Στόχος του ΣΥΛ είναι η υδροδότηση των καταναλωτών με επαρκείς ποσότητες νερού, άριστης ποιότητας, τονίζει ο προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Δημήτριου. Σε συνέντευξη στο Ιnsider δίνει στοιχεία για τον αριθμό των καταναλωτών που εξυπηρετούν και την ποσότητα νερού που διαχειρίζονται ετησίως και αναφέρεται στις ενέργειες για εκσυγχρονισμό του δικτύου τους.
Πόσους καταναλωτές εξυπηρετείτε και πόση ποσότηταnνερού διαχειρίζεστε ετησίως;
Το ΣΥΛ εξυπηρετεί σήμερα περίπου 147.000 καταναλωτές (αριθμός μετρητών), εκ των οποίων περίπου 146.250 για οικιακή χρήση και διαχειρίζεται περίπου 24.718.000 κυβικά μέτρα νερού ετησίως. Εξυπηρετούμε επίσης εμπορικά και βιομηχανικά υποστατικά. Ο αριθμός των καταναλωτών που εξυπηρετούμε και η ποσότητα νερού που διαχειριζόμαστε παρουσιάζουν συνεχή αύξηση, κυρίως λόγω της επέκτασης των ορίων του ΣΥΛ αλλά, και λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης νέων υποστατικών στις αστικές και περιαστικές περιοχές της Λευκωσίας. Το 2022, εντάχθηκαν στα όρια του ΣΥΛ οι περιοχές του Δήμου Λακατάμιας και έξι κοινότητες με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αυξηθούν κατά 20%.
Κατά μέσο όρο, το νερό το οποίο καταναλώνουν σήμερα οι οικιακοί καταναλωτές του ΣΥΛ ανέρχεται στα 130 λίτρα/ημέρα/άτομο παρουσιάζοντας έτσι μια μικρή αύξηση σε σχέση με προηγουμένως. Το ΣΥΛ καλλιεργεί την υδατική συνείδηση στους καταναλωτές έτσι ώστε να μην ξαναζήσουμε περιόδους περικοπών στην ύδρευση.
Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω και σύντομα την δια νόμου (Ν37(Ι)/2022) μετεξέλιξη των οργανισμών Ύδρευσης, Αποχέτευσης, Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και Αδειοδότησης της Ανάπτυξης (έκδοσης Πολεοδομικών και Οικοδομικών Αδειών) σε Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), γίνεται αντιληπτό ότι, η εξυπηρέτηση των καταναλωτών θα επεκταθεί στα όρια κάθε επαρχίας, με αντίστοιχη σημαντική αύξηση στους καταναλωτές και στις ποσότητες νερού τις οποίες θα διαχειριζόμαστε. Το ΣΥΛ προετοιμάζεται για την ομαλή μετάβαση στον ΕΟΑ-Λευκωσίας.
Αυτό επιβάλλει έγκαιρη διάγνωση των απαιτήσεων του νέου οργανισμού και κατάλληλη προετοιμασία έτσι, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις και προσαρμογές στη διαχείριση της ύδρευσης, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές μας.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΚΤΥΟΥ
Σε ποίες ενέργειες προβαίνετε για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου σας και τη διαχείριση του;
Το ΔΣ του ΣΥΛ έχει ανθρωποκεντρική προσέγγιση στις αποφάσεις πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου. Με γνώμονα τον καταναλωτή, πρωτοπορούμε στον τομέα της εισαγωγής συστημάτων, τα οποία αναβαθμίζουν την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές και βελτιώνουν τη διαχείριση της υδροδότησης. Είμαστε περήφανοι που οι καλές πρακτικές τις οποίες εφαρμόζουμε, αναγνωρίζονται από άλλους φορείς ύδρευσης στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο και αποτελούμε σημείο αναφοράς σε δημοσιεύσεις και σε ερευνητικά κέντρα, ιδιαίτερα στον τομέα της μείωσης του μη ανταποδοτικού νερού όπως είναι η μείωση των πραγματικών απωλειών νερού (διαρροών).
Στο ΣΥΛ, δεν παρακολουθούμε απλά τις εξελίξεις στη τεχνολογία αλλά, προτείνουμε τρόπους βελτίωσης της διαχείρισης, κάτι το οποίο προμηθευτές, παραγωγοί και ερευνητές εκτιμούν και προτρέπουν. Για παράδειγμα, έχουμε προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τυποποίηση των οργάνων τα οποία εγκαθίστανται στα συστήματα υδροδότησης, κυρίως στην επικοινωνία πληροφοριών, έτσι ώστε, να μην υπάρχει εγκλωβισμός των οργανισμών ύδρευσης σε ένα προμηθευτή. Αυτό συμβάλλει στην προσπάθεια όλων να πέτυχουν υλοποίηση των 17 στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και ιδιαίτερα του 6ου και 7ου στόχου για καθαρό νερό και αποχέτευση και φθηνή και καθαρή ενέργεια.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για το νέο ερευνητικό έργο του προγράμματος “Horizon Europe” SoFiN, στο οποίο συμμετέχουμε ως εταίρος, με συμμετοχή επιστημόνων από τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ. Το έργο στοχεύει στη μείωση και στην πρόβλεψη προβλημάτων σε υποδομές, έτσι ώστε να μην επηρεάζονται υπηρεσίες υδροδότησης, ηλεκτροδότησης και επικοινωνίας, με ανάπτυξη προηγμένων δικτύων, χρησιμοποιώντας οπτικές ίνες ως καινοτόμου συστήματος αισθητήρων για επίβλεψη, παρακολούθηση απόδοσης και διαχείριση του κύκλου ζωής των υποδομών, με δυνατότητα ευελιξίας όσον αφορά στο είδος της μέτρησης, στον τύπο του αισθητήρα ή στη μετρούμενη ποσότητα. Μεταξύ άλλων, το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό διαρροών. Το ΣΥΛ αναπτύσσει συστήματα τηλε-διαχείρισης σε καθολικό και επί μέρους επίπεδο για παρακολούθηση και ρύθμιση της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης, ιδιαίτερα στις περιοχές που εντάσσονται και δεν διαθέτουν τέτοια συστήματα, για συνεχή αξιολόγηση δεδομένων ροής, πίεσης και διαθέσιμου νερού, στοιχεία απαραίτητα στη διαχείριση της υδροδότησης.
Την περίοδο αυτή αξιολογούμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκομίσαμε από πιλοτικά προγράμματα και τις υπάρχουσες τεχνολογίες έξυπνων συστημάτων μέτρησης της κατανάλωσης στα υποστατικά με στόχο να προδιαγράψουμε το σύστημα το οποίο θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις μας, κυρίως στο ποσοστό επικοινωνίας δεδομένων και στη δαπάνη εγκατάστασης σε σχέση με το προσφερόμενο όφελος. Η μετάβαση από συμβατικούς σε έξυπνους μετρητές, θα προσφέρει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, τόσο στους καταναλωτές μας όσο και στην Υπηρεσία αφού, μεταξύ άλλων, θα παρέχει τη δυνατότητα γρήγορου εντοπισμού διαρροής στα ίδια τα υποστατικά αλλά και ακρίβεια και αμεσότητα αξιολόγησης μετρήσεων οι οποίες βοηθούν στην έγκαιρη ανίχνευση διαρροών και εντοπισμό κρουσμάτων κλοπής νερού. Επίσης, για τον εντοπισμό αφανών διαρροών νερού στο δίκτυο, χρησιμοποιούμε εξειδικευμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό όπως, συσκευές καταγραφής και συσχετισμού ήχου και γαιόφωνα.
Στα πλαίσια αξιοποίησης της τεχνολογίας, το ΣΥΛ εγκατέστησε με επιτυχία, σε πιλοτική βάση, γεννήτριες εντός του δικτύου ύδρευσης (inline generators) για παραγωγή μικρής ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας για λειτουργία αισθητήρων και μετρητών ή για φόρτιση μπαταριών περιορίζοντας έτσι αχρείαστες δαπάνες για μεταφορά ακριβής ηλεκτρικής ενέργειας, του κόστους εργατικών και μεταφορικών. Ο εκσυγχρονισμός του δικτύου επιτυγχάνεται επίσης με τη συνεργασία και συντονισμό με άλλες Υπηρεσίες όπως, το Τμήμα Δημοσίων Έργων και οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για αναβάθμιση υποδομής όπου κριθεί χρήσιμο και με την εκτέλεση ίδιων βελτιωτικών έργων. Παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό το ΣΥΛ στοχεύει στην επιτάχυνση της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης.
Με ποιους τρόπους το ΣΥΛ βελτιώνει περαιτέρω την ποιότητα του πόσιμου νερού;
Στόχος του ΣΥΛ είναι η υδροδότηση των καταναλωτών με επαρκείς ποσότητες νερού, άριστης ποιότητας. Το ΣΥΛ, σε συνεργασία με τις Ιατρικές Υπηρεσίες του κράτους και ιδιωτικό διαπιστευμένο εργαστήριο, ελέγχει συνεχώς την ποιότητα του νερού και διασφαλίζει ότι το νερό το οποίο παρέχεται πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Οδηγία για το πόσιμο νερό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το νερό απολυμαίνεται προληπτικά, με βάση τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς και καθημερινά γίνεται έλεγχος των συσκευών χλωρίωσης και μέτρηση της συγκέντρωσης υπολειμματικού χλωρίου και των απαραίτητων ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού. Πρόσθετα το δίκτυο ξεπλένεται τακτικά και εξετάζονται αναφορές για έλεγχο της ποιότητας νερού και τυχόν βλάβες αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά εντός 24 ωρών.