμόρφωση με τα ρυθμιστικά πρότυπα ως γνώμονα για τη συμμετοχή στο δίκτυo της. Στόχος του οργανισμού, είναι να προστατεύει όλους όσους συνδέονται με τη Mastercard: καταναλωτές, εμπόρους, εκδότες καρτών, επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και οργανισμούς.
Παναγιώτης Πολύδωρος, Country Manager Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα