Πέντε μέρες ακόμη για να αναδείξει η κάλπη ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος θα επιλέξει τον νέο του Υπουργό Οικονομικών, o οποίος καλείται να διαχειριστεί σημαντικά θέματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Πάντως και οι δυο υποψήφιοι πρόεδροι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης αναγνωρίζουν ότι το θέμα της οικονομίας είναι ένα από τα φλέγοντα της πολιτικής ατζέντας και προσπαθούν να βρουν πολιτική συμμαχία με τον ΔΗΣΥ τονίζοντας ότι η δημοσιονομική τάξη και η συνετή διαχείριση θα είναι στον πυρήνα της πολιτικής που θα εφαρμόσουν. Το επιτελείο του κ. Μαυρογιάννη προκειμένου να διασκεδάσει τις ανησυχίες του ΔΗΣΥ αναφορικά με το μείζον θέμα της οικονομίας, προτίθεται τις επόμενες ώρες να ανακοινώσει τον Υπουργό Οικονομικών που προτίθεται να διορίσει σε περίπτωση εκλογής του στο αξίωμα του Προέδρου και μιλούν για άτομο που δεν προέρχεται από το ΑΚΕΛ, αλλά από τον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς.

Το παρελθόν της οικονομικής διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ επί Δημήτρη Χριστόφια έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο επίκεντρο κριτικής του ΔΗΣΥ που οδήγησε την χώρα εκτός των αγορών για άντληση κεφαλαίων, άδεια κρατικά ταμεία και δέχθηκε απανωτές υποβαθμίσεις το αξιόχρεο της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Κατά την θητεία της νυν κυβέρνησης, το χρονικό διάστημα 2013-2022, το αξιόχρεο του μακροπρόθεσμου ομολόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας αναβαθμίστηκε 27 φορές από τους τέσσερις οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα σχόλια των ΥΠΟΙΚ, Γιασεμίδη, Θεοχαρίδη και Ευγενίου για κυπριακή οικονομία

Οι μακροοικονομικοί οικονομικοί δείκτες που θα παραλάβει ο νέος Πρόεδρος και ο νέος Υπουργός Οικονομικών από την νυν κυβέρνηση είναι καλοί και μπορούν να συγκριθούν πολύ ευνοϊκά με τους μέσους όρους των χωρών της ευρωζώνης. Ωστόσο ένα δημοσιονομικό στραβοπάτημα μπορεί να χαλάσει το οικοδόμημα και να χαθούν όλα αυτά που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Η Κύπρος καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης 6%, σχεδόν διπλάσιο του 3,2% του μέσου όρου της ευρωζώνης, έχει δημόσιο χρέος στο 90%, μακροχρόνια ανεργία στο 2,3% το 2022 και το 2022 προβλέπεται πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ.

Ακόμη αφήνει γεμάτα τα ταμεία του κράτους και την χώρα να αντιμετωπίζεται θετικά από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Το νούμερο ένα ζήτημα για δυο υποψηφίους προέδρους  είναι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός που μαστίζει την κοινωνία. Και οι δύο υποψήφιοι με δηλώσεις που έχουν κάνει εκτιμούν πως πρέπει να ακολουθήσουν συνετή δημοσιονομική πολιτική, αλλά και να στηρίξουν τις ευάλωτες ομάδες οι οποίες δέχονται και τις μεγαλύτερες πιέσεις στα εισοδήμάτα τους και έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αυξημένες δόσεις δανείων. Ο νέος Υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να  υλοποιήσει το  πολλά υποσχόμενο σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης το οποίο έρχεται να ανακουφίσει τα ευάλωτα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν το δάνειο για την πρώτη τους κατοικία, για το οποίο εργάστηκε ο νυν Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ένα μεγάλο θέμα το οποίο θα πρέπει να χειριστεί από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ο νέος Πρόεδρος, είναι αυτό του θεσμού της ΑΤΑ. Μπορεί η ΑΤΑ να μην είναι προνόμιο όλων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, όμως είναι σημαντικό να βρεθεί λύση που μπορεί να αφήνει ικανοποιημένες τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις. Ο υπουργός Εργασίας  Κυριάκος Κούσιος το προηγούμενο διάστημα  σήκωσε τα χέρια ψηλά  και έδωσε το σήμα ο νέος Υπουργός Εργασίας να επιλύσει το  γόρδιο δεσμό.

Στο ίδιο κεφάλαιο υπάρχει και ο κατώτατος μισθός καθώς και δύο κύριοι υποψήφιοι έχουν δώσει το στίγμα τους ότι θα προσπαθήσουν να φέρουν καλύτερη λύση.

Μεγάλο κεφάλαιο είναι το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο δίνει την ευκαιρία στα κράτη να λάβουν χρήματα για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές κρίσεις προχωρώντας σε τομές. Όταν σχεδιάστηκε από την Ευρώπη έδινε την ευκαιρία για την έξοδο των χωρών από την υγειονομική κρίση που δημιούργησε η πανδημία COVID, όμως τώρα έρχεται να διαχειριστεί τις επιπτώσεις του πολέμου και η Κύπρος καλείται να καταφέρει να λάβει €1,1 δισ. ποσό που θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη της οικονομίας.