Την ώρα που δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τον μειωμένο ΦΠΑ 5% κατά την αγορά ή την ανέγερση κύριας κατοικίας, καθώς η Βουλή θα καλέσει τον νέο υπουργό Οικονομικών που θα διοριστεί να επαναδιαπραγματευθεί με την Κομισιόν, ο ΔΗΣΥ ετοιμάζει πρόταση νόμου, με την οποία θα παραχωρούνται κίνητρα για να μπορούν οι πολίτες να μετακινούνται σε μεγαλύτερες κατοικίες, χωρίς να πρέπει να πληρώσουν τη διαφορά μεταξύ του ΦΠΑ 19% και του ΦΠΑ 5%, αν δεν συμπλήρωσαν δέκα χρόνια διαμονής στην κύρια κατοικία για την οποία επωφελήθηκαν τον μειωμένο συντελεστή.

Συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ μελετά το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης νόμου για ρύθμιση του ζητήματος της επιστροφής του ΦΠΑ, προτού παρέλθουν τα δέκα χρόνια. Βάσει του νόμου, πρόσωπο που επωφελήθηκε του 5% κατά την απόκτηση κύριας κατοικίας, εάν παύσει να την χρησιμοποιεί ως χώρο διαμονής πριν από την πάροδο δέκα ετών θα πρέπει να καταβάλει στον Έφορο Φορολογίας όλο το ποσό του φόρου 19%. Το δικαίωμα απόκτησης νέας κατοικίας με μειωμένο ΦΠΑ μπορεί να ασκηθεί αφού παρέλθουν τα δέκα χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιες οικογένειες που αποκτούν παιδιά και διαμένουν σε μικρά διαμερίσματα να υποχρεώνονται να συμπληρώσουν δέκα χρόνια για να μετακινηθούν σε μεγαλύτερες κατοικίες, ώστε να επωφεληθούν από το 5%.

Την πρόθεση του ΔΗΣΥ για σχετική πρόταση νόμου την είχε εκφράσει προ ημερών ο βουλευτής του κόμματος Ονούφριος Κουλλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάρτιο οι αποφάσεις της Βουλής για τον μειωμένο ΦΠΑ 5%

Παράλληλα, επαγγελματικοί φορείς αλλά και κόμματα ζητούν να υπαχθούν στον μειωμένο ΦΠΑ και οι ανακαινίσεις κατοικιών, καθώς σήμερα βάσει του νομικού πλαισίου υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Το Υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει πρώτα να ρυθμιστεί το γενικότερο ζήτημα της τροποποίησης του νομικού πλαισίου για τον ΦΠΑ και στη συνέχεια θα επικεντρωθεί στις ανακαινίσεις. Πάντως, με τη νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε σύμβαση θα εξετάζεται κατά πόσο είναι παράδοση αγαθών ή υπηρεσιών ανακαίνισης, έτσι ώστε να επιβάλλεται μειωμένος φόρος.

Ελευθερία Παϊζάνου