Το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) διοργάνωσαν την Τετάρτη, 16 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο «Cleopatra» στη Λευκωσία ημερίδα με θέμα «5th ESA PECS Call Briefing 2021». 

Η ημερίδα, η οποία ήταν ανοικτή για όλους τους εθνικούς ενδιαφερόμενους, διοργανώθηκε προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι, από τον ESA, για το πλαίσιο και τις διαδικασίες σε σχέση με την υποβολή προτάσεων κατά την 5η πρόσκληση του προγράμματος ESA PECS, από την οποία θα προκύψουν τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφτηκε στις 6 Ιουλίου 2016. 

Συγκεκριμένα, η ενημέρωση παρουσίαζε βασικές πληροφορίες για τους κανόνες της πρόσκλησης και για το πώς να συντάσσουν οι ενδιαφερόμενοι μια καλή πρόταση. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι ενδιαφερόμενοι που παρευρίσκονταν στην ενημέρωση έχουν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας στην Πρόσκληση. 

Μετά το πέρας της ημερίδας, ο ESA παρείχε τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να έχουν εκ του σύνεγγυς συναντήσεις (Face to Face Meetings) με τους εκπροσώπους του. Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα του υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Κόκκινου. 

Το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών εκπροσώπησε ο διευθυντής του, Γιώργος Κωμοδρόμος, ενώ χαιρετισμό διάβασε ο διευθυντής του υφυπουργείου κ. Χειμώνας.

Άψογος ήταν ο συντονισμός της ημερίδας από τον λειτουργό του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Στέλιο Τζωρτζή. 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος 

Ο ΕSA, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος αποτελεί την πύλη της Ευρώπης στο διάστημα. Αποστολή του είναι η διαμόρφωση της ανάπτυξης των δυνατοτήτων της Ευρώπης σχετικά με το διάστημα και η εξασφάλιση συνεχιζόμενων επενδύσεων στο διάστημα, ώστε να προκύπτουν οφέλη για τους πολίτες της Ευρώπης. Ο ESA είναι ένας διεθνής οργανισμός, ο οποίος έχει 22 κράτη-μέλη. Συντονίζοντας τους χρηματοοικονομικούς και πνευματικούς πόρους των μελών της, μπορεί να αναλάβει προγράμματα και δραστηριότητες πολύ πιο απαιτητικές από τις δυνατότητες κάθε Ευρωπαϊκής χώρας μεμονωμένα.

Ποια είναι τα κράτη-μέλη

Τα 22 κράτη-μέλη του ESA είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελβετία, η Ελλάδα, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σουηδία, η Τσεχία και η Φινλανδία. 

Τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού βρίσκονται στο Παρίσι, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις σχετικά με τις πολιτικές και τα προγράμματα. Ωστόσο, ο ESA έχει, επίσης, έναν αριθμό από επιχειρησιακά και ερευνητικά κέντρα στην Ευρώπη, κάθε ένα από τα οποία έχει διαφορετικά καθήκοντα.

Ο ESA διαθέτει γραφεία διασύνδεσης στο Βέλγιο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, μια βάση εκτόξευσης στη Γαλλική Γουϊάνα και επίγειους σταθμούς παρακολούθησης σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Τι προσωπικό έχει;

Το μόνιμο προσωπικό που στελεχώνει τον ESA αριθμεί περίπου 2.000 άτομα, τα οποία προέρχονται από όλα τα κράτη-μέλη και περιλαμβάνουν επιστήμονες, μηχανικούς, ειδικούς πληροφορικής και διοικητικό προσωπικό.

Από πού χρηματοδοτείται 

Οι υποχρεωτικές δραστηριότητες του ESA (προγράμματα επιστήμης του διαστήματος και ο γενικός προϋπολογισμός) χρηματοδοτούνται από την οικονομική συμβολή όλων των κρατών-μελών, η οποία υπολογίζεται σύμφωνα με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν κάθε χώρας. 

Πόσο στοιχίζει

Η κατά κεφαλή επένδυση κάθε Ευρωπαίου στο διάστημα είναι πολύ μικρή. Κατά μέσο όρο κάθε πολίτης ενός κράτους-μέλους του ESA πληρώνει σε φόρους για διαστημικές δαπάνες σχεδόν όσο ένα εισιτήριο για τον κινηματογράφο (στις Ηνωμένες Πολιτείες, η επένδυση σε πολιτικές διαστημικές δραστηριότητες είναι σχεδόν τετραπλάσια).

Πώς λειτουργεί ο ESA

Το Συμβούλιο του ESA αποτελεί το διοικητικό σώμα του Οργανισμού και παρέχει τις βασικές κατευθύνσεις πολιτικής, εντός των οποίων ο ESA αναπτύσσει το ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα. Κάθε κράτος-μέλος εκπροσωπείται στο Συμβούλιο με μια ψήφο, ανεξάρτητα από το μέγεθός του ή την οικονομική συμβολή του.

Συνεργαζόμενο μέλος

Η Κύπρος έγινε το 2016 η 11η χώρα που υπέγραψε τη Συμφωνία Ευρωπαϊκού Συνεργαζόμενου Κράτους Μέλους, (λήγει φέτος) ενισχύοντας τις σχέσεις της με τον ESA.

Με τι ασχολείται ο ESA;

Αποστολή του ESA είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος. Τα προγράμματα του Οργανισμού σχεδιάζονται με σκοπό τον εμπλουτισμό της γνώσης μας σχετικά με τη Γη, το άμεσο διαστημικό της περιβάλλον, το Ηλιακό Σύστημα και το Σύμπαν, όπως και την ανάπτυξη βασισμένων στους δορυφόρους τεχνολογιών και υπηρεσιών και την προώθηση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Ο ESA συνεργάζεται επίσης στενά με διαστημικούς οργανισμούς εκτός Ευρώπης, ώστε να επωφελείται όλη η ανθρωπότητα από το διάστημα.

*Διευθυντής Επικοινωνίας Πλανηταρίου Κύπρου