Εάν κάτι πρέπει να πιστωθεί στον απερχόμενο υπουργό Εργασίας στο μικρό χρονικό διάστημα της θητείας του είναι η αποφασιστικότητά του όσον αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων του, η οποία επιβεβαιώθηκε χθες με την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο νέας στρατηγικής για την απασχόληση αλλοδαπού εργατικού δυναμικού, που τέθηκε και επίσημα σε ισχύ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά και το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που ταλανίζει το επιχειρείν. Κι αυτό γιατί ο Κυριάκος Κούσιος είχε δεσμευτεί πως δεν θα εγκατέλειπε το Υπουργείο Εργασίας χωρίς την έγκριση νέας στρατηγικής, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι σχετικές προτάσεις του προς τους κοινωνικούς εταίρους.

Με τις συντεχνίες ως γνωστόν να ζητούν την απόσυρσή τους, επικαλούμενες μεταξύ άλλων τη μη διεξαγωγή κοινωνικού διαλόγου αλλά και τη στάση της Κυβέρνησης στο θέμα της ΑΤΑ, το οποίο παρέπεμψε ως γνωστόν στη νέα διακυβέρνηση, σε αντίθεση με το ζήτημα των αλλοδαπών.

Παρά τις αντιδράσεις, όμως, ο Κ. Κούσιος προχώρησε χθες στην κατάθεση πολυσέλιδου εγγράφου στο Υπουργικό Συμβούλιο, που με τη σειρά του άναψε το πράσινο φως, με αποτέλεσμα να βρίσκεται από χθες σε ισχύ νέα στρατηγική για την απασχόληση και αδειοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες. Από μια πρώτη ανάγνωση της νέας στρατηγικής, οι αλλαγές σε σχέση με τα όσα ήδη ισχύουν φαίνεται να είναι περιορισμένες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΕΚ: Πισώπλατη μαχαίρια η απόφαση υπουργικού για ξένους εργάτες

Με κύρια αλλαγή την αύξηση της οροφής όσον αφορά το ποσοστό ξένων εργαζομένων που κάθε επιχείρηση και εργοδότης θα μπορεί να απασχολεί. Από 30% που ίσχυε έως και χθες, στο 50%, εφόσον όμως η επιχείρηση εφαρμόζει κλαδική ή επιχειρησιακή σύμβαση.

Βασικές αλλαγές

Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επανέλαβε την ανάγκη επικαιροποίησης της υφιστάμενης στρατηγικής, καθώς ισχύει με ελάχιστες διαφοροποιήσεις από το 1992 αλλά και εξαιτίας αλλαγών/απαγόρευσης στην απασχόληση αιτητών πολιτικών ασύλου. Εκτιμώντας επίσης πως με την αλλαγή για αύξηση της οροφής του 30% θα ενισχυθούν περαιτέρω και οι συλλογικές συμβάσεις, καθησυχάζοντας έτσι τις συντεχνίες που ανησυχούσαν για διάβρωσή τους.

Όπως εξήγησε, οι επιχειρήσεις μπορούσαν και έως σήμερα να εργοδοτούν έως 30% του δυναμικού τους με ξένο δυναμικό. Τώρα, πρόσθεσε, παραμένει το 30% ωστόσο, όταν μια επιχείρηση εφαρμόζει κλαδική ή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση θα μπορεί να εργοδοτεί έως και 50% του προσωπικού της από ξένους, πάντα όμως με την προϋπόθεση ότι δεν μπορεί να βρει ντόπιο ή κοινοτικό εργατικό δυναμικό.

Ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση πως η συγκεκριμένη προσθήκη θα βοηθήσει και προς την κατεύθυνση υιοθέτησης της προωθούμενης οδηγίας της ΕΕ, που θα καλεί τα κράτη μέλη να έχουν πυκνότητα συλλογικών συμβάσεων μέχρι και 80%.

Βάσει της νέας στρατηγικής, για τις επιχειρήσεις ή τα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας, κτηνοτροφίας και συλλογής σκυβάλων δεν τίθεται κανένα ανώτατο ποσοστό,  αλλά ο επιτρεπόμενος αριθμός αλλοδαπών για τη γεωργοκτηνοτροφία θα καθορίζεται από το Υπουργείο Γεωργίας, λαμβάνοντας υπόψη τις εκτάσεις και το είδος καλλιεργειών, καθώς και τον αριθμό των εκτρεφόμενων ζώων.

Επιπρόσθετα, ο Υπ. Εργασίας θα δύναται να εγκρίνει και διαφορετικό ποσοστό για εξαιρετικές περιπτώσεις που αιτιολογούνται ανά περίπτωση.

Στο μεταξύ, για ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων στη νέα στρατηγική αναφέρεται ακόμα πως θα δίδεται προτεραιότητα στην εξέταση αιτημάτων για ξένο προσωπικό σε όσες επιχειρήσεις «έχουν συμφωνημένη και εφαρμόζουν συλλογική σύμβαση αναφορικά με τους όρους απασχόλησης του προσωπικού». Συνοπτικά, όπως αναφέρθηκε, οι αλλαγές στη νέα στρατηγική είναι περιορισμένες αφού η όλη διαδικασία ενεργούς αναζήτησης Κυπρίων ή κοινοτικών και η υποβολή αιτημάτων προς το Τμήμα Εργασίας, που θα πρέπει πλέον να τηρεί και σχετικό μητρώο για εξασφάλιση άδειας, πριν την υποβολή αίτησης στο ΥΠΕΣ, παραμένει η ίδια.

Καμιά αναφορά στις τεχνικές επιτροπές

Άλλη μια σημαντική αλλαγή στη νέα στρατηγική είναι η θεσμοθέτηση τριμερούς συμβουλευτικής επιτροπής, που θα διορίζει ο υπουργός Εργασίας για παρακολούθηση της πολιτικής γύρω από το θέμα και θα έχει και ρόλο για καταρχήν εξέταση παραπόνων αλλοδαπών για δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης ή για παραβίαση δικαιωμάτων.

Στη νέα στρατηγική, πάντως, φαίνεται να μην γίνεται καμία αναφορά στις τριμερείς τεχνικές επιτροπές που υπήρχαν ανά κλάδο και εξέταζαν τα αιτήματα των εργοδοτών, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας, όμως, η οποία ήταν καθαρά συμβουλευτική αλλά και χρονοβόρα. Μια άλλη βασική αλλαγή, όπως μας αναφέρθηκε από γνώστες της υφιστάμενης πρακτικής, είναι η συγκεκριμενοποίηση των επιπτώσεων που θα έχουν εργοδότες οι οποίοι προβαίνουν σε παραβάσεις, καθώς πέραν της ακύρωσης των εγκρίσεων τους θα έχουν και χρονικό περιορισμό για επανυποβολή αιτήματος για απασχόληση αλλοδαπών.