Τον Σεπτέμβριο πρέπει να αναμένονται εξελίξεις για τα νέα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, αν και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Παρακολούθησης νόσων (ECDC) έχει ήδη επισημάνει ότι ο χρόνος χορήγησης επιπρόσθετων αναμνηστικών δόσεων (δηλαδή πέραν της 4ης δόσης για τα άτομα άνω των 60 ετών και της 3ης δόσης για τον γενικό πληθυσμό), ενδεχομένως να διαφέρει από χώρα σε χώρα.
Όπως ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας Χρίστος Πέτρου, «τo νέο εμβόλιο θα είναι διδύναμο. Δηλαδή, θα καλύπτει το αρχικό στέλεχος και ένα στέλεχος της «Όμικρον». Μέχρι τώρα έχουν προσανατολιστεί στο στέλεχος «Ο1», όμως πλέον, τα κυρίαρχα στελέχη είναι τα «Ο-4-Ο-5» και εξ’ όσων προκύπτει από τις περιοδικές ενημερώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του αντίστοιχου αμερικανικού οργανισμού (FDA), θα αναμένουμε πρώτα ένα διδύναμο εμβόλιο με το αρχικό στέλεχος του ιού και το «Ο1» και ίσως προς το τέλος του φθινοπώρου άλλο με το αρχικό στέλεχος και το «Ο-4/5».
O ιός, εξήγησε, «εξελίσσεται και όπως φαίνεται, έχει ακόμα ευρύ πεδίο εξέλιξης. Βλέπουμε λοιπόν ότι με τα νέα στελέχη του, και τα εμβόλια που σήμερα έχουμε στη διάθεση μας, δεν αποτρέπεται η μετάδοση και η συμπτωματική νόσηση, παρόλο που συνεχίζουν να προστατεύουν, ειδικά με τις ενισχυτικές δόσεις, από τις χειρότερες εκβάσεις της νόσου».
Για να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου, πρόσθεσε, «υπάρχει ανάγκη για την ενίσχυση των προσπαθειών που γίνονται, αν και δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα σημαντικά νέα για αυτό, για την ανάπτυξη νέων εμβολίων τα οποία θα χορηγούνται ενδορινικά και θα αντιμετωπίζουν περισσότερα των δυο στελεχών του ιού».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- AstraZeneca: Το εμβόλιό μας αποδεικνύεται εξίσου αποτελεσματικό με τα mRNA
- Η Moderna αναπτύσσει εμβόλια κατά νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον
Σε αυτή την προσπάθεια, «πρέπει να επενδύσουν τα Κράτη, όπως έγινε και κατά την πρώτη φάση της πανδημίας με τα πρώτα εμβόλια. Ο ιός τρέχει, δεν καταλαβαίνει από εποχές, δεν κάνει διακρίσεις, πρέπει να σταματήσουμε τη μετάδοση και εξέλιξη του», τόνισε και επεσήμανε ότι κατά πάσα πιθανότητα και στην περίπτωση του κορωνοϊού θα ακολουθεί η πρακτική που εφαρμόζεται για το εμβόλιο της γρίπης, «δηλαδή να υπάρχει μια πλατφόρμα διδύναμου ή πολυδύναμου εμβολίου και να αλλάζει κάποιο στέλεχος ώστε να αντιμετωπίζει και το στέλεχος που επικρατεί σε κάθε περίοδο». Φυσικά, είπε, «ο μεγάλος στόχος είναι η ανάπτυξη εμβολίων που να παρέχουν «αποστειρωτική ανοσία», δηλαδή να αποτρέπουν την μόλυνση».
Ενίσχυση της 4ης δόσης σε αυτούς που κινδυνεύουν
Ο κ. Πέτρου, τόνισε και την ανάγκη για ενίσχυση του δεύτερου ενισχυτικού εμβολιασμού (4η δόση) στα άτομα άνω των 60 ετών και τα άτομα με σοβαρές χρόνιες παθήσεις. Υπογραμμίζοντας ότι «προς το παρόν, δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών που δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου», ανέφερε ότι πρέπει «να σταλθεί δυνατό μήνυμα για 4η δόση, σε αυτούς που είναι σε μεγάλο κίνδυνο. Να γίνει, αν είναι δυνατόν προσωπική επικοινωνία και υπενθύμιση από το Κράτος και να δοθούν επίσης σαφείς οδηγίες για χρήση προστατευτικής μάσκας. Δεν είναι αστεία, ούτε ήπια η νόσηση».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Καθαρές κουβέντες
Το δίλημμα για τους πολίτες εδώ και καιρό, είναι το κατά πόσον αυτοί που δικαιούνται και κυρίως οι ηλικιωμένοι πρέπει να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση του εμβολίου ή όχι. Ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα που προβάλλεται, αφορά στο γεγονός ότι δόθηκε η εντύπωση πως στις αρχές Σεπτεμβρίου θα κληθούμε όλοι να εμβολιαστούμε ξανά και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει πρόβλημα, εάν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δεν λάβουν τώρα την τέταρτη δόση. Προς το παρόν βεβαίως, κανένας δεν κάνει λόγο για έναρξη των νέων εμβολιασμών τον Σεπτέμβριο, αν και ο μήνας αυτός χρησιμοποιείται επισήμως ως ορόσημο, σημαδοτώντας ίσως την έναρξη του Φθινοπώρου. Οι αρμόδιοι, εντός και εκτός Κύπρου, οφείλουν αυτή τη φορά να μιλούν με ειλικρίνεια. Χρειάζονται καθαρές κουβέντες για να πεισθούν οι πολίτες. ΜΠ