Σ’ ένα καμβά 4,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων σχεδιάζεται η νέα εντυπωσιακή προσθήκη της Λάρνακας, που θα ξεδιπλωθεί στην περιοχή των πρώην διυλιστηρίων. Η άρση της οδηγίας Seveso, έδωσε και επίσημα το έναυσμα για τη μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή όπου προγραμματίζονται, σε βάθος χρόνου, επενδύσεις δισεκατομμυρίων με τα πλάνα να είναι μεγαλεπήβολα.  

Η περιοχή που απεγκλωβίστηκε αποτελεί το 3,5% της συνολικής έκτασης του Τοπικού Σχεδίου Λάρνακας. Το 65% (2,72 τετραγωνικά χιλιόμετρα) βρίσκεται στο Δήμο Λιβαδιών και το υπόλοιπο (1,49 τετραγωνικά χιλιόμετρα) ανήκει στο Δήμο Λάρνακας, στα όρια του οποίου βρίσκεται και το παραλιακό μέτωπο μήκους τριών χιλιομέτρων που απελευθερώθηκε.

Σ’ αυτό το παραλιακό μέτωπο θα γίνουν οι μεγαλύτερες επενδύσεις και ήδη ετοιμάστηκαν τα δύο πρώτα master plans. Η συντριπτική πλειοψηφία των φιλέτων που βρίσκονται πάνω στη θάλασσα είναι ιδιωτικά και περίπου το 80% ανήκει στις εταιρείες πετρελαιοειδών. Πετρολίνα, ΕΚΟ, Synergas και Intergaz είναι αυτή τη στιγμή οι πιο μεγάλοι παίκτες, με τους σχεδιασμούς τους να καθορίζουν τόσο το χαρακτήρα, όσο και τις προοπτικές της νέας περιοχής. 

Τη μερίδα του λέοντος έχει μετά και την εξαγορά της γης της Exxon Mobil, ο όμιλος Πετρολίνα που κατέχει έκταση 400.000 τ.μ. τόσο στην πλευρά της θάλασσας, όσο και στην πλευρά του πρώην διυλιστηρίου. Ήδη η εταιρεία παρουσίασε το αρχικό master plan της, ανακοινώνοντας πως στη βάση σχεδίων του διεθνούς οίκου Foster + Partners, θα δημιουργήσει το έργο Larnaka-Land of tomorrow, το οποίο θ’ αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές αναπτύξεις που έγιναν ποτέ στην Κύπρο, με το κόστος του να ξεπερνά το €1 δισ. 

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, Ντίνος Λευκαρίτης, το τελικό master plan είναι σχεδόν έτοιμο και τέλος αυτού του μήνα ή αρχές του επόμενου, θα κατατεθεί για πολεοδομική άδεια. Τα πλάνα της Πετρολίνα, έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλη ικανοποίηση στη Λάρνακα αφού πέραν του ότι δεν περιλαμβάνουν ψηλά κτήρια, δίδουν πολύ μεγάλη βαρύτητα στην αειφόρο ανάπτυξη. Η εταιρεία στην ουσία θα δημιουργήσει μια πράσινη πολιτεία που θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, 8.000 κατοικίες, γραφεία, χώρους εστίασης ενώ προγραμματίζεται και η φύτευση 20.000 δέντρων. 

Το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις για το μεγαλεπήβολο έργο, αφού σε αυτό δεν αποκλείεται να προστεθούν και οι εκτάσεις που κατέχουν πάνω στη θάλασσα η Synergas και Intergaz, που ξεπερνούν τα 30.000 τ.μ. «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις εταιρείες αυτές επειδή ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο land of tomorrow», ανέφερε ο κ. Λευκαρίτης, σημειώνοντας πως το έργο θα εκτελεστεί σταδιακά σε βάθος δεκαετίας. «Υπάρχει μια διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε, αφού μετά την πολεοδομική πρέπει να εκδοθούν και πολεοδομικές άδειες. Εμείς ελπίζουμε πως εντός του 2024 θα ξεκινήσει η υλοποίησή του». 

Μaster plan για την έκταση που κατέχει, που ξεπερνά τα 55.000 τ.μ και βρίσκεται δίπλα από το λιμάνι Λάρνακας, ετοίμασε και η ΕΚΟ. Όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΚΟ Κύπρου, Γιώργος Γρηγοράς, η εταιρεία είναι παρούσα στην επόμενη ημέρα της Λάρνακας και έχει προχωρήσει σε σχεδιασμό για ανάπτυξη του τεμαχίου της, το οποίο όπως σημείωσε «αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής».

Η εταιρεία, πρόσθεσε, μετέφερε τις εγκαταστάσεις της στο Βασιλικό, «οικοδομώντας μια υπερσύγχρονη μονάδα αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων, που τηρεί τις αυστηρότερες προδιαγραφές, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα». Σημείωσε ακόμη πως με την άρση της οδηγίας Seveso επισφραγίζεται η ολοκλήρωση αυτών των εργασιών και σηματοδοτείται η επόμενη μέρα για την πόλη αφού ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις «που θα ωφελήσουν την τοπική κοινωνία αλλά και ολόκληρη τη χώρα». 

Σημειώνεται πως στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ιδιωτικά τεμάχια και πως για ένα από αυτά, που βρίσκεται κοντά στον ναυτικό όμιλο, κατατέθηκε αίτηση από Ισραηλίτες επενδυτές για την ανέγερση δύο πολυώροφων κτηρίων για τουριστική και οικιστική ανάπτυξη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημόσια Ακρόαση για πολυχώρο εκδηλώσεων στην Αραδίππου

Τα οφέλη για τη Λάρνακα και τα Λιβάδια

Τα οφέλη για το Δήμο Λάρνακας, θα είναι τεράστια ειδικά από την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου αφού θα προστεθεί στην πόλη ακόμα μία τουριστική/εμπορική περιοχή. «Υπήρχαν πάρα πολλοί περιορισμοί, οι οποίοι δεν υπάρχουν πλέον και μπορούν ν’ αναπτυχθούν μια σειρά από ξενοδοχειακές και εμπορικές μονάδες», ανέφερε ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, υποδεικνύοντας πως οι προοπτικές είναι πολύ μεγάλες.

Στο παραλιακό μέτωπο επιτρέπονται πλέον σχεδόν όλες οι χρήσεις, όπως εξήγησε ο δημοτικός μηχανικός του Δήμου Λάρνακας, Ανδρέας Καρακατσάνης, αφού το Σχέδιο Περιοχής δίνει κατεύθυνση ως προς τις βασικές και τις επιθυμητές χρήσεις. Στις βασικές χρήσεις περιλαμβάνονται αναπτύξεις που έχουν σχέση με τον τουρισμό, το εμπόριο, την ψυχαγωγία καθώς και άλλες χρήσεις που κατά την κρίση της πολεοδομικής Αρχής θα τονώσουν την επιχειρηματικότητα. Οι επιθυμητές χρήσεις αφορούν στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και στην ανέγερση κέντρων υγείας. «Οι επιθυμητές χρήσεις δίνουν επιπλέον συντελεστή δόμησης και υπάρχουν επίσης κίνητρα για να ενοποιηθούν τεμάχια και να γίνουν μεγάλα master plans».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πράσινη» ανάπτυξη στην Αραδίππου με φωτοβολταϊκά πάρκα

Μεγάλη δυναμική ανάπτυξης δίδεται όμως και στα Λιβάδια, που μαζί με την Ορόκλινη θα ενωθούν του χρόνου στα πλαίσια της Μεταρρύθμισης της ΤΑ με το Δήμο Λάρνακας. Στα Λιβάδια απελευθερώθηκε μια παρθένα έκταση, που αρχίζει από την περιοχή του πρώην διυλιστηρίου και φτάνει μέχρι τα όρια της Ορόκλινης. Η περιοχή πλέον χωρίζεται σε ζώνες που επιτρέπουν την οικιστική αλλά και την τουριστική ανάπτυξη, με το Σχέδιο Περιοχής να ευνοεί την δημιουργία οικογειτονιών και πράσινων δρόμων.   

Μόνο και μόνο η προοπτική απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων των πετρελαιοειδών, είχε δώσει μεγάλη ώθηση στα Λιβάδια που αναπτύσσονται ραγδαία την τελευταία πενταετία. Η άρση της Seveso, ωστόσο, εκτόξευσε τις δυνατότητες της περιοχής με τους πρώτους επενδυτές να ετοιμάζονται να καταθέσουν άδειες για αναπτύξεις στο Τμήμα Πολεοδομίας, σύμφωνα με το δήμαρχο Λιβαδιών, Μάριο Αρμένη. «Εμείς δεν διαθέτουμε πολεοδομική Αρχή και το Τμήμα Πολεοδομίας απέρριπτε όσες αιτήσεις ενέπιπταν στην οδηγία. Τώρα μπορούν οι επενδυτές να υποβάλουν τις αιτήσεις τους».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προχωρούν τα έργα στην Πιαλέ Πασιά στη Λάρνακα 

Το τελευταίο διάστημα, όπως σημείωσε ο κ. Αρμένης, η ζήτηση είναι τεράστια στην περιοχή και υπάρχει ενδιαφέρον για την ανέγερση σπιτιών, πολυκατοικιών και μικρών ξενοδοχείων.  «Υπάρχουν Κύπριοι ιδιοκτήτες ανάπτυξης γης που ασχολούνται αποκλειστικά με την περιοχή μας, αλλά έχουμε και ξένους επενδυτές, κυρίως από το Ισραήλ και το Λίβανο, που αναζητούν μεγάλα τεμάχια γης».  

Σημειώνεται πως ο Δήμος Λιβαδιών έχει υποβάλει ενστάσεις αναφορικά με πρόνοιες του Σχεδίου Περιοχής και αναμένει την απάντηση του Τμήματος Πολεοδομίας. 

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Το αγκάθι που άφησε το κράτος

Όσο κι εάν ακούγεται παράδοξο, αν και στην Κύπρο τίποτα δεν εκπλήσσει πλέον, το κράτος που πίεζε τις εταιρείες και έχει ομολογουμένως σημαντική συμβολή στην απομάκρυνση των εγκαταστάσεων τους, άφησε πίσω ένα αγκάθι, που περιορίζει κυρίως τις δικές του δυνατότητες για ν ’αποκομίσει άμεσα επιπρόσθετα οφέλη. 

Στο κράτος ανήκει η γη του πρώην διυλιστηρίου, που είναι έκτασης 155.000 τ.μ. Πρόκειται για μια μεγάλη περιοχή απέναντι από τη θάλασσα, μέρος της οποίας διεκδικεί ο Δήμος Λάρνακας προκειμένου να δημιουργήσει φοιτητούπολη. Ωστόσο οι σχεδιασμοί δεν μπορούν να προχωρήσουν επειδή το κράτος, παρά το γεγονός πως είχε μπροστά του έξι ολόκληρα χρόνια, δεν κατόρθωσε ακόμη να βρει χώρο για να μετακινήσει το χημείο της ΚΕΤΑΠ. Αυτό έχει παγώσει τις διαδικασίες καθαρισμού του εδάφους και καθυστερεί την μετακίνηση στο κτήριο της ΚΕΤΑΠ της πρώτης ιδιωτικής ιατρικής σχολής της πόλης.