Σε αυστηρές υποδείξεις προς τις τράπεζες προχώρησε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, μιλώντας στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Όπως είπε, απέστειλε επιστολή στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για τη μείωση των επιτοκίων και των τραπεζικών χρεώσεων.

Ο κ. Κεραυνός, σημείωσε πως στις επιστολές προς τις τράπεζες περιλαμβάνονται αυστηρές υποδείξεις, ζητώντας μείωση των επιτοκίων, των χρεώσεων, την αύξηση των καταθετικών επιτοκίων καθώς και την ετοιμασία καταλόγου για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές δανειολήπτες.

Υπέδειξε, παράλληλα πως πρέπει να γίνονται έγκαιρα και με πλήρη διαφάνεια οι αναδιαρθρώσεις, τονίζοντας πως εάν υπάρξει ανταπόκριση γίνονται σκέψεις για νομοθετική ρύθμιση και για ενίσχυση των εξουσιών του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

 

 

Ο Υπουργός Οικονομικών, τόνισε, πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η αναστολή των εκποιήσεων, αναφέροντας πως δεν μπορούν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων να συμπεριφέρονται όπως θέλουν.

«Δεν παρακαλούμε τις τράπεζες και τις εταιρείες αλλά κάνουμε υποδείξεις και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ρυθμίσεις νομοθετικές».

Σχέδια επιδότησης επιτοκίων 

Σε σχέση με τα σχέδια επιδότησης επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια και σχέδιο επιχορήγησης επιχειρηματικών δανείων, που είχε εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι «αυτά τα σχέδια ανάλογα με τις εξελίξεις το Υπουργείο είναι έτοιμο να τα επανεξετάσει και να δει πότε και πώς μπορούν να μπουν ξανά σε εφαρμογή».

Σημείωσε επίσης ότι το Υπουργείο θα επεναξετάσει τα σχέδια μειωμένου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, που λήγει στις αρχές Μαΐου και κλιμακωτής επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος που επεκτάθηκε μέχρι τέλος Απριλίου. Το κόστος των δύο σχεδίων υπολογίζεται συνολικά στα €84 εκατ. μέχρι το τέλος Απριλίου.

«Τα δύο αυτά σχέδια θα τύχουν επανεξέτασης και ανάλογα με τις τιμές και τις εξελίξεις το Υπουργείο θα ενεργήσει ανάλογα», είπε.

ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία

Σε σχέση με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία θέμα για το οποίο η Κύπρος δέχθηκε αιτιολογημένη γνώμη από την Κομισιόν, ο κ. Κεραυνός είπε παρότι αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες, ο ίδιος θεωρεί ότι φορολογικά μέτρα όπως αυτό που θα εφαρμόζονται σε βάθος χρόνου δεν πρέπει να βασίζονται σε «πρόσκαιρες συγκυρίες που έχουν οδηγήσει τις αυξήσεις των τιμών σε αυτό το επίπεδο», υπενθυμίζοντας ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί.

«Για αυτό θεωρώ ότι χωρίς καθυστέρηση θα πρέπει η Βουλή να ψηφίσει το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της, ούτως ώστε να αποφύγουμε τις οποιεσδήποτε συνέπειες για το κράτος», τόνισε, σημειώνοντας ότι στην τελευταία της επιστολή τον Δεκέμβριο του 2022, η Κομισιόν αναφέρει ότι συμφωνεί με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου.

«Αλλά έχει λήξει το Φεβρουάριο η περίοδος που μας έδωσε (η Κομισιόν) και υπάρχει κίνδυνος να έχουμε κάποιες κυρώσεις και μέτρα», είπε.

Αναδιανομή εισοδήματος μέσω φορολογικής μεταρρύθμισης

Παραθέτοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο κ. Κεραυνός επανέλαβε την προσήλωσή στη δημοσιονομική πειθαρχία και στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα. «Όποτε ξεφύγουμε από αυτό  το πλαίσιο ο πρώτος που πληρώνει το τίμημα και μάλιστα το μεγαλύτερο είναι τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας, ο απλός εργαζόμενος και γενικά οι μη προνομιούχοι».

Ο κ. Κεραυνός τόνισε πως πρέπει να διαχωριστεί το θέμα της ανάπτυξης μεταξύ της μεγέθυνσης του ΑΕΠ και της ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας.

Αν η μεγέθυνση είναι σε υψηλά ποσοστά και μας ικανοποιεί χωρίς να κοιτάζουμε την ανάγκη για εφαρμογή ενός αναδιανεμητικού μηχανισμού, ώστε ο παραγόμενος πλούτος να κατανέμεται σωστά στην οικονομία τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, μιλούμε για μεγέθυνση», είπε, προσθέτοντας ότι η μεγέθυνση είναι αναγκαία για να εισέλθουμε στην ανάπτυξη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κεραυνός είπε πως ήδη δρομολογήθηκε η φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και αύξηση του αφορολόγητου ποσού γεγονός που θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των χαμηλότερα αμειβομένων τάξεων.

«Είναι κάτι που θα εξετάσουμε. Η προηγούμενη φορολογική μεταρρύθμιση έγινε το 2008. Κρίνουμε ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε μια άλλη αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος. Στόχος η φορολογική μεταρρύθμιση να είναι ουδέτερη δημοσιονομικά, αλλά στόχος είναι να είναι πρόσθετος μηχανισμός για καλύτερη αναδιανομή του εισοδήματος, μια δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος».