Τη συνέχιση της μείωσης των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης στο 100%, θα επιδιώξει να περάσει από τη Βουλή αύριο Πέμπτη ο ΔΗΣΥ, με προφορική τροπολογία επί του νομοσχέδιου το οποίο θα κατατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών υπό τη μορφή του κατεπείγοντος στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο ΔΗΣΥ, από τη θέση της αντιπολίτευσης πλέον, θα επιδιώξει οι φόροι κατανάλωσης στη βενζίνη να παραμείνουν μειωμένοι κατά  8.32 σεντ το λίτρο και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 6.32 σεντ το λίτρο. Ουσιαστικά θα επιχειρήσει τη συνέχιση του μέτρου που εφάρμοζε από τον Μάρτιο του 2022 η Κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Ως γνωστό, στις 12 Απριλίου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε παράταση για άλλους δύο μήνες του εν λόγω μέτρου, ωστόσο η μείωση θα είναι κουτσουρεμένη και θα περιορίζεται στο 50%. Δηλαδή, θα αντιστοιχεί στα 4.16 σεντ το λίτρο στη βενζίνη και στα 3.19 σεντ το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το νομοσχέδιο ζητείται από την Κυβέρνηση να ψηφιστεί άρον-άρον αύριο, για να αποφευχθεί το μπάχαλο που σημειώθηκε την προηγούμενη φορά, με την καθυστέρηση της έγκρισης και το ανεβοκατέβασμα των τιμών των καυσίμων στα πρατήρια πετρελαιοειδών.

Με την τελευταία κυβερνητική απόφαση, το διαφοροποιημένο μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τις 5 Μάϊου μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023 και θα επιφέρει αύξηση στον φόρο κατανάλωσης κατά περίπου 4,2 σεντ το λίτρο. Το δημοσιονομικό κόστος από την απώλεια εσόδων από φόρο κατανάλωσης και ΦΠΑ από την εφαρμογή της δίμηνης παράτασης θα είναι ύψους €5.96 εκατ. Η Κυβέρνηση, δικαιολογώντας την απόφαση της για το κούρεμα της μείωσης, υποστήριξε πως παρατηρείται σταθεροποίηση διεθνώς στην τιμή της βενζίνης και μικρή πτώση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Ο ΔΗΣΥ θεωρεί λανθασμένη την απόφαση της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, καθώς υποστηρίζει πως, μπορεί να αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός, ωστόσο το κόστος ζωής συνεχίζει να αυξάνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο ΔΗΣΥ σήμερα και αύριο θα προσεγγίσει τα υπόλοιπα κόμματα για να στηρίξουν την τροπολογία του. Έτσι κι αλλιώς η τροπολογία μπορεί να εγκριθεί χωρίς τη θετική ψήφο των 16 βουλευτών των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ. Σε περίπτωση στήριξης της τροπολογίας από τα υπόλοιπα αντιπολιτευόμενα κόμματα, όπως είναι το ΑΚΕΛ, το ΕΛΑΜ και οι Οικολόγοι, είναι δεδομένη η έγκριση της.

Η Κυβέρνηση αναμένεται να επικαλεστεί πως θα είναι αντισυνταγματική η τροπολογία, καθώς τα έσοδα του κράτους θα είναι μειωμένα από αυτά τα οποία έχει εκτιμήσει, ως εκτελεστική εξουσία. Ωστόσο, υπάρχει προηγούμενο, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο είχε κρίνει παλαιότερα ως συνταγματική μια νομοθετική ρύθμιση για μείωση της φορολογίας στα εστιατόρια. Συγκεκριμένα, το 2009 είχε εγκριθεί πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του ΕΥΡΩΚΟ, με την οποία μειώθηκε στο 5% το ΦΠΑ για τις υπηρεσίες εστιατορίων και των κέντρων αναψυχής. Τότε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε σε αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έκρινε πως ήταν συμβατός με το Σύνταγμα.