Η άτυπη προθεσμία που έδωσαν στον υπουργό Οικονομικών πριν 15 μέρες τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών λήγει σήμερα και ο Μάκης Κεραυνός, κατά τη σημερινή πρώτη παρουσία του ενώπιον της επιτροπής μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, καλείται να ανοίξει τα χαρτιά του ως προς τη διαχείριση πολύ σοβαρών, πιεστικών και ραγδαία επιδεινούμενων προβλημάτων που ταλαιπωρούν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και την οικονομία στο σύνολό της.

Δύο θεωρούνται τα κορυφαία θέματα για τα οποία ο κ. Κεραυνός θα κληθεί να ενημερώσει για συγκεκριμένους χειρισμούς που θα προωθήσει:

1. Οι διαδοχικές αυξήσεις στα δανειστικά επιτόκια, οι οποίες μάλιστα θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα συνεχιστούν μέσα στο 2023, και η μακράς διάρκειας καθήλωση των καταθετικών επιτοκίων κοντά στον πάτο από τις πλείστες τράπεζες στην Κύπρο, σε συνδυασμό με την αποσταθεροποίηση που προκλήθηκε και στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Η σημερινή μέρα δυνατό να φέρει νέες ανησυχητικές εξελίξεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφού είναι η πρώτη εργάσιμη μέρα μετά τη βουτιά που έκαναν την Παρασκευή οι μετοχές της Deutsche Bank και άλλων μεγάλων τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

2. Η ανοικτή πληγή των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εντός και εκτός τραπεζών, η αγωνία των θεσμών για τον κίνδυνο δημιουργίας, αργά ή γρήγορα, νέας γενιάς κόκκινων δανείων, λόγω της αύξησης επιτοκίων και του πληθωρισμού και βέβαια το μέγα θέμα των εκποιήσεων, για το οποίο η Βουλή έχει στείλει το μήνυμα ότι επείγεται για νέο νομικό πλαίσιο.

Επιτόκια και κέρδη τραπεζών

Την περασμένη εβδομάδα είχαν ενταθεί οι παρεμβάσεις κομμάτων και βουλευτών προς την Κυβέρνηση και τις τράπεζες για επείγουσα διαχείριση των πιέσεων που προκαλούν στην κοινωνία τα αυξημένα επιτόκια, σε συσχέτιση με τη συνεχιζόμενη ακρίβεια. Ο κ. Κεραυνός θα κληθεί να ενημερώσει κατά πόσο η Κυβέρνηση θα προωθήσει στοχευμένο σχέδιο επιδότησης επιτοκίων για μερίδα νοικοκυριών ή και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και αν θα ασκήσει πίεση στις τράπεζες, ώστε να απορροφήσουν μέρος της επιβάρυνσης για τα διογκωμένα επιτόκια, μειώνοντας την κερδοφορία που καταγράφουν αυτή την περίοδο. Είναι δε γνωστό ότι, όπως και ευρύτερα στην κοινωνία, ογκούται στα πλείστα κόμματα η δυσφορία για την άρνηση των τραπεζών να αυξήσουν τα καταθετικά επιτόκια, όπως τις προέτρεψε να κάνουν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Δυσανασχέτηση επικρατεί και για τις ψηλές χρεώσεις που διατηρούν οι τράπεζες εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, οι οποίες είχαν επιβληθεί με άλλοθι τα πολύ χαμηλά -τότε- επιτόκια και την ισχνή έως ανύπαρκτη κερδοφορία τους. Τα δεδομένα σήμερα είναι πολύ διαφορετικά για τις τράπεζες, που καταγράφουν σημαντικά κέρδη.

Μέτρα για εκποιήσεις

Στις 9 Μαρτίου, ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ και Οικολόγοι επιχείρησαν να περάσουν άλλη μια τρίμηνη στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων για κατοικίες, κάποιες επαγγελματικές στέγες και αγροτεμάχια. Η πρόταση καταψηφίστηκε από τους υπόλοιπους, ωστόσο τα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ που διαφωνεί με τις αναστολές εκποιήσεων, προειδοποίησαν πως θα αναμένουν 2-3 εβδομάδες την Κυβέρνηση να καταθέσει υλοποιήσιμες εισηγήσεις. Σήμερα, ο Μάκης Κεραυνός θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του, καθώς σε περίπτωση που ζητήσει νέα πίστωση χρόνου είναι πολύ πιθανό τα κόμματα, ακόμα και κάποια της συμπολίτευσης, να θέσουν επείγον θέμα αναστολής πλειστηριασμών και επίσπευσης της έγκρισης 13 εκκρεμούντων προτάσεων νόμου που τροποποιούν εκτεταμένα το υπάρχον νομικό πλαίσιο.